Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Meruňky

Meruňky

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání jen poměrně krátkou dobu v létě. Tyto sytě oranžové plody pro mnoho lidí symbolizují vrchol letní sezóny. Ačkoli meruňky mohou chutnat velmi sladce, mají relativně nízký obsah cukru. Obsahují však velké množství karotenoidů, vitaminů a minerálů. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba sklízet je vždy zralé.

Botanická charakteristika

Meruňku obecnou (Prunus armeniaca) přivezl z Číny do Evropy již Alexandr Veliký. Meruňka patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) – podobně jako broskvoně a mandloně, které jsou s ní botanicky příbuzné. Rozkvetlá meruňka má překrásné bílé až růžovočervené květy. Stromům se obzvláště daří v teplém a spíše sušším podnebí. Meruňky se pěstují v oblastech s mírnou zimou, v Česku zejména na jižní Moravě.

Meruňka se řadí mezi peckoviny. Plody jsou zaoblené a dorůstají velikosti čtyř až osmi centimetrů, mají světle až tmavě oranžovou barvu, typické aroma a sladkou chuť. U většiny odrůd je slupka sametová, ojediněle však může být i hladká. U každého plodu je viditelná rýha, která se táhne od stopky až do místa, kde byl původně pestík (součást někdejšího květu). Podél této rýhy lze meruňku poměrně snadno rozpůlit. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba je sklízet (nebo kupovat) vždy zralé. Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání od července do srpna.

Živiny, vitaminy a minerály

Navzdory své sladké chuti mají meruňky jen poměrně nízký obsah cukru (8,5 g na 100 g ovoce). Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií (jen 43 kcal / 100 g). Meruňky obsahují karotenoidy, které tomuto ovoci dodávají jeho typickou barvu a jsou obzvláště zdraví prospěšné. Obsažený beta-karoten se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A a působí rovněž jako antioxidant. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B (zejména niacin), vitamin C a kyselinu listovou, a také minerály – zvláště pak železo, draslík, hořčík a vápník. V neposlední řadě obsahují meruňky fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v meruňkách
Látky obsažené v meruňkách Na 100 g jedlé části Látky obsažené v meruňkách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 43 Vitamin A (µg) 280
Tuky (g) 0,1 Vitamin B1 (mg) 0,04
Bílkoviny (g) 0,9 Vitamin B2 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 8,5 Vitamin B3 (mg) 0,7
Vláknina (g) 1,5 Vitamin B6 (mg) 0,07
Draslík (mg) 280 Vitamin C (mg) 10
Vápník (mg) 17 Vitamin E (mg) 0,5
Hořčík (mg) 9 Kyselina listová (µg) 3,6
Železo (mg) 0,6
Poznámka: Uvnitř meruňkové pecky se nachází semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto by se meruňková semena za žádných okolností neměla jíst!

Využití v kuchyni

Meruňky se výborně hodí k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem, šťávy nebo dezerty, jako je např. meruňkový krém. Meruňkové knedlíky jsou klasikou české kuchyně. Čerstvé či sušené meruňky jsou vynikající svačinkou.

V potravinářském průmyslu se ze semen broskví a meruněk – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, tzv. persipán.

Poznámka: Persipán chutná jako marcipán, ale místo tradičního postupu (z mandlí) je vyroben z jader meruněk.

Skladování

V chladničce v zásuvce na zeleninu lze meruňky skladovat po dobu několika dní. Meruňky byste měli umývat až těsně před konzumací, stačí je krátce očistit pod tekoucí vodou. Meruňky jsou citlivé na otlak, proto je potřeba věnovat tomu pozornost během přepravy i skladování.

Poznámka: Meruňky nenechávejte ponořené ve vodě, neboť tím ztrácí chuť i cenné látky, které jsou v nich obsaženy.

Související odkazy

  1. Meruňková jádra vás mohou i otrávit. Nepodlehněte šarlatánům. (odkaz vede na web plzen.rozhlas.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Třešně a višně

Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá je...

Sezónní ovoce a zelenina

Broskve

Sametově ochmýřené broskve jsou šťavnaté a sladké, proto jsou oblíbeným ovocem pro všechny mlsné...

Sezónní ovoce a zelenina

Fazole, fazolky, hrách

Existuje spousta luštěnin, ale v našich zeměpisných šířkách patří k nejoblíbenějším zejména sladk...

Sezónní ovoce a zelenina

Maliny

Malinu některé národy označují za „královnu bobulí“, neboť svou charakteristickou jemnou chutí si...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 09.06.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI