pufr

Pufr je směs látek, která reaguje na přídavek kyseliny nebo zásady mnohem menší změnou hodnoty pH, než by reagovala směs bez pufru.

Každá buňka v lidském těle má určitou hodnotu pH. Tato hodnota je důležitá pro správné fungování příslušné tkáně. Zejména enzymy mají poměrně úzké rozmezí hodnot pH, ve kterém fungují optimálně. Kromě toho je v lidském těle udržována poměrně konstantní hodnota pH v krvi: normální je rozmezí mezi 7,35 a 7,45. Organismus tuto hodnotu udržuje pomocí několika různých pufračních systémů. Pokud pH klesne pod 7,35, jedná se o tzv. acidózu, pokud je naopak vyšší než 7,45, jedná se o alkalózu. Oba tyto jevy mohou mít život ohrožující následky, protože může dojít k zástavě dechu i krevního oběhu.

Celkově lze shrnout, že pufry se v lidském těle podílejí na udržování acidobazické rovnováhy.

Odvozené přídavné jméno je pufrační.

Viz také pH, acidobazická rovnováha, acidóza, alkalóza.