Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Meruňky

Meruňky

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání jen poměrně krátkou dobu v létě. Tyto sytě oranžové plody pro mnoho lidí symbolizují vrchol letní sezóny. Ačkoli meruňky mohou chutnat velmi sladce, mají relativně nízký obsah cukru. Obsahují však velké množství karotenoidů, vitaminů a minerálů. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba sklízet je vždy zralé.

Ilustrační obrázek k článku „Meruňky“

Botanická charakteristika

Meruňku obecnou (Prunus armeniaca) přivezl z Číny do Evropy již Alexandr Veliký. Meruňka patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) – podobně jako broskvoně a mandloně, které jsou s ní botanicky příbuzné. Rozkvetlá meruňka má překrásné bílé až růžovočervené květy. Stromům se obzvláště daří v teplém a spíše sušším podnebí. Meruňky se pěstují v oblastech s mírnou zimou, v Česku zejména na jižní Moravě.

Meruňka se řadí mezi peckoviny. Plody jsou zaoblené a dorůstají velikosti čtyř až osmi centimetrů, mají světle až tmavě oranžovou barvu, typické aroma a sladkou chuť. U většiny odrůd je slupka sametová, ojediněle však může být i hladká. U každého plodu je viditelná rýha, která se táhne od stopky až do místa, kde byl původně pestík (součást někdejšího květu). Podél této rýhy lze meruňku poměrně snadno rozpůlit. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba je sklízet (nebo kupovat) vždy zralé. Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání od července do srpna.

Živiny, vitaminy a minerály

Navzdory své sladké chuti mají meruňky jen poměrně nízký obsah cukru (8,5 g na 100 g ovoce). Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií (jen 43 kcal / 100 g). Meruňky obsahují karotenoidy, které tomuto ovoci dodávají jeho typickou barvu a jsou obzvláště zdraví prospěšné. Obsažený beta-karoten se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A a působí rovněž jako antioxidant. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B (zejména niacin), vitamin C a kyselinu listovou, a také minerály – zvláště pak železo, draslík, hořčík a vápník. V neposlední řadě obsahují meruňky fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků.

Látky obsažené v meruňkách Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v meruňkách Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 43 Vitamin A (µg) 280
Tuky (g) 0,1 Vitamin B1 (mg) 0,04
Bílkoviny (g) 0,9 Vitamin B2 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 8,5 Vitamin B3 (mg) 0,7
Vláknina (g) 1,5 Vitamin B6 (mg) 0,07
Draslík (mg) 280 Vitamin C (mg) 10
Vápník (mg) 17 Vitamin E (mg) 0,5
Hořčík (mg) 9 Kyselina listová (µg) 3,6
Železo (mg) 0,6    
Poznámka: Uvnitř meruňkové pecky se nachází semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto by se meruňková semena za žádných okolností neměla jíst!

Využití v kuchyni

Meruňky se výborně hodí k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem, šťávy nebo dezerty, jako je např. meruňkový krém. Meruňkové knedlíky jsou klasikou české kuchyně. Čerstvé či sušené meruňky jsou vynikající svačinkou.

V potravinářském průmyslu se ze semen broskví a meruněk – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, tzv. persipán.

Poznámka: Persipán chutná jako marcipán, ale místo tradičního postupu (z mandlí) je vyroben z jader meruněk.

Skladování

V chladničce v zásuvce na zeleninu lze meruňky skladovat po dobu několika dní. Meruňky byste měli umývat až těsně před konzumací, stačí je krátce očistit pod tekoucí vodou. Meruňky jsou citlivé na otlak, proto je potřeba věnovat tomu pozornost během přepravy i skladování.

Poznámka: Meruňky nenechávejte ponořené ve vodě, neboť tím ztrácí chuť i cenné látky, které jsou v nich obsaženy.

Související odkazy

  1. Meruňková jádra vás mohou i otrávit. Nepodlehněte šarlatánům. (odkaz vede na web plzen.rozhlas.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Třešně“

    Třešně a višně

    Sezónní ovoce a zelenina

    Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá jen krátce. Sklízet se musí výhradně zralé, protože po utržení již nedozrají. Třešně i višně se rychle kazí a nejsou vhodné k dlouhému skladování. V ledničce je lze uchovat nanejvýš dva až tři dny.

  • Ilustrační obrázek k článku „Broskve“

    Broskve

    Sezónní ovoce a zelenina

    Sametově ochmýřené broskve jsou šťavnaté a sladké, proto jsou oblíbeným ovocem pro všechny mlsné jazýčky. Jejich nejbližšími příbuznými jsou nektarinky, které se vyznačují hladkou slupkou. Broskve i nektarinky se jinak vzájemně velmi podobají vzhledem i chutí. V závislosti na odrůdě je dužina bílá, nažloutlá nebo červeně mramorovaná. Broskve lze jen obtížně skladovat, proto by se měly sníst co možná nejdříve. Broskve od místních pěstitelů jsou k dostání od července do září.

  • Ilustrační obrázek k článku „Fenykl“

    Fenykl

    Sezónní ovoce a zelenina

    Fenykl má nezaměnitelné aroma, na které jeho milovníci nedají dopustit. Fenyklových semen si lidé cenili jako koření i pro jejich léčivé účinky již ve středověku. Až mnohem později našla využití i „hlíza“ fenyklu jako zelenina. Ta výborně chutná jak syrová, tak tepelně upravená. Fenyklová semena se hodí k rybám i k masu, k chlebu, k pečivu obecně, nebo i k nakládané zelenině. K dochucování jídel lze použít i fenyklovou nať.

  • Ilustrační obrázek k článku „Špenát“

    Špenát

    Sezónní ovoce a zelenina

    I když není „bombou železa“, jak se původně předpokládalo, špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů a je chutnou přísadou mnoha pokrmů. Při nákupu dbejte na čerstvé listy bez skvrn. Špenát pěstovaný venku obvykle obsahuje méně dusičnanů než ten skleníkový. Špenát by měl být zpracován relativně rychle, neměl by být dlouho skladován. V zásuvce na zeleninu v chladničce může být uložen maximálně dva dny. Špenát je velmi vhodný ke zmrazení.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 21.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace