Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Rybíz

Rybíz

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Malé kulaté bobulky rybízu mají sladkokyselou chuť a jsou obzvláště šťavnaté. Jejich intenzivní barva – většinou tmavě červená – láká k mlsání přímo z keříku. Rybíz se klasicky zpracovává do šťáv a džemů. Existuje více než 50 různých odrůd, které se již na první pohled vzájemně odlišují svou barvou: kromě mnoha odstínů červené může být rybíz i bílý, žlutý nebo černý. Rybíz obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, a proto je nejen chutným, ale i zdravým občerstvením.

Ilustrační obrázek k článku „Rybíz“

Botanická charakteristika

Rybíz červený (Ribes rubrum) spolu s angreštem patří do čeledi meruzalkovitých (Grossulariaceae), rodu srstka (Ribes). Bobule rostou na keřích, které nemají ostny a mohou dosahovat výšky až dvou metrů. Na bobulích se nacházejí krátké stopky, větší množství plodů tvoří dohromady hrozen.

Celkem existuje přibližně 50 různých odrůd rybízu, které se vzájemně odlišují chutí i vzhledem. V závislosti na odrůdě mohou mít bobule barvu světle až tmavě červenou, bílou nebo žlutou. Do rodu srstka (Ribes) patří i rybíz černý (Ribes nigrum), jehož bobule se vyznačují tmavou, černofialovou barvou. Rybíz začíná dozrávat koncem června – odtud pochází i jeho německý název Johannisbeere (v doslovném překladu „svatojánské bobule“). Čerstvý rybíz od domácích pěstitelů je k dostání od konce června až do srpna.

Poznámka: Na zahradě je vhodné rybízové keře vysazovat na slunném místě, protože bobule z nich jsou pak sladší.

Živiny, vitaminy a minerály

Rybíz je velmi nízkokalorické ovoce (přibližně 33 kcal / 100 g), přitom však obsahuje velké množství vitaminů a minerálů – zvláště pak vitamin C, vápník, draslík a železo. Obzvláště vysoký obsah vitaminu C má černý rybíz: s přibližně 177 mg na 100 g je to přibližně čtyřikrát více než v citrusových plodech. Za svou intenzivní barvu vděčí černý rybíz obsaženým flavonoidům, které mají zdraví prospěšné účinky. Flavonoidy působí mj. jako antioxidanty a mohou pozitivně ovlivňovat imunitní systém. Rybíz obsahuje rovněž pektin, což je rozpustná forma vlákniny, která kromě pozitivního účinku na trávení může snižovat hladinu cholesterolu. Bližší informace se dočtete v článku Vláknina. Množství látek obsažených v rybízu se liší v závislosti na odrůdě i na zralosti bobulí.

Červený rybíz

Látky obsažené v červeném rybízu Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v červeném rybízu Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 33 Železo (mg) 0,9
Tuky (g) 0,2 Vitamin A (µg) 4,2
Bílkoviny (g) 1,1 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 4,8 Vitamin B2 (mg) 0,03
Vláknina (g) 3,5 Vitamin B3 (mg) 0,2
Draslík (mg) 257 Vitamin B6 (mg) 0,05
Vápník (mg) 29 Vitamin C (mg) 36
Hořčík (mg) 13 Vitamin E (mg) 0,7

Černý rybíz

Látky obsažené v černém rybízu Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v červeném rybízu Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 39 Železo (mg) 1,3
Tuky (g) 0,2 Vitamin A (µg) 14
Bílkoviny (g) 1,3 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 6,1 Vitamin B2 (mg) 0,05
Vláknina (g) 6,8 Vitamin B3 (mg) 0,3
Draslík (mg) 310 Vitamin B6 (mg) 0,08
Vápník (mg) 43 Vitamin C (mg) 177
Hořčík (mg) 17 Vitamin E (mg) 1,9

Využití v kuchyni

Rybíz lze konzumovat syrový, případně jej přidávat do ovocných salátů nebo dezertů, ať již v kombinaci s jogurtem nebo s tvarohem. Rybíz se klasicky zpracovává do džemů, želé, pyré a čatní, v Dánsku a v Německu se z něj tradičně připravuje sladká specialita označovaná jako Rødgrød či Rote Grütze. Pro svůj dekorativní vzhled je ideální rovněž jako obloha koláčů či dortů. Díky své sladkokyselé chuti se však rybíz výborně hodí i k pikantním pokrmům, jako jsou některé sýry nebo zvěřina. Rybíz lze rovněž zpracovat do šťáv nebo jiných nápojů.

Skladování

Rybíz je nejlepší sníst nebo zpracovat čerstvý, protože jeho skladování je obtížné. Plody jsou citlivé na otlak, proto je potřeba ukládat je opatrně a volně, krátké zelené stopky by měly zůstat na bobulích co možná nejdéle. V chladničce vydrží rybíz nanejvýš tři dny. Bobule by se měly oplachovat včetně stopek. Stopky z bobulí opatrně odtrhněte až těsně před konzumací nebo před zpracováním, ať už prsty nebo budete bobule z hroznů stahovat pomocí vidličky. Rybíz je vhodný i ke zmrazení; chcete-li zabránit tomu, aby se bobule v mrazničce slepily dohromady, předmrazte je na tácku a teprve potom je uložte do sáčku.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Angrešt“

    Angrešt

    Sezónní ovoce a zelenina

    Malý, ale skvělý! Šťavnatý angrešt má osvěžující sladkokyselou chuť a hodí se zejména ke zpracování na džem či na kompot. Ve srovnání s jiným bobulovým ovocem lze angrešt skladovat relativně snadno a dlouho. Můžete ho také zmrazit, ať už v celku nebo propasírovaný. Angrešt od místních pěstitelů je k dostání od června do konce srpna.

  • Ilustrační obrázek k článku „Černý bez“

    Černý bez

    Sezónní ovoce a zelenina

    Černý bez je klasikou z babiččiny kuchyně, ať již ve formě šťávy, želé, džemu či povidel. Tmavé bobule černého bezu dodávají všem pokrmům sytě fialovou barvu. Tyto plody – zvláště pokud jsou nezralé – však obsahují jedovatou látku sambunigrin, která způsobuje nevolnost a zažívací potíže. Bobule je proto vždy nutné důkladně povařit. Bobule černého bezu v Česku dozrávají během září a října. Již od poloviny května lze však sklízet jeho květy.

  • Ilustrační obrázek k článku „Hrozny“

    Hrozny

    Sezónní ovoce a zelenina

    Hrozny se používají většinou k výrobě vína nebo moštu. Z vinných bobulí ale můžete vykouzlit i chutné pokrmy. Barviva i fenolové kyseliny, které jsou v hroznech obsaženy, se řadí k sekundárním metabolitům rostlin a mají celou řadu zdraví prospěšných účinků. Vinná réva je popínavá rostlina a dobře se jí daří i v soukromých zahradách. Avšak pozor, může dorůst až do výšky deseti metrů! Stolní hrozny od místních pěstitelů jsou k dostání v září a v říjnu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Maliny“

    Maliny

    Sezónní ovoce a zelenina

    Malinu některé národy označují za „královnu bobulí“, neboť svou charakteristickou jemnou chutí si podmanila děti i dospělé. Toto označení přetrvává i přesto, že její plody ve skutečnosti vůbec bobulemi nejsou. Maliny je nejlepší sníst čerstvé, protože příliš dlouho nevydrží. Výtečně chutnají v kombinaci s mléčnými produkty, jako je jogurt, podmáslí či zmrzlina. Ačkoli maliny chutnají velmi sladce, mají relativně nízký obsah cukru. Obsahují rovněž vlákninu, která podporuje trávení.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace