kyselina glutamová

Kyselina glutamová neboli glutamát je jedna z dvaceti základních aminokyselin, z nichž jsou tvořeny proteiny v lidském těle. Kyselina glutamová (zkratka Glu pochází z anglického názvu glutamic acid) se zároveň řadí mezi neesenciální aminokyseliny.

Glutamát se kromě uplatňuje jako:

  1. jeden z neurotransmiterů, které se přirozeně vyskytují v lidském těle,
  2. ochucovadlo běžně používané v potravinářských výrobcích.

Poznámka: Glutamát je anion (záporně nabitá částice), který je odvozen od kyseliny glutamové.

Obrázek: Chemická struktura kyseliny glutamové. Barevně jsou odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (šedá), vodíku (bílá), dusíku (modrofialová) a kyslíku (červená). (Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain)

Viz také neesenciální aminokyseliny.

Související příspěvky: