Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Vitaminy
  • Aktuální: Vitamin K

Vitamin K

Vitaminy
Autor: gesundheit.gv.at

Vitamin K patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a je důležitý především pro tvorbu koagulačních faktorů. Ovlivňuje tak krevní srážlivost a hraje rovněž roli v metabolismu kostí. Vitamin K je souhrnné označení pro několik strukturně podobných látek, mezi které se řadí rostlinný fylochinon (vitamin K1) a bakteriální menachinon (vitamin K2). Potraviny živočišného původu obvykle obsahují směs těchto dvou forem vitaminu K.

Nedostatek vitaminu K se může vyskytovat u některých onemocnění. Během přípravy potravin (tj. při vaření) a při styku s kyslíkem se vitamin K neztrácí tolik, jako je tomu u některých jiných vitaminů, avšak citlivě reaguje na denní světlo. Potraviny s obsahem vitaminu K by se proto měly skladovat nejlépe ve tmě.

V čem je vitamin K obsažen?

Na vitamin K jsou bohaté zejména zelené druhy zeleniny, jako je například špenát, brokolice či kapusta. Značné množství vitaminu K se nachází také v ovoci, mléce a mléčných výrobcích, mase, vejcích a obilovinách.

Kolik vitaminu K potřebujeme?

Denní potřeba vitaminu K není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem vitaminu K pro dospělé ve věku 25–51 let je denně 70 µg pro muže a 60 µg pro ženy – tato hodnota platí i pro těhotné a kojící ženy. Ženám starším 51 let se doporučuje přijímat 65 µg vitaminu K denně, muži v této věkové kategorii by denně měli přijímat 80 µg vitaminu K.

Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vitaminu K

Hypervitaminóza není v případě vitaminu K známa.

Nedostatek vitaminu K vede k poruchám krevní srážlivosti. Z výživových důvodů se však nedostatek vitaminu K vyskytuje spíše výjimečně. Předpokládá se, že ve vyvážené stravě je příjem vitaminu K dostatečný. Na vzniku nedostatku vitaminu K se mohou podílet některá onemocnění jater a trávicího traktu. Nedostatek vitaminu K byl pozorován rovněž v případech závažných poruch trávení tuků a při dlouhodobém užívání některých léků.

Zvláštní pozornost je věnována příjmu vitaminu K u novorozenců: 2.–7. den po narození je dětem profylakticky podáván vitamin K, který působí proti krvácení z trávicího traktu, v oblasti pupku a do mozku.

Související odkazy

  1. Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 1 část – metabolismus liposolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(11): 503–505. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 81 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Vitaminy

Vitamin B9 (kyselina listová, folát)

Vitamin B9, kyselina listová neboli folát patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Folát je souhrnn...

Vitaminy

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označen...

Vitaminy

Vitamin B5 (kyselina pantothenová)

Vitamin B5 neboli kyselina pantothenová patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Vitamin B5 hraje ú...

Minerální látky

Vápník

Vápník je nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle. Je důležitý zejména pro pevnost kostí...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI