Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Topinambur

Topinambur

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

V posledních několika letech zažívá tato hlíznatá zelenina renesanci. Topinambur si labužníky podmanil svou ořechovou chutí. Chuť jeho hlíz je mírně ořechová až sladká, připomíná artyčoky a jedlé kaštany. Topinambur lze jíst i syrový. Ke konzumaci je vhodná i slupka, ale u citlivých lidí může vyvolat zažívací potíže.

Botanická charakteristika

Topinambur (Helianthus tuberosus), lidově označovaný jako „židovské brambory“, případně „jeruzalémské artyčoky“, je bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a je příbuzná slunečnici (Helianthus annuus). Rostlina je vysoká jeden až tři metry a pyšní se žlutými květy. Její podzemní výběžky končí podlouhlými, vřetenovitými nebo kulatými hlízami velikosti brambor. Tvar a barva jedlých hlíz závisí na odrůdě a pohybuje se od béžově hnědé po fialově hnědou. Barva dužiny může být bělavobéžová, žlutá až nahnědlá. Svým vzhledem hlíza trochu připomíná zázvor.

Topinambur byl dovezen ze Severní Ameriky do Evropy na počátku 17. století, ale postupně jej nahradily brambory. Podobně jako brambory lze hlízy topinamburu sklízet na podzim. Topinambur lze sehnat od místních pěstitelů od října do března, a to především na zeleninových trzích.

Živiny, vitaminy a minerály

Topinambur má nízký obsah kalorií – přibližně 30 kcal / 100 g, ale díky vysokému obsahu vlákniny je velmi sytý. Obsah vlákniny je mnohonásobně vyšší než u brambor (pro srovnání: topinambur 12,1 g / 100 g, brambory 2,1 g / 100 g). Topinambur obsahuje inulin – rozpustnou vlákninu, která není pro lidský organismus stravitelná. Inulin má pozitivní vliv na trávení, ale jeho nadměrná konzumace může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost nebo průjem. Topinambur obsahuje vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 a vitamin B3. Obsah minerálů (zejména železo, draslík a vápník) je ve srovnání s bramborami podstatně vyšší.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v topinamburu
Látky obsažené v topinamburu Na 100 g jedlé části Látky obsažené v topinamburu Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 30 Hořčík (mg) 20
Tuky (g) 0,4 Železo (mg) 3,7
Bílkoviny (g) 2,4 Vitamin A (µg) 2
Sacharidy (g) 4,0 Vitamin B1 (mg) 0,2
Vláknina (g) 12,1 Vitamin B2 (mg) 0,06
Draslík (mg) 480 Vitamin B3 (mg) 1,3
Vápník (mg) 10 Vitamin C (mg) 4

Využití v kuchyni

Chuť hlízy topinamburu je mírně ořechová až sladká a připomíná artyčoky a kaštany. Hlíza má všestranné využití a na rozdíl od brambor ji lze konzumovat i syrovou. Ořechová chuť topinamburu je výraznější, když jsou hlízy vařené nebo pražené. Syrová hlíza je křupavá a má mírně zemitou chuť.

Jíst lze i slupku, ale ta může u citlivých lidí způsobit zažívací potíže. Chcete-li zabránit ztmavnutí syrové a oloupané hlízy, ponořte ji do vody s citronovou šťávou. Slupku lze snáze odstranit po blanšírování. Celé hlízy je potřeba péci asi 30 až 45 minut, nakrájené na kostky v troše vody se vaří asi deset minut, případně se smaží na plátky pět až sedm minut. Topinambur lze dobře kombinovat s některými bylinkami, jako je zejména petržel, estragon, majoránka nebo máta. Ořechovou chuť topinamburu podtrhují některé druhy koření, jako například muškátový oříšek, hořčice nebo křen. K topinamburu se dobře hodí i citron.

Využití topinamburu v kuchyni:

  • strouhaný v salátech (syrový),
  • v polévkách nebo omáčkách,
  • v různých zeleninových pokrmech,
  • jako náhrada za brambory (např. kaše),
  • jako příloha k nejrůznějším pokrmům.
Poznámka: Z pražených hlíz topinamburu si můžete připravit náhražku kávy.

Skladování

Hlíza je odolná vůči zimě a vydrží teploty až do mínus 15 stupňů. Proto ji lze sklízet i přes zimu (nejlépe ve dnech, kdy nemrzne). Hlízy by měly být skladovány na chladném a tmavém místě. Topinambury lze uchovávat čtyři až pět dní v přihrádce na zeleninu v chladničce.

Poznámka: Chcete-li hlízy skladovat v chladničce, zabalte je do vlhké utěrky.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Celer

Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodá...

Sezónní ovoce a zelenina

Květák

Květák, který je na rozdíl od mnoha jiných druhů košťálové zeleniny dobře snášen citlivými lidmi,...

Sezónní ovoce a zelenina

Kedlubna

Kedlubna (kedluben) je obzvláště lahodným zástupcem košťálové zeleniny. Díky své jemné chuti a kř...

Sezónní ovoce a zelenina

Cuketa

Cuketa na talíři, ať už v podobě ratatouille, plněná, nebo jako příloha k rybám, je symbolem léta...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 02.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI