Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Ředkev

Ředkev

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Nad ředkví mnozí lidé ohrnují nos, labužníci však dokážou ocenit její jemné aroma. Tuto zeleninu můžete jíst jak syrovou, tak tepelně upravenou. V závislosti na odrůdě může mít povrch ředkve bílou, růžovou, červenou, hnědou, fialovou, modrou nebo černou barvu. Vnitřek je však vždy bílý. Hlavní sezóna ředkví z domácí produkce je od srpna do října.

Botanická charakteristika

Ředkev setá (Raphanus sativus) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam se řadí rovněž brokolice, bílé i červené zelí, květák, kedlubna a řada dalších plodin. S ředkví je příbuzný i křen a rovněž wasabi (japonský křen), který se podává k sushi. Oblíbené ředkvičky jsou z botanického hlediska odrůdou ředkve seté.

Z ředkve se konzumuje její podzemní část – tedy kořen, který dosahuje délky mezi deseti a čtyřiceti centimetry, a v závislosti na odrůdě může mít až osm centimetrů v průměru. Z botanického hlediska je kořen ředkve oddenek s mnoha postranními výhonky. Různé odrůdy ředkve mohou mít různé tvary kořene: od kulatého či oválného až po podlouhle špičatý či válcovitý. Vnitřek ředkve je vždy bílý – na rozdíl od vnější vrstvy, která (opět v závislosti na odrůdě) může mít barvu bílou, růžovou, červenou, hnědou, fialovou, modrou nebo černou.

Poznámka: Asijské odrůdy ředkve mohou být uvnitř zbarveny do růžova.

Živiny, vitaminy a minerály

Ředkev je nízkokalorická zelenina, která obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C, z minerálních látek je bohatá zejména na draslík a vápník. Obsažené hořčičné oleje dodávají ředkvi její typické aroma a lehce štiplavou chuť. Hořčičné oleje se řadí mezi glukosinoláty – látky, kterým jsou připisovány antikarcinogenní a antimikrobiální účinky.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v ředkvi
Látky obsažené v ředkvi Na 100 g jedlé části Látky obsažené v ředkvi Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 15 Železo (mg) 0,8
Tuky (g) 0,2 Vitamin A (µg) 2
Bílkoviny (g) 1,1 Vitamin B1 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 2,4 Vitamin B2 (mg) 0,03
Vláknina (g) 2,5 Vitamin B3 (mg) 0,4
Draslík (mg) 432 Vitamin B6 (mg) 0,06
Vápník (mg) 40 Vitamin C (mg) 29
Hořčík (mg) 18    

Využití v kuchyni

Ředkev se nejčastěji konzumuje syrová, neboť tepelnou úpravou přichází o svou typicky ostrou chuť. Můžete si ji dát třeba k svačině, například nakrájenou na plátky na chlebu s máslem. Ředkev se dá použít i pro zpestření různých salátů. Avšak pozor: pokud byste syrovou ředkev konzumovali ve velkém množství, může to mít nadýmavé účinky a způsobit průjem. Ředkev můžete i podusit a podávat k masovým pokrmům. Před zpracováním byste ji měli důkladně umýt a očistit kartáčkem, případně i oloupat (to platí zvláště u černé ředkve).

Poznámka: Jemné mladé lístky ředkve můžete rovněž přimíchat do salátu.

Skladování

Letní odrůdy ředkve vydrží v chladničce několik dní. Podzimní a zimní odrůdy se dají dobře skladovat, například ve sklepě i několik měsíců. Ředkev se hodí i ke zmrazení, předtím je však potřeba ji povařit.

Poznámka: Při nákupu ředkví dbejte na to, aby jejich kořeny byl pevné a listy nepovadlé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Kedlubna

Kedlubna (kedluben) je obzvláště lahodným zástupcem košťálové zeleniny. Díky své jemné chuti a kř...

Sezónní ovoce a zelenina

Zelí

Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí u...

Sezónní ovoce a zelenina

Ředkvičky

Kulaté, jasně červené ředkvičky rozzáří zeleninové saláty i obložené talíře. S trochou fantazie a...

Sezónní ovoce a zelenina

Brokolice

Brokolice se řadí mezi košťálovou zeleninu, ale nemá tolik výraznou chuť, díky čemuž ji dobře sná...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 10.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI