V čem je fosfor obsažen?
Fosfor se vyskytuje téměř ve všech potravinách, kde se nalézá ve formě tzv. fosfátů. Potraviny bohaté na proteiny mají obvykle i vysoký obsah fosfátů. Dobrými zdroji fosforu jsou játra, maso, uzeniny, mléko a mléčné výrobky, chléb a vejce.
Kolik fosforu potřebujeme?
Doporučená denní dávka fosforu pro dospělé ve věku 25–51 let je 700 mg pro ženy i pro muže. Zvýšenou potřebu fosforu mají děti a teenageři (ve věku 10 až < 19 let), kteří by denně měli přijímat 1 250 mg fosforu, a to kvůli růstu kostí. Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka fosforu 800 mg, pro kojící matky 900 mg.
Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek fosforu
Předávkování fosforem je při vyvážené stravě u zdravých lidí téměř nemožné. Zvýšená hladina fosfátů v krvi neboli hyperfosfatemie může mít různé příčiny, například snížené vylučování fosfátů při narušené funkci ledvin. Hyperfosfatemie může být rovněž důsledkem užívání některých léků obsahujících fosfáty, např. bisfosfonátů.
Nedostatku fosforu lze snadno předcházet vyváženou stravou. Tento problém se však může objevit při některých dietách, mentální anorexii nebo nadměrné konzumaci alkoholu. Nedostatek fosforu může vzniknout jako důsledek nadměrného vylučování fosfátů (např. při některých onemocněních ledvin) nebo jejich nedostatečného vstřebávání (např. při nedostatku vitaminu D, chronických průjmech nebo zvracení a při idiopatických střevních zánětech) a také některých hormonálních poruch. Mezi příznaky nedostatku fosforu se řadí hypofosfatemie (snížená hladina fosfátů v krvi) a celková slabost.
Související odkazy
- Barbora Tůmová: Fosfor ve výživě člověka (bakalářská práce v oboru Nutriční terapeut). Brno, květen 2014. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 1.1 MB)