Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Hrozny

Hrozny

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Hrozny se používají většinou k výrobě vína nebo moštu. Z vinných bobulí ale můžete vykouzlit i chutné pokrmy. Barviva i fenolové kyseliny, které jsou v hroznech obsaženy, se řadí k sekundárním metabolitům rostlin a mají celou řadu zdraví prospěšných účinků. Vinná réva je popínavá rostlina a dobře se jí daří i v soukromých zahradách. Avšak pozor, může dorůst až do výšky deseti metrů! Stolní hrozny od místních pěstitelů jsou k dostání v září a v říjnu.

Ilustrační obrázek k článku „Hrozny“

Botanická charakteristika

Réva vinná (Vitis vinifera) patři do čeledi révovitých (Vitaceae). Je to jedna z nejstarších kulturních rostlin. Pochází pravděpodobně ze západní a střední Asie, Římané ji přivezli do Evropy a zde časem zdomácněla. Většina hroznů se lisuje na víno (tzv. vinné hrozny), přibližně jen desetina úrody se konzumuje jako ovoce (stolní hrozny). Hrozny vyrůstají v latách (typ květenství) a v závislosti na odrůdě mají různé barvy: rozlišujeme tak hrozny „bílé“ (zelené, žluté, jantarově zbarvené) a tmavé (červené, modré, černomodré). Uvnitř šťavnaté dužiny se většinou nacházejí tvrdá, lehce nahořklá jadérka; výjimkou jsou bezjaderné stolní hrozny. Vinná réva je popínavý keř, který může krásně ozdobit stěny domu. Tato rostlina dosahuje výšky dvou až deseti metrů.

Poznámka: Z botanického hlediska jsou hrozny bobule.

Živiny, vitaminy a minerály

Množství obsažených látek v různých odrůdách hroznů se může výrazně lišit; dokonce i obsah cukru v rámci jedné odrůdy může být značně odlišný, a to v závislosti na zralosti plodů. Z vitaminů stojí za zmínku zejména vitamin B1, vitamin B6 a niacin, zatímco z minerálních látek jsou zastoupeny především draslík, vápník a železo. Hrozny dále obsahují barviva (např. flavonoid antokyan) a fenolové kyseliny – oba typy látek patří k sekundárním metabolitům rostlin a mohou mít různé zdraví prospěšné účinky. Tmavé hrozny mají vyšší obsah flavonoidů než světlé odrůdy. Jadérka získaná při výrobě vína lze zpracovat na hroznový olej: ten obsahuje vysoké množství cenných polynenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na složení krevních tuků.

Látky obsažené v hroznech Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v hroznech Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 67 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 1
Bílkoviny (g) 0,7 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 15,2 Vitamin B2 (mg) 0,03
Vláknina (g) 1,5 Vitamin B3 (mg) 0,3
Draslík (mg) 192 Vitamin B6 (mg) 0,07
Vápník (mg) 12 Vitamin C (mg) 4
Hořčík (mg) 9 Vitamin E (mg) 0,7

Využití v kuchyni

Kromě tradičního využití k výrobě vína či moštu lze hrozny konzumovat i za syrova, jako velmi chutné ovoce. Můžete je použít do různých ovocných pokrmů, jako jsou ovocné saláty, špízy, krémy nebo jiné dezerty: hrozny v nich nejen dobře chutnají, ale působí i dekorativně. Hrozny se rovněž často používají jako obloha koláčů a dortů, ale neměly by se společně s nimi péci (příkladem je ovocný koláč s želé na povrchu). Sušené hrozny jsou obecně známy jako rozinky a nacházejí uplatnění např. v müsli směsích, studentských směsích, v pečivu (např. rozinkové šneky, sušenky) i v různých moučnících (např. palačinky nebo závin), ale i v pikantních pokrmech, např. v orientální kuchyni. Před konzumací za syrova hrozny důkladně operte, nejlépe vlažnou vodou.

Poznámka: Hrozny se chuťově výborně hodí i k sýru.

Skladování

V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží hrozny nanejvýš několik dní, proto byste je měli sníst co možná nejčerstvější. Nahnilé nebo poškozené bobule vytřiďte a pozor dávejte i na otlačená místa. Při nákupu dbejte na to, aby na ovoci byla stále ještě viditelná přirozená ochranná vrstva, která bobule chrání před hnilobou.

Poznámka: Hrozny po sklizni nedozrávají, proto je potřeba sklízet je vždy zralé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Rybíz“

    Rybíz

    Sezónní ovoce a zelenina

    Malé kulaté bobulky rybízu mají sladkokyselou chuť a jsou obzvláště šťavnaté. Jejich intenzivní barva – většinou tmavě červená – láká k mlsání přímo z keříku. Rybíz se klasicky zpracovává do šťáv a džemů. Existuje více než 50 různých odrůd, které se již na první pohled vzájemně odlišují svou barvou: kromě mnoha odstínů červené může být rybíz i bílý, žlutý nebo černý. Rybíz obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, a proto je nejen chutným, ale i zdravým občerstvením.

  • Ilustrační obrázek k článku „Černý bez“

    Černý bez

    Sezónní ovoce a zelenina

    Černý bez je klasikou z babiččiny kuchyně, ať již ve formě šťávy, želé, džemu či povidel. Tmavé bobule černého bezu dodávají všem pokrmům sytě fialovou barvu. Tyto plody – zvláště pokud jsou nezralé – však obsahují jedovatou látku sambunigrin, která způsobuje nevolnost a zažívací potíže. Bobule je proto vždy nutné důkladně povařit. Bobule černého bezu v Česku dozrávají během září a října. Již od poloviny května lze však sklízet jeho květy.

  • Ilustrační obrázek k článku „Pekingské zelí“

    Pekingské zelí

    Sezónní ovoce a zelenina

    Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvláště jemný a dobře snášený druh košťálové zeleniny. V syrovém stavu se používá do salátů a dokonale se hodí k asijským pokrmům z woku. Pekingské zelí lze konzumovat i jako vařené nebo kvašené. Díky obsaženým hořčičným glykosidům, které mu dodávají charakteristickou vůni i chuť, je pekingské zelí velmi zdravou potravinou.

  • Ilustrační obrázek k článku „Okurky“

    Okurka

    Sezónní ovoce a zelenina

    Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých teplotách je okurka díky vysokému obsahu vody ideálním prostředkem k potlačení žízně, ať už si ji dáte v salátu nebo samotnou. Okurky jsou příbuzné s dýní, cuketou a melounem. Okurky jsou vhodné ke sklizni, když jsou zelené. Pokud by na rostlině byly ponechány déle, zežloutly by.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace