Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dieta u cukrovky
  • Aktuální: Speciální diabetické diety

Speciální diabetické diety

Dieta u cukrovky
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a u obou typů cukrovky se vyskytují komplikace. Nemocný pak musí současně držet diabetickou dietu i s ohledem na některá další onemocnění.

Diabetická dieta při hypertenzi (vysokém krevním tlaku)

Tato dieta se neliší od diety užívané u hypertoniků bez diabetu (viz článek Dieta u vysokého krevního tlaku). Hlídat musíme jen omezení cukrů a u obézních diabetiků s hypertenzí i příjem energie. Podobně jako u nediabetiků s hypertenzí je důležitý vysoký příjem zeleniny a ovoce a omezování soli. Příklad takové diety je uveden v tab. 1.

Tabulka 1: Příklad jídelního lístku při neslané diabetické dietě

Snídaně: mátový čaj, dalamánek, šlehaný tvaroh s bylinkami
Přesnídávka: meruňky
Oběd: zapečená cuketa s masem, rajčaty a bylinkami, brambory s pažitkou
Svačina: acidofilní mléko
Večeře: kuře na celeru, dušená rýže, salát z čínského zelí
II. večeře: mandarinky

Šetřící diabetická dieta

Tato dieta se podává při zažívacích obtížích, při onemocněních žaludku, po operacích trávicího traktu, v neakutních fázích onemocnění žlučníku, jater a slinivky. Potraviny vybíráme tak, aby nedráždily trávicí trakt ani mechanicky, ani svým složením, příklad šetřící diabetické diety je uveden v tab. 2. Je vhodné jíst méně a častěji, což diabetická dieta zabezpečuje přísunem stravy 6× denně.

Masa:

  • pouze libová – hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, libové vepřové, králík, ryby;
  • nevhodné: smažená, grilovaná, uzená masa, trvanlivé salámy, paštiky, zabijačkové pokrmy.

Mléčné výrobky:

  • pouze podle snášenlivosti pacienta, vhodné jsou všechny nízkotučné druhy (tvaroh, sýry, jogurty, mléko);
  • nevhodné: zrající sýry, plísňové sýry, pomazánky s cibulí a majonézou.

Ovoce:

  • bez zrníček a tvrdých slupek – jablka, citrusové plody, meruňky, broskve, dia kompoty, dia ovocné přesnídávky – do povolené hodnoty sacharidů;
  • nevhodné: maliny, rybíz, hrušky, ořechy, kokos, mák.

Zelenina:

  • pouze nenadýmavé druhy – mrkev, kořenová zelenina do polévek, pod maso, špenát bez česneku, hlávkový salát, rajčata bez zrníček;
  • nevhodné: kapusta, květák, hlávkové a kysané zelí, salátové a sterilované okurky, papriky.

Přílohy:

  • brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, občas knedlíky kypřené kypřicím práškem – dle rozpisu diety;
  • nevhodné: luštěniny, hranolky, kynuté knedlíky, bramborový salát, celozrnné pečivo.

Nápoje:

  • mléko v rámci diety a podle snášenlivosti pacienta, čaje – zelený, slabý černý, bylinkové čaje, dobrá voda, minerální vody.
  • nevhodné: alkoholické nápoje, zrnková káva.

Koření:

  • vybíráme nedráždivé druhy – zelené koření (kopr, libeček, bazalka, petrželová a celerová nať), kmín, citronová šťáva, rajský protlak;
  • nevhodné: pepř, paprika, kari, chilli, houby, česnek, syrová cibule.

Pokrmy připravujeme dušením, vařením, pečením ve vodě a pod pokličkou, využíváme mikrovlnnou a horkovzdušnou troubu. Masa opékáme nasucho pro lepší barvu a chuť, vhodné je teflonové nádobí. Nepoužíváme cibulové základy a nezahušťujeme jíškou, ale moukou opraženou nasucho do růžova. Tuk vkládáme až do hotového pokrmu.

Tabulka 2: Příklad jídelního lístku pro šetřící diabetickou dietu

Snídaně: bílá káva (z melty), bílé pečivo, tavený sýr 30 %
Přesnídávka: jablkový dia kompot
Oběd: kuřecí vývar s kapáním, dušené hovězí, bramborová kaše, mrkvový salát
Svačina: mléko
Večeře: rizoto s kuřecím masem a zeleninou se sýrem, hlávkový salát 
II. večeře: loupané broskve

Diabetické diety s omezením bílkovin

Ve stadiu začínajícího diabetického postižení ledvin (ztráta albuminu močí pod 300 mg za 24 hodin) by příjem bílkovin v dietě neměl přesáhnout 0,8–1,0 g na 1 kg hmotnosti za den. Ve fázi diabetického postižení ledvin (kreatinin nad 150 µmol/l, zvýšení K, P v séru) se v dietě snižuje množství bílkovin, příjem bílkovin nesmí přesahovat 12 % z celkové energetické spotřeby a denní spotřeba by neměla přesáhnout 0,6–0,7 g na 1 kg tělesné hmotnosti pacienta. Je nutné, aby část bílkovin byla nahrazena plnohodnotnými bílkovinami s obsahem esenciálních aminokyselin obsažených v mase a mléčných výrobcích. Obsah ostatních živin je opět zachován podle doporučených hodnot diabetických diet.

Snížením bílkovin ve stravě a zachováním ostatních živin se sníží množství energie cca o 10 % z celkové doporučené hodnoty. Dříve se toto snížení kompenzovalo zvýšeným množstvím tuků a zařazováním tučných potravin, což není vhodné. Většina diabetiků má již i další projevy pozdních komplikací – zvýšené hodnoty triglyceridů, cholesterolu. Lépe je zvýšit povolené množství sacharidů, pravidelně kontrolovat glykemie a kompenzovat diabetika vhodnými antidiabetiky či inzulinem. Energetický příjem by měl dosahovat 35–40 kcal na 1 kg ideální hmotnosti pacienta.

V současnosti se u pacientů zahajuje včas dialyzační léčba, proto starší diety s vysokým obsahem tuku (s masem typu bůčku apod.) jsou již dnes kontraindikovány. Přesto se v praxi ojediněle s pacienty, kterým tato dieta byla zavedena, setkáme.

Obsah bílkovin v jednotlivých typech potravin je uveden v tab. 3, příklady diet s omezením bílkovin na 30–60 g ukazují tab. 4–7.

V důsledku selhání renálních (ledvinných) funkcí vzniká hyperkalemie (zvýšení hladiny draslíku v krvi), musíme omezit i množství draslíku ve stravě. Obsah draslíku v zelenině a bramborách lze snížit tím, že potraviny vaříme ve větším množství vody, kterou pak slijeme a nepoužíváme. Nezařazujeme luštěniny, banány, meruňky, sušené ovoce, mandle, ořechy, mák, kakao, čokoládu, sardinky, vnitřnosti. Omezíme pomeranče, jablka, jahody. Snižování draslíku ve stravě provádíme, jen pokud jsou vyšší hodnoty v séru.

Podle diurézy (rychlost vylučování moči) a elektrolytové bilance omezujeme spotřebu tekutin a soli. Příjem fosforu omezujeme společně s bílkovinami v potravinách. Při trvalém snížení renálních funkcí hrozí riziko hypokalcemie (stav sníženého množství vápníku v krvi) a tím i poškození stavby kostí (osteoporóza), proto je vhodné, aby část bílkovin byla hrazena mléčnými výrobky bohatými na vápník.

Tabulka 3: Obsah bílkovin v jednotlivých typech potravin

10 g bílkovin obsahuje
80 g kuřecí stehno 90 g zavináče
70 g vepřová kýta 50 g drůbeží paštika
65 g zadní hovězí 322 ml mléko
53 g kuřecí prsa 35 g sýr eidam 30 %
75 g filé 50 g tavený sýr 30 %
125 g kapr 80 g žervé
60 g drůbeží párky 90 g sýr Lučina
50 g šunka 55 g měkký tvaroh
50 g sardinky v oleji 35 g tvrdý tvaroh
2 ks vejce (obsahují 600 mg cholesterolu)
200 ml biokys 170 ml jogurt
Pečivo a přílohy
100 g chleba 5,6 g bílkovin
100 g nízkobílkovinného chleba 1,5 g bílkovin
100 g těstovin 12 g bílkovin
100 g nízkobílkovinných těstovin 6,0 g bílkovin

Další omezení bílkovin na 20–30 g za den, tj. pod 0,3 g na 1 kg hmotnosti, je komplikované. Při zařazení speciálních nízkobílkovinných potravin (mouka, chléb, pečivo, těstoviny) lze stravu obohatit též bílkovinnými potravinami (mléčnými výrobky, vejci). Dieta se podává krátkodobě a je třeba doplnit ji ketoanalogy (organické kyseliny (ketokyseliny), které jsou analogické jednotlivým přirozeným aminokyselinám, avšak bez obsahu dusíku). Pacient je obvykle připravován k dialýze a zařazen do transplantačního programu.

Tabulka 4: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 60 g B)

Snídaně: bílá káva s mlékem (200 ml), 70 g chleba, 10 g Flory, 50 g taveného sýra
Přesnídávka: ovoce, 30 g pečiva
Oběd: květáková polévka, 50 g dušeného masa, 220 g brambor, 150 g dia kompotu
Svačina: ovoce
Večeře: zeleninový nákyp s 50 g šunky, 220 g brambor
II. večeře: ovoce

S = sacharidy, B = bílkoviny

Tabulka 5: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 50 g B)

Snídaně: čaj s citronem, 70 g chleba, 20 g Flory, 20 g dia džemu
Přesnídávka: ovoce, 30 g pečiva
Oběd: pórková polévka, 125 g smaženého kapra, moravský bramborový salát bez majonézy, 220 g brambor, zelenina
Svačina: ovoce
Večeře: 220 g brambor s tvarohem (35 g), hlávkový salát
II. večeře: ovoce

S = sacharidy, B = bílkoviny

Tabulka 6: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 40 g B)

Snídaně: mátový čaj, 70 g chleba, 20 g Flory, pažitka
Přesnídávka: ovoce, 30 g pečiva
Oběd: zeleninová polévka, 80 g pečeného kuřete na česneku, 180 g vařené rýže, okurkový salát
Svačina: ovoce
Večeře: dušená zelenina, pečené brambory (připravené z 220 g)
II. večeře: ovoce

S = sacharidy, B = bílkoviny

Tabulka 7: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 30 g B)

Snídaně: šípkový čaj, 70 g chleba, 20 g Ramy
Přesnídávka: ovoce, 30 g pečiva
Oběd: krupková polévka, zapečená cuketa s rajčaty a bazalkou, 220 g brambor
Svačina: ovoce
Večeře: zeleninové rizoto (180 g vařené rýže), hlávkový salát

S = sacharidy, B = bílkoviny

Diabetiků se týkají i další články (viz kategorie Výživa nemocných), neboť řada diabetiků zejména 2. typu má dyslipidemii (neuspokojivá hodnota cholesterolu v krvi), dnu, cholelitiázu (onemocnění žlučových cest) a další nemoci vyžadující dietní léčbu či dietní omezení.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dieta u cukrovky

Příklady diabetických diet

Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2....

Redukční diety

Příklady redukčních diet

Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich zá...

Co je co ve výživě

Ovocné dny, zeleninové dny

Ovocné dny nebo zeleninové dny – takzvané odlehčovací dny – se zařazují se do jídelníčku často ja...

Dieta u onemocnění kostí a...

Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 01.04.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI