Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Redukční diety
  • Aktuální: Příklady redukčních diet

Příklady redukčních diet

Redukční diety
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich základními rysy jsou zejména pravidelnost v jídle, rovnoměrné rozdělení energie během celého dne, zásady racionální výživy, snížení obsahu tuku, omezení kuchyňské soli, změna stravovacích návyků a změna způsobu života.

Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 600 kcal/2 500 kJ je uveden v tab. 1. Jde o extrémně redukční dietu, kterou nelze obvykle praktikovat dlouhodobě.

Tabulka 1: Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 2500 kJ/600 kcal (složení: 50 g S, 20 g T, 55 g B)

  Potraviny kJ/kCal S (v g)
Snídaně čaj, 40 g chléb / 25 g knäckebrot
50 g bílkovinný přídavek / 50 g tav. sýr 30% / 40 g šunky / 100g tvaroh / 150 ml jogurtu (obsahuje 10 g S)
378/90
399/95
20
 
  Celkem 777/185 20
Oběd 90 g maso (libové hovězí, libové vepřové) / 200 g filé / 150 g kuřecí prsa
200–300 g zeleniny / 150–200 g ovoce
567/135
315/75
–
15
  Celkem 882/210 15
Večeře 90 g maso (libové hovězí, libové vepřové) / 150 ml bílý jogurt / 80 g netučný sýr
200–300 g zeleniny /150–200 g ovoce
567/135
315/75
–
15
  Celkem 882/210 15
  Celkem za den 2 541/605 50

S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny

Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 800 kcal/3300 kJ je uveden v tab. 2. Jde o velmi přísnou redukční dietu, která není vhodná pro zahájení léčby.

Tabulka 2: Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 3300 kJ/800 kcal (složení: 100 g S, 20 g T, 65 g B)

  Potraviny kJ/kCal S (v g)
Snídaně čaj
40 g chléb / 25 g knäckebrot / 35 g dalamánek
50 g bílkovinný přídavek / 50 g tav. sýr 30% / 50 g kráj. sýr / 100 g tvaroh / 50 g šunky / 150 ml jogurtu (obsahuje 10 g S)
378/90
399/95
20
–
  Celkem 777/185 20
Přesnídávka 100–150 g ovoce / 200 g zeleniny 210/50 15
Oběd 90 g masa (libové hovězí, libové vepřové) / 150 g kuřecí prsa / 150–200 g ryby
80 g brambory
150–200 g zeleniny /100 g dia kompot
567/135
294/70
210/50
–
15
10
  Celkem 1 071/255 25
Svačina 100–150 g ovoce / 200 g zeleniny 210/50 15
Večeře 90 g masa (libové hovězí, libové vepřové) / 150 g kuřecí prsa, 150–200 g ryby
80 g brambory
150–200 g zeleniny /100 g dia kompot
567/135
294/70
210/50
–
15
10
  Celkem 1 071/255 25
  Celkem za den 3 339/795 100

S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny

Záměna za brambory (70 kcal/15 g S): 60 g vařené těstoviny / 60 g vařená rýže / 100 g bramborová kaše / 70 g vařené luštěniny (25 g syrové) / 30 g chléb

Záměna za maso (135 kcal): 90 g šunky / 145 g měkký tvaroh / 75 g tuňák ve vlastní šťávě / 55 g krájený sýr / 90 g Lučina Linie netučná / 30 g chléb / 85 g drůbeží párky / 80 g drůbeží aspik / 80 g zavináče

Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 1000 kcal/4200 kJ je uveden v tab. 3. Jde o přísnou redukční dietu vhodnou i pro zahájení léčby.

Tabulka 3: Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 4200 kJ/1000 kcal (složení: 125 g S, 25 g T, 70 g B)

  Potraviny kJ/kCal S (v g)
Snídaně 200 ml mléka (bílá káva, kakao, čaj s mlékem)
50 g chléb / 35 g knäckebrot / 45 g dalamánek
50 g bílkovinný přídavek / 50 g tav. sýr 30% / 50 g kráj. sýr / 50 g šunka / 100 g tvaroh / 150 ml jogurtu (obsahuje 10 g S)
420/100 
483/115
399/95
10
25
–
  Celkem 1 302/310 35
Přesnídávka 120–200 g zeleniny / 90–100 g ovoce 168/40 8
Oběd 90 g masa (libové vepřové, libové hovězí) / 150 g kuřecí 
prsa / 150–200 g ryby
100 g brambory
150–200 g zeleniny / 100 g dia kompot
567/135
378/90
210/50
–
19
10
  Celkem 1 155/275 29
Svačina 100 g ovoce / 150 g zeleniny 210/50 12
Večeře 90 g masa (libové vepřové, libové hovězí) / 150 g kuřecí prsa / 150–200 g ryby
100 g brambory
150–200 g zeleniny /100 g dia kompot
567/135
378/90
210/50
–
19
10
  Celkem 1 155/27
29
II. večeře 100–150 g ovoce / 150–200 g zeleniny
210/50
12
  Celkem za den 4 200/1 000 125

S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny

Záměna za brambory (90 kcal, 19 g S): 80 g vařené těstoviny / 80 g vařená rýže / 125 g bramborová kaše / 90 g vařené luštěniny (30 g syrové) / 40 g chléb

Záměna za maso (135 kcal): 90 g šunky / 145 g měkký tvaroh / 75 g tuňák ve vlastní šťávě / 55 g krájený sýr / 90 g Lučina Linie netučná / 30 g chléb / 85 g drůbeží párky / 80 g drůbeží aspik / 80 g zavináče

Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 1200 kcal/5000 kJ je uveden v tab. 4. Jde o běžnou redukční dietu používanou při zahájení léčby.

Tabulka 4: Rámcový jídelní lístek pro redukční dietu na 5000 kJ/1200 kcal (složení: 150 g S, 35 g T, 70 g B)

  Potraviny kJ/kCal S (v g)
Snídaně 225 ml mléka (bílá káva, kakao, čaj s mlékem)
60 g chléb / 40 g knäckebrot / 50 g dalamánek
50 g bílkovinný přídavek / 50 g tav. sýr 30% / 50 g kráj. sýr / 50 g šunka / 100 g tvaroh / 150 ml jogurtu (obsahuje 10 g S)
462/110
567/135
399/95

10
28
–

  Celkem 1 428/340 38
Přesnídávka 100–150 g ovoce / 200 g zeleniny 210/50 15
Oběd 90 g masa (libové hovězí, libové vepřové) / 150 g kuřecí prsa / 150–200 g ryby
5 g olej
5 g mouka
110 g brambory
200–250 g zeleniny/ 150 g dia kompot
567/135
147/35
84/20
399/95
294/70
–
–
4
20
12
  Celkem 1 491/350 36
Svačina 150–200 g zeleniny / 80 g ovoce 210/50
10
Večeře 90 g masa (libové hovězí, libové vepřové) / 150 g kuřecí prsa / 150–200 g ryby
5 g olej
5 g mouka
110 g brambory
200–250 g zeleniny / 150 g dia kompot
567/135
147/35
84/20
399/95
294/70
–
–
4
10
12
  Celkem 1 491/350
36
II. večeře 100–150 g ovoce 210/50 15
  Celkem za den 5 040/1 200 150

S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny

Záměna za brambory (95 kcal/20 g S): 90 g vařené těstoviny / 90 g vařená rýže / 130 g bramborová kaše / 90 g vařené luštěniny (30 g syrové) / 50 g chléb

Záměna za maso (135 kcal): 90 g šunky / 145 g měkký tvaroh / 75 g tuňák ve vlastní šťávě / 55 g krájený sýr / 90 g Lučina Linie netučná / 30 g chléb / 85 g drůbeží párky / 80 g drůbeží aspik / 80 g zavináče

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dieta při obezitě

Zásady dietní léčby obézních

Přečtěte si nejdůležitější zásady, které by měli dodržovat obézní lidé usilující o snížení své tě...

Dieta u cukrovky

Příklady diabetických diet

Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2....

Dieta u cukrovky

Speciální diabetické diety

Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 03.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI