Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Zvláštní výživová opatření
  • Aktuální: Potravinové intolerance

Potravinové intolerance

Kategorie: Zvláštní výživová opatření – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Nesnášenlivost jídla může být buď alergického původu (viz článek Potravinové alergie: základní informace) nebo nealergického původu. Ve druhém případě hovoříme o tzv. potravinové intoleranci. Obtíže vyvolané příjmem jídla jsou obvykle chápány široce, v užším slova smyslu se používají, pokud přímo nesouvisí s onemocněním trávicího traktu. Obvykle se projevují obtížemi souvisejícími s trávicím traktem. Jde o častý projev funkčních i organických onemocnění trávicího traktu (nádory, záněty, biliární onemocnění – týkající se žluče, vředová choroba).

Ilustrační obrázek Nesnášenlivost jídla

V případě potravinové intolerance jde o jiné intolerance určitých potravin než alergické, např. účinek biogenních aminů (látky podílející se na metabolických procesech) – histamin – při intoleranci uzených makrel, nebo intolerance mléčných výrobků (viz článek Intolerance laktózy).

Může jít o lékové interakce s jídlem. Reakce na vazoaktivní (působící na cévy) aminy (histamin, tyramin, serotonin, tryptamin) bývá provázena třesem, pocením, nauzeou (nevolnolstí) či bolestí hlavy. Typicky ji mohou vyvolat zrající sýry, fermentované produkty (zelí, sója), ryby, čokoláda, víno a z ovoce např. citrusové plody, banány a avokádo.

Patologická reakce na kofein je velmi vzácná. Může být vyvolána již 200 mg kofeinu a zahrnuje palpitace (bušení srdce), anxietu (pocit nervozity, obav, strachu či znepokojení), pocení a třes. Může nastat po kávě, čokoládě i po nápojích typu koly – odtud pochází název coca-cola syndrom.

Reakce na glutamát bývá nazývána syndromem čínské restaurace nebo Kwokovým syndromem. Projevuje se generalizovaným flushem (zrudnutí rozšířené na celý organismus), bolestí břicha, hlavy a někdy může připomínat i typický infarkt myokardu. Ve střevě může nastat běžná podrážděnío sliznice bez závažné reakce – tu vyvolává například chilli nebo cayennský pepř.

Potraviny mohou obsahovat běžné toxiny; zelené brambory například solanin, fazole například hemaglutininy. Obtíže mohou být vyvolány i mechanicky – sem patří pomerančový ileus (neprůchodnost střevní), kdy je zejména u starších lidí či při organických onemocněních trávicího traktu možné zbobtnání zbytků pomeranče.

Jako steak house syndrom je označováno uvíznutí špatně rozkousaného tuhého sousta v jícnu, může jít i o velmi závažný stav.

Z celé řady deficitů střevních enzymů je nejběžnější laktázová insuficience. Vzácným onemocněním je hereditární angioedém (onemocnění, při kterém dochází k tvorbě nebolestivých, nesvědivých otoků podkoží a sliznic) vznikající při deficitu C1 složky komplementu. Závažné reakce nastávají po příjmu téměř každého jídla, pacient je často schopen přijímat jedinou potravinu, například brambory. Onemocnění je dnes do značné míry farmakologicky léčitelné. Samostatnou hematologickou jednotkou je favismus (druh anémie) po požití bobů.

Při stárnutí se postupně, ale individuálně rozdílně zhoršuje funkční kapacita trávicího traktu, proto jsou potravinové intolerance časté.

Projevy potravinové intolerance zahrnují řadu trávicích poruch – průjmy, bolesti, plynatost, kožní, oběhové i dechové příznaky, viz výše. V případě podezření na poruchu vyvolanou konkrétním jídlem jsou vhodné eliminační a expoziční diety, kdy vynecháme nebo naopak podáme jídlo vyvolávající obtíže.

Alergický původ je možné ověřit laboratorním alergologickým vyšetřením, enzymové deficity pak biopticky. Vždy je na místě šetřící dieta a eliminace podezřelých potravin. Ohrožení určitou potravinovou intolerancí je třeba vzít v úvahu u každého staršího člověka. Nejlepším stimulantem chuti k jídlu a fyziologických funkcí trávicího traktu ve stáří je fyzická aktivita, zejména procházky a dostatečný příjem vlákniny.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Zvláštní výživová opatření

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Potravinové alergie: základní informace

    Potravinové alergie: co to je?

    Potravinové alergie

    Pravé alergie na potraviny jsou poměrně vzácné: Vyskytují se zhruba u 5–8 % procent dětí, resp. u 1–3 % dospělých. Avšak vzhledem k tomu, že u mnoha lidí zůstává potravinová alergie neropoznána, počet lidí s tímto typem alergií je zřejmě vyšší, než uvádějí oficiální statistiky. Potravinové alergie, které vzniknou v prvních několika letech života, v mnoha případech zase vymizí. U dospělých naopak často přetrvávají po celý život, může se však měnit jejich podoba. Je nutno podotknout, že neexistuje žádná horní věková hranice, kdy se u člověka může vyvinout potravinová alergie.

  • Ilustrační obrázek Potravinové alergie a potravinové intolerance: kde hledat pomoc?

    Potravinové alergie a potravinové intolerance: kde hledat pomoc?

    Potravinové alergie

    Máte-li podezření, že trpíte potravinovou alergií nebo potravinovou intolerancí, můžete se se žádostí o diagnostiku a případnou léčbu obrátit na vašeho praktického lékaře, odborného lékaře internistu (oblast specializace: gastroenterologie nebo ještě lépe alergologie), případně na alergologickou ambulanci.

  • Ilustrační obrázek Dieta u potravinových alergií

    Dieta u potravinových alergií

    Výživa nemocných

    Potravinovou alergií trpí 6 % dětí do 3 let. Výskyt potravinových alergií činí i u dospělých pravděpodobně cca 3–4 %. Imunitní a alergické reakce jsou velmi komplexní děje, cizorodá látka může pronikat do organismu jakýmkoli povrchem. Střevní sliznice představuje rozsáhlý povrch o celkové ploše několika set metrů čtverečních.

  • Ilustrační obrázek Laktázová deficience

    Intolerance laktózy (nesnášenlivost mléka)

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Intolerance laktózy neboli nesnášenlivost mléka je jedním z nejčastějších onemocnění trávicího traktu. Používají se rovněž označení intolerance mléčného cukru, laktázová deficience či laktázová insuficience.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 21.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace