Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dieta u cukrovky
  • Aktuální: Příklady diabetických diet

Příklady diabetických diet

Dieta u cukrovky
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2. typu. Jejich základním rysem je řízení příjmu cukru a jeho rovnoměrné rozdělení do jednotlivých jídel. Dalším prvkem je řízení příjmu energie, redukce hmotnosti či zábrana vzniku obezity. Typickým rysem těchto diet je i pravidelnost, vysoký příjem ovoce, zeleniny, vlákniny.

Diabetik by měl jíst přirozenou stravu, měl by se vyhýbat tzv. diakoutkům a diapotravinám. Alespoň třetina přijaté energie by měla pocházet z potravin typu chléb, brambory, těstoviny, rýže či vločky.

V poslední době je tendence propagovat u diabetiků i atypické a netradiční potraviny, např. skořici, čekanku, topinambur. Tyto potraviny nemají hypoglykemizující účinek a jejich přítomnost v dietě může přispívat k tomu, že diabetik jí méně.

Dnes již neplatí, že by diabetik měl jíst často. U diabetiků zejména 2. typu je možno se omezit na 2–3 jídla denně.

Uvádíme dva příklady diabetických diet. První dieta s 275 g sacharidů denně (tab. 1) je vhodná pro průměrně fyzicky aktivního diabetika 1. typu. Druhý typ diety se 150 g sacharidů denně (tab. 2) je typickým příkladem diety při léčbě diabetika 2. typu s nadváhou či obezitou. Z těchto dvou uvedených diet lze odvodit další často používané diety, například s příjmem 100, 125, 175, 200 nebo 300 g sacharidů na den.

Tabulka 1: Rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu s příjmem 275 g sacharidů (složení: 2 103 kcal/8 819 kJ, 275 g S, 75 g T, 85 g B)
Jídlo Potraviny kj/kcal S (v g)
Z uvedených alternativ vybírejte vždy pouze jednu potravinu! S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny, 1 kcal = 4,2 kJ
Snídaně
1 830 kJ/437 kcal
55 g S
200 ml mléka do bílé kávy, kakaa, čaje s mlékem 420/100 10
90 g chléb / 80 g dalamánek / 60 g knäckebrot 423/102 45
20 g rostlinné máslo 588/140 –
50 g tavený sýr netučný / 50 g krájený sýr / 50 g šunka / 100 g tvaroh / 150 ml jogurt (obsahuje 10 g S) 399/95 –
Přesnídávka
504 kJ/120 kcal
30 g S
100–150 g ovoce (200 g zeleniny) 210/50 15
30 g chléb 294/70 15
Oběd
2 662 kJ/634 kcal
73 g S
90 g maso (libové vepřové, libové hovězí) / 150 g kuřecí nebo krůtí prsa / 150–200 g ryby 567/135 –
15 g mouka (zahuštění polévky, masa atd.) 252/60 10
15 g olej 441/105 –
270 g brambory / 210 g vařené těstoviny, rýže / 170 g bramborový knedlík / 320 g bramborová kaše / 100 g houskový knedlík / 260 g vařené luštěniny / 100 g chléb 940/224 51
250 g zelenina / 100–150 g neslazený kompot 294/70 12
1/4 ks vejce (do pokrmů) 168/40 –
Svačina
875 kJ/210 kcal
32 g S
250 ml mléka 500/120 12
40 g chléb 375/90 20
Večeře
2 263 kJ/539 kcal
70 g S
maso jako oběd / 85 g drůbeží párky / 90 g šunka / 80 g drůbeží aspik / 145 g měkký tvaroh / 80 g zavináče / 75 g tuňák ve vlastní šťávě / 75 g tavený sýr netučný / 55 g sýr Hermelín / 55 g krájený sýr / 40 g sýr Niva / 55 g zrající jihočeský sýr / 50 g sýr Lučina / 90 g Lučina Linie netučná / 30 g Poličan nebo Vysočina (lépe nezařazovat do jídelníčku) 567/135 –
10 g mouky 168/40 7
10 g olej 294/70 –
270 g brambory / 115 g chléb na studenou večeři 940/224 51
250 g zelenina / 100–150 g neslazený kompot 294/70 12
II. večeře
685 kJ/163 kcal
15 g S
50 g netučný sýr 399/95 –
30 g chléb 286/68 15
Celkem za den   8819/2103 275
Tabulka 2: Rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu s příjmem 1 200 kcal / 5 040 kJ (složení: 1 200 kcal/5 040 kJ, 150 g S, 35 g T, 70 g B)
Jídlo Potraviny kj/kcal S (v g)
Z uvedených alternativ vybírejte vždy pouze jednu potravinu! S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny, 1 kcal = 4,2 kJ
Snídaně
1428 kJ/340 kcal
38 g S
225 ml mléka do bílé kávy, kakaa, čaje s mlékem 462/110 10
60 g chléb / 40 g knäckebrot / 50 g dalamánek 567/135 28
50 g tavený sýr netučný / 50 g krájený sýr / 50 g šunka / 100 g tvaroh / 150 ml jogurtu (obsahuje 10 g S) 399/95 –
Přesnídávka
210 kJ/50 kcal
15 g S
100–150 g ovoce / 200 g zeleniny 210/50 15
Oběd
1491 kJ/355 kcal
36 g S
90 g masa (libové vepřové, libové hovězí) / 150 g kuřecí prsa (krůtí) / 150–200 g ryby 567/135 –
5 g olej 147/35 –
5 g mouka 84/20 4
110 g brambory / 90 g vařené těstoviny, vařená rýže / 130 g bramborová kaše / 90 g vařené luštěniny / 40 g chléb 399/95 20
250 g zeleniny / 150 g diakompot 294/70 12
Svačina
210 kJ/50 kcal
10 g S
150–200 g zeleniny / 80 g ovoce 210/50 10
Večeře
1 491 kJ/355 kcal
36 g S
maso jako oběd / 85 g drůbeží párky / 90 g šunky / 80 g drůbeží aspik / 145 g měkký tvaroh / 80 g zavináče / 75 g tuňák ve vlastní šťávě / 75 g tavený sýr netučný / 55 g sýr Hermelín / 55 g krájený sýr / 40 g sýr Niva / 55 g zrající jihočeský sýr / 50 g sýr Lučina / 90 g Lučina Linie netučná / 30 g Poličan nebo Vysočina (lépe nezařazovat do jídelníčku) 567/135 –
5 g olej 147/35 –
5 g mouka 84/20 4
110 g brambory / 50 g chléb na studenou večeři 399/95 20
250 g zeleniny / 150 g diakompot 294/70 12
II. večeře
210 kJ/50 kcal
15 g S
100–150 g ovoce 210/50 15
Celkem za den   5 040 / 1 200 150


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě

Tabulky nutričních hodnot

Tabulky nutričních hodnot jsou dnes snadno dostupné v papírové či počítačové verzi. V jednoduché...

Redukční diety

Příklady redukčních diet

Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich zá...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Co je co ve výživě

Výměnné jednotky

V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomt...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 20.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI