Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Ovocné dny, zeleninové dny

Ovocné dny, zeleninové dny

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Ovocné dny nebo zeleninové dny – takzvané odlehčovací dny – se zařazují se do jídelníčku často jako jednodenní dieta. Je to v určitém smyslu analogie vegetariánství. Tento postup se hodí u obézních, hypertoniků (lidí s vysokým krevním tlakem), u pacientů s dyslipidemiemi (neuspokojivou hodnotou cholesterolu v krvi) a diabetiků neléčených inzulinem.

Ilustrační obrázek Ovocné dny, zeleninové dny

U diabetiků léčených inzulinem nebo perorálními antidiabetiky je třeba jejich praktikování vždy konzultovat s lékařem. Dlouhodobé podávání těchto diet přináší podobné problémy, jaké jsou uvedeny v článku Vegetariánství, veganství apod.

Příklady jídelníčků v odlehčovacích ovocných a zeleninových dnech jsou uvedeny v tab. 1 a 2.

Tabulka 1: Odlehčovací ovocný den – příklad jídelního lístku

Potravina   kcal  kJ S (v g)
Snídaně kompot z jablek (150 g jablek) 74 311 17,6
Přesnídávka 200 g pomeranč 74 288 17
Oběd ovocný salát:
  50 g jablek 25 104 5,9
  100 g pomeranč 37 144 8,5
  75 g jahody 29 122 5,9
  celkem 91 370 20,3
Svačina 250 g grapefruit 63 268 15
Večeře pečené jablko – 200 g jablek  98 414 23,4
Celkem za den 400 1651 93,3

Tabulka 2: Odlehčovací zeleninový den – příklad jídelního lístku

Potravina   kcal kJ S (v g)
Snídaně dušená mrkev – 250 g mrkve,  85 355 18,5
  sůl      
Přesnídávka salát z hlávkového zelí (250 g zelí, ocet, sůl, sladidlo) 53 218 10,8
Oběd zeleninová mísa:
  100 g sterilovaný celer 36 149 8,4
  150 g rajčata 30 125 5,6
  100 g salátová okurka 13 54 2,1
  50 g hlávkový salát 6 25 0,9
  celkem 85 353 17
Svačina 300 g kedlubna 57 237 10,2
Večeře lečo:
  150 g papriky 33 136 5,9
  200 g rajčata 40 166 7,4
  20 g cibule 8 36 1,8
  100 g cuketa 14 62 1,7
  celkem 95 400 16,8
Celkem za den 375 1563 73,3


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Principy diet u dyslipidemií

    Principy diet u dyslipidemií

    Výživa nemocných

    Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišných tuků a absolutního množství tuku ve stravě.

  • Ilustrační obrázek Příklady diabetických diet

    Příklady diabetických diet

    Dieta u cukrovky

    Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2. typu. Jejich základním rysem je řízení příjmu cukru a jeho rovnoměrné rozdělení do jednotlivých jídel. Dalším prvkem je řízení příjmu energie, redukce hmotnosti či zábrana vzniku obezity. Typickým rysem těchto diet je i pravidelnost, vysoký příjem ovoce, zeleniny, vlákniny.

  • Ilustrační obrázek Speciální diabetické diety

    Speciální diabetické diety

    Dieta u cukrovky

    Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a u obou typů cukrovky se vyskytují komplikace. Nemocný pak musí současně držet diabetickou dietu i s ohledem na některá další onemocnění.

  • Ilustrační obrázek Příklady redukčních diet

    Příklady redukčních diet

    Redukční diety

    Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich základními rysy jsou zejména pravidelnost v jídle, rovnoměrné rozdělení energie během celého dne, zásady racionální výživy, snížení obsahu tuku, omezení kuchyňské soli, změna stravovacích návyků a změna způsobu života.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 15.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace