Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Ledový salát

Ledový salát

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Ledový salát má robustní listy a osvěžující chuť, díky čemuž se stal oblíbeným listovým salátem a je základem mnoha křupavých salátů. Ve srovnání s jinými druhy salátů může být skladován po dlouhou dobu, a přitom stále zůstává křupavý. Ledový salát v celku lze uchovávat v chladničce v zásuvce na zeleninu až dva týdny. Odrůdou ledového salátu je salát Batavia, který má mírně zvlněné a o něco měkčí listy než ledový salát.

Botanická charakteristika

Saláty, které lze sehnat v našich obchodech, lze zhruba rozdělit na saláty typu „locika“ (stejnojmenný botanický rod má latinský název Lactuca) a saláty typu „čekanka“ (latinský název rodu je Cichorium). Ledový salát se společně s hlávkovým salátem, dubáčkem, římským salátem, lollo bionda a lollo rosso řadí mezi „lociky“. Zatímco „locikové“ saláty jsou k dostání hlavně na jaře a v létě, „čekankové“ saláty jsou typické pro podzim a zimu. Saláty typu „čekanka“ mají obvykle lehce nahořklou chuť; patří k nim např. štěrbák (endivie), salátová čekanka, červená čekanka (radicchio) a některé další odrůdy.

Ledový salát patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Na rozdíl od mnoha jiných druhů salátů, které se sklízejí list po listu, vytváří tento salát hlávku. Ta vyrůstá ze středového koštálu, na kterém se místy řidčeji, místy hustěji překrývají jednotlivé listy, společně vytvářející listovou růžici. V samotném středu salátu se nachází hustěji naskládané „srdíčko“. Hlávku je potřeba sklidit dříve, než začne kvést. Pokud zmeškáte správný čas sklizně, salát rychle vyroste do výšky a vyraší na něm květy. Takový salát pak chutná hořce a není již vhodný ke konzumaci. Hlávka ledového salátu váží až 800 gramů a může být až 20 centimetrů široká. Listy jsou naskládány hustě na sobě a hlávka je pevně uzavřena. Listy jsou světle až tmavě zelené, uvnitř jsou světle žluté až bílé. Jednotlivé listy mají pevnou strukturu a výraznou žilnatinu.

Odrůdou ledového salátu je salát Batavia, který má mírně zvlněné a o něco měkčí listy než ledový salát. Hlávka salátu Batavia není tak pevně uzavřena, je spíše rozvolněná. Salát Batavia má světle až tmavě zelené listy, ale existují i červenohnědé odrůdy. Ledové saláty od místních pěstitelů lze sehnat od června do listopadu.

Poznámka: Ledový salát dostal své pojmenování v dřívějších dobách, kdy byl během přepravy chlazen kousky ledu.

Živiny, vitaminy a minerály

Ledový salát má velmi nízký obsah kalorií: pouhých 13 kcal na 100 gramů. Kromě vitaminů a minerálů dodává lidskému tělu i cennou vlákninu. Ledový salát obsahuje vitamin C, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a draslík.

Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny se i v ledovém salátu koncentrují dusičnany, které se v lidském těle mohou přeměňovat na nitrosaminy. Čím méně světla k salátu pronikne, tím více dusičnanů se v něm koncentruje. Při konzumaci v normálním množství však obsah dusičnanů v ledovém salátu nepředstavuje nijak zásadní riziko. Toto riziko lze ještě více snížit, pokud zároveň se salátem konzumujete vitamin C (například ve formě dresinku s citronovou šťávou): tento vitamin totiž brání přeměně dusičnanů na nitrosaminy.

Látky obsažené v ledovém salátu Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v ledovém salátu Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 13 Železo (mg) 0,4
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 73
Bílkoviny (g) 0,7 Vitamin B1 (mg) 0,11
Sacharidy (g) 1,9 Vitamin B2 (mg) 0,01
Vláknina (g) 0,6 Vitamin B3 (mg) 0,03
Draslík (mg) 160 Vitamin B6 (mg) 0,03
Vápník (mg) 19 Vitamin C (mg) 15
Hořčík (mg) 5 Kyselina listová (µg) 53

Využití v kuchyni

Ledový salát lze použít v kuchyni na mnoho způsobů – ať již samostatně nebo v kombinaci s jinou zeleninou – k přípravě široké škály salátů. Jeho křupavost oceníte v mnoha typech studeného občerstvení, např. v plněných bagetách, wrapech, těstovinových salátech apod.

Před zpracováním byste měli odstranit vnější listy. Mezi těsně uzavřenými listy se nemohou hromadit téměř žádné nečistoty, proto bývá ledový salát „přirozeně čistý“. Přesto se doporučuje listy umýt. Na rozdíl od jiných salátů se ledový salát výborně hodí k dresinkům nebo marinádám: díky svým robustním listům nevadne tak rychle.

Skladování

Ledový salát v celku lze uchovávat v chladničce v zásuvce na zeleninu až dva týdny. Již nakrojený a uložený v plastovém sáčku vydrží až týden. Řezné plochy překryjte potravinářskou fólií.

Poznámka: Při nákupu ledového salátu dbejte na to, aby jeho hlávka byla pevná a uzavřená. Jeho stonek v místě řezu by měl vypadat čerstvě, neměl by být zabarven do hněda.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Lollo rosso, lollo bionda

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nahořklému tónu i chuťově. Čistě zelená odrůda tohoto salátu se nazývá lollo bionda. Listy lollo salátů vydrží o něco déle než listy křehčích salátů. Ani tak byste však lollo saláty neměli skladovat příliš dlouho, neboť při delším skladování se z nich vytrácejí vitaminy. Ačkoli lollo saláty vypadají podobně jako hlávkový salát, netvoří pevnou hlávku, nýbrž volnou růžici jednotlivých listů.

  • Štěrbák (endivie)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kadeřavý štěrbák se svými zpeřenými listy je nejen velmi dekorativní listová zelenina, ale je oblíben i jako salát s lehce nahořklou chutí. Tento zimní druh salátu lze jíst i tepelně upravený. Štěrbák je příbuzný se salátovou čekankou a červenou čekankou. Obsažené hořké látky a polysacharid inulin působí pozitivně na trávení.

  • Hlávkový salát

    Sezónní ovoce a zelenina

    Velké zelené listy s osvěžující chutí naplňují ideální představu salátu. Jen málokdo však ví, že hlávkový salát lze i tepelně upravovat. Botanický název hlávkového salátu je „locika setá“. Typickou chuť dodávají hlávkovému salátu kyseliny, které jsou v něm obsaženy, jako je např. kyselina citronová. Za jeho lehkou nahořklost pak odpovídají jiné obsažené látky, konkrétně laktucin a laktukopikrin.

  • Červená čekanka (radicchio)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že všech listových salátů je radicchio nejhořčejší. Komu hořká chuť nevyhovuje, může ji některými triky zmírnit. Tmavé listy se vyvíjejí až poté, co se venku ochladí. Červenou čekanku lze jíst syrovou i tepelně upravenou. Radicchio od domácích pěstitelů je k dostání od září až do chladných zimních měsíců.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Cookies
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 11.04.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace