Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Zhoubné nádory (rakovina)
  • Rakovina žaludku a jícnu
  • Aktuální: Rakovina žaludku: rizikové faktory a příznaky

Rakovina žaludku: rizikové faktory a příznaky

Rakovina žaludku a jícnu
Autor: gesundheit.gv.at

Příčiny vzniku rakoviny žaludku nejsou dosud zcela objasněny. Je však známo, že jejímu rozvoji napomáhá souhra různých faktorů. Některé z těchto rizikových faktorů můžeme ovlivnit svým životním stylem, jiné však nikoli.

Jaké jsou rizikové faktory pro vznik rakoviny žaludku?

Mezi faktory, které mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny žaludku, se řadí [1]:

  • Nevhodné stravování. Stravovací návyky hrají při vzniku rakoviny žaludku významnou roli. Škodlivá v tomto ohledu je častá konzumace silně solených, uzených nebo grilovaných potravin, konzumace zkažených a plesnivých potravin (v těch se mohou vyskytovat jedovaté aflatoxiny), dále nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Riziko vzniku rakoviny žaludku může zvyšovat i příliš častá konzumace potravin živočišného původu, zvláště pak uzenin. Bližší informace o výživě se dočtete v kategorii Výživa zdravé populace.
  • Kouření. Karcinogenní látky obsažené v tabákovém kouři se rozpouštějí ve slinách, a s nimi se dostávají do žaludku.
  • Alkohol. Nadměrná konzumace alkoholu poškozuje žaludeční sliznici a může podporovat vznik rakoviny žaludku.
  • Nadváha. Je známo, že lidé s nadváhou či obezitou mají vyšší riziko vzniku karcinomu žaludku [2].
  • Refluxní choroba jícnu je považována za rizikový faktor pro vznik zhoubného nádoru na rozhraní jícnu a žaludku. Refluxní choroba jícnu se vyznačuje opakovaným zpětným tokem (tzv. regurgitací) žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu. Kyselé žaludeční šťávy mohou poškodit sliznici jícnu, která proti nim není nijak chráněna – a právě v místě poškození může později vzniknout zhoubný nádor.
  • Infekce. Je-li žaludeční sliznice kolonizována (osídlena) bakterií Helicobacter pylori, může se rozvinout chronický zánět žaludeční sliznice (tzv. gastritida) a žaludeční vředy, což může posléze vyústit v karcinom žaludku. Gastritidu způsobenou bakterií Helicobacter pylori lze však poměrně snadno vyléčit pomocí antibiotik.
  • Předchozí onemocnění žaludku. Riziko vzniku rakoviny žaludku je zvýšené u lidí, u nichž byla dříve diagnostikována například chronická gastritida, chronický žaludeční vřed, žaludeční polypy, nedostatek vitaminu B12 (perniciózní anemie) v důsledku autoimunitní gastritidy, případně u nich byl někdy v minulosti proveden chirurgický zákrok na žaludku.
  • Rodinná zátěž. Riziko vzniku onemocnění je dvakrát až třikrát vyšší, pokud byl karcinom žaludku někdy v minulosti diagnostikován u některého příbuzného prvního stupně (např. rodiče, sourozenci).

Jak se dá předejít rakovině žaludku?

Stoprocentní ochrana proti rakovině žaludku neexistuje. Každý člověk však může své riziko vzniku onemocnění snížit tím, že bude dodržovat zásady zdravého životního stylu. Doporučována jsou zejména následující behaviorální opatření:

  • Vyvážená strava. Vyhýbejte se silně soleným, uzeným a grilovaným potravinám, a také zkaženému jídlu (zvláště pak plesnivému chlebu). Jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Nekuřte. Kuřáci mají zvýšené riziko vzniku rakoviny žaludku.
  • Alkohol konzumujte jen s mírou, nejlépe však vůbec.

Pokud u vás byla diagnostikována infekce bakterií Helicobacter pylori, dodržte předepsanou léčbu. Máte-li některé další rizikové faktory (zvláště pak genetickou predispozici nebo předchozí onemocnění žaludku), choďte na pravidelné lékařské prohlídky.

Nespecifické příznaky a včasné rozpoznání

Karcinom žaludku v časných stadiích nezpůsobuje téměř žádné příznaky, nebo jen nespecifické. Ty jsou často k nerozeznání od neškodných zažívacích potíží. Z tohoto důvodu je diagnóza zhoubného nádoru žaludku často stanovena příliš pozdě, tedy až v pokročilém klinickém stadiu.

Na karcinom žaludku mohou poukazovat následující potíže (zároveň je však třeba mít na paměti, že příčina každého z níže uvedených příznaků může být i zcela jiná):

  • „citlivý žaludek“, člověk může někdy pociťovat až odpor k některým potravinám (např. k masu a uzeninám),
  • nesnášenlivost některých potravin, která se objevila nově (např. káva, některé druhy ovoce, případně i alkohol),
  • pocit tlaku a plnosti (často již po několika soustech) a bolest v nadbřišku, často nalačno,
  • ztráta chuti k jídlu,
  • nevolnost, říhání, zápach z úst, nevolnost a zvracení,
  • nadýmání (plynatost),
  • potíže s polykáním,
  • nevysvětlený úbytek tělesné hmotnosti,
  • snížený výkon a slabost,
  • chudokrevnost (anemie),
  • zvracení krve (hematemeze),
  • dehtovitá stolice (meléna) – černá, lepkavá, zapáchající stolice, která svým vzhledem připomíná dehet.
Poznámka: Pokud příznaky trvají déle než dva týdny, měli byste se poradit s lékařem.

Související odkazy

  1. Česká onkologická společnost ČLS JEP: O karcinomu žaludku – rizikové faktory (odkaz vede na web linkos.cz)
  2. David Šmíd: Prediktivní a prognostické faktory nádoru žaludku (disertační práce). Plzeň, 2016. (odkaz vede na PDF soubor na webu cuni.cz, 2.5 MB)
  3. Česká onkologická společnost ČLS JEP: O karcinomu žaludku – příznaky onemocnění (odkaz vede na web linkos.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Rakovina žaludku a jícnu

Rakovina žaludku: co to je?

V České republice je rakovina žaludku každoročně diagnostikována přibližně u 1300 lidí. V posledn...

Diety u onemocnění trávicíh...

Diety u onemocnění jícnu a žaludku – úvod

Význam diet u onemocnění jícnu a žaludku se mění. Refluxní ezofagitida (zánět vyvolaný žaludeční...

Zhoubné nádory: základní in...

Zhoubné nádory: prevence a včasné rozpoznání

Vzniku zhoubného nádoru nelze vždy předejít. K prevenci nádorových onemocnění však významně přisp...

Dieta u nádorových onemocnění

Dietní prevence vzniku nádorů

Strava se velmi často uplatňuje v rozvoji nádorových onemocnění. Průkaz, že dieta vyvolala nádor...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI