Nedostatek vitaminu K se může vyskytovat u některých onemocnění. Během přípravy potravin (tj. při vaření) a při styku s kyslíkem se vitamin K neztrácí tolik, jako je tomu u některých jiných vitaminů, avšak citlivě reaguje na denní světlo. Potraviny s obsahem vitaminu K by se proto měly skladovat nejlépe ve tmě.
V čem je vitamin K obsažen?
Na vitamin K jsou bohaté zejména zelené druhy zeleniny, jako je například špenát, brokolice či kapusta. Značné množství vitaminu K se nachází také v ovoci, mléce a mléčných výrobcích, mase, vejcích a obilovinách.
Kolik vitaminu K potřebujeme?
Denní potřeba vitaminu K není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem vitaminu K pro dospělé ve věku 25–51 let je denně 70 µg pro muže a 60 µg pro ženy – tato hodnota platí i pro těhotné a kojící ženy. Ženám starším 51 let se doporučuje přijímat 65 µg vitaminu K denně, muži v této věkové kategorii by denně měli přijímat 80 µg vitaminu K.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu K
Hypervitaminóza není v případě vitaminu K známa.
Nedostatek vitaminu K vede k poruchám krevní srážlivosti. Z výživových důvodů se však nedostatek vitaminu K vyskytuje spíše výjimečně. Předpokládá se, že ve vyvážené stravě je příjem vitaminu K dostatečný. Na vzniku nedostatku vitaminu K se mohou podílet některá onemocnění jater a trávicího traktu. Nedostatek vitaminu K byl pozorován rovněž v případech závažných poruch trávení tuků a při dlouhodobém užívání některých léků.
Zvláštní pozornost je věnována příjmu vitaminu K u novorozenců: 2.–7. den po narození je dětem profylakticky podáván vitamin K, který působí proti krvácení z trávicího traktu, v oblasti pupku a do mozku.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 1 část – metabolismus liposolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(11): 503–505. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 81 kB)