Botanická charakteristika
Čeleď tykvovitých (Cucurbitaceae) je velmi rozsáhlá – řadí se do ní i melouny, okurky či cukety. Kromě mnoha dekorativních dýní, které nejsou vhodné ke konzumaci, si můžete vybrat ze široké nabídky jedlých dýní. Nejoblíbenější jsou dýně hokkaido, máslová, muškátová, patizon a špagetová dýně. V minulosti byla dýně považována jen za krmivo pro zvířata a jídlo pro chudé. Po dlouhou dobu byla ceněna pouze pro svá semena, která jsou bohatá na živiny a z nichž se získává sytě zelený dýňový olej. Jako chutnou zeleninu si ji Evropané oblíbili teprve před několika lety.
Dýně jsou k dostání v široké škále tvarů, barev a velikostí: od kulatých, plochých, oválných, podlouhlých až po lahvové; existují dýně bílé, krémově zbarvené, světle žluté až tmavě oranžové, světle až tmavě zelené, pruhované nebo skvrnité; mohou být malé jako tenisový míček až metrové. Lišit se mohou i barvou dužiny: od bílé až nažloutlé přes světle zelenou až po oranžovou. Sezóna dýní v Česku trvá od září do března (včetně skladování). Při správném skladování si na dýni můžete pochutnat i brzy na jaře.
Živiny, vitaminy a minerály
S průměrnými 25 kcal na 100 g je dýně nízkokalorickou zeleninou. Za zmínku stojí vysoký obsah minerálů, zvláště pak draslíku a železa. Dýně s oranžovou dužinou mají vysoký obsah karotenoidů, které dužině rovněž dodávají její barvu. Obzvláště cenná jsou dýňová semínka a olej z nich získaný, a to vysokému obsahu vitaminu E a esenciálních mastných kyselin.
Látky obsažené v dýni | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v dýni | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 25 | Železo (mg) | 0,8 |
Tuky (g) | 0,1 | Vitamin A (µg) | 128 |
Bílkoviny (g) | 1,1 | Vitamin B1 (mg) | 0,05 |
Sacharidy (g) | 4,6 | Vitamin B2 (mg) | 0,07 |
Vláknina (g) | 2,2 | Vitamin B3 (mg) | 0,5 |
Draslík (mg) | 304 | Vitamin B6 (mg) | 0,1 |
Vápník (mg) | 22 | Vitamin C (mg) | 12 |
Hořčík (mg) | 8 |
Využití v kuchyni
Díky jemné chuti lze dýni v kuchyni využít mnoha různými způsoby. V závislosti na odrůdě chutná neutrálně, jemně ovocně, mírně sladce až oříškově. Dýně je všestranná: lze z ní připravit polévku, přílohu, ale také hlavní chod (např. dýňový guláš, kari atd.). Dýně je také velmi vhodná k nakládání. Podobně jako cuketu lze i dýni zpracovat na dezert a jiné sladkosti nebo do pečiva (např. dýňový závin s jablky a skořicí, koláče, džem, kompot atd.). Dýně se hodí k řadě koření – tymián, kopr, oregano, bazalka, koriandr, zázvor, kari, ale také vanilka, hřebíček a skořice.
Při zpracování dýni rozkrojte a lžící odstraňte semínka a vláknitý vnitřek. Dýni poté nakrájejte na klínky a oloupejte. U některých odrůd (např. dýně hokkaido) lze slupku jíst – předtím ji však důkladně umyjte. Podle potřeby dužinu nakrájejte na kostky nebo nastrouhejte. Při dušení malých kousků dýně používejte jen menší množství vody. Dýňové kousky lze také péci v troubě.
Skladování
Dýni lze skladovat celé měsíce. Podmínkou je však neporušená slupka a přítomnost stopky. Dlouhá doba skladování může zlepšit chuť dýně. Tuto zeleninu je nejlepší uchovávat v suchých a chladných místnostech při teplotě od 12 do 17 stupňů Celsia. Nakrájené kousky dýně lze skladovat v chladničce několik dní. Řeznou plochu zakryjte potravinářskou fólií, aby dýně neoschla nebo neplesnivěla. Nakrájená dýňová dužina je vhodná i ke zmrazení.