Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Jahody

Jahody

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Jahoda je v Česku jedním z nejoblíbenějších zahradních plodů. V botanickém smyslu ve skutečnosti není bobulí. Její nezaměnitelná vůně se hodí zejména ke sladkostem. Tuto „královnu zahrad“ však kuchaři stále častěji přidávají ke slaným pokrmům. Jahody mají vysoký obsah kyseliny listové a důležitých minerálů. Jsou také bohaté na polyfenoly, které se řadí mezi antioxidanty. Jahody se poměrně rychle kazí, proto by se neměly skladovat příliš dlouho (maximálně dva až tři dny).

Ilustrační obrázek k článku „Jahody“

Botanická charakteristika

Jahodník (Fragaria ananassa) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Mnoho různých odrůd jahod se liší vzhledem a chutí. Obzvláště výrazné aroma mají malé lesní jahody. Bílá jahoda – ananasová – má jemnější chuť a je velmi šťavnatá. Žluté nažky viditelné na vnější slupce jahod jsou semena. Jahoda není bobule, ačkoliv je často za bobuli nebo plod považována. Z botanického hlediska v případě jahody nejde o plod, ale o zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Jahodový keřík vytváří šlahouny, které rostou do samostatných rostlin s plody. Domácí jahody lze sehnat od května do srpna.

Živiny, vitaminy a minerály

Kvůli vysokému obsahu vody mají jahody velmi nízký obsah kalorií. Pro někoho může být překvapením, že jahody obsahují více vitaminu C (62 mg / 100 g) než citrusové plody. Obzvláště vysoký je obsah kyseliny listové a minerálů draslík, železo, hořčík a vápník. Jahody jsou také bohaté na polyfenoly, které v organismu působí jako antioxidanty.

Látky obsažené v jahodě Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v jahodě Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 32 Vitamin A (µg) 3
Tuky (g) 0,4 Vitamin B1 (mg) 0,03
Bílkoviny (g) 0,8 Vitamin B2 (mg) 0,06
Sacharidy (g) 5,5 Vitamin B3 (mg) 0,6
Vláknina (g) 1,6 Vitamin B6 (mg) 0,06
Draslík (mg) 147 Vitamin C (mg) 62
Vápník (mg) 24 Vitamin E (mg) 0,1
Hořčík (mg) 15 Kyselina listová (µg) 65
Železo (mg) 1,0

Využití v kuchyni

Jahody lze použít mnoha způsoby. Obzvláště lahodnou chuť mají v čerstvém stavu. Lze je ale také snadno zpracovat, např. na pyré, kompot, želé nebo marmeládu. Jsou oblíbenou přísadou do ovocných salátů nebo ovocných koláčů. Jejich jemné aroma se velmi dobře hodí k mléčným výrobkům, jako je podmáslí, jogurt nebo tvaroh. Lze je také zavařit a následně používat na podzim či v zimě. Jahody se hodí k jinému ovoci, jako jsou maliny, ostružiny a borůvky, banány či rebarbora.

Poznámka: K jahodám se velmi dobře hodí jemný pepř a tmavý balzamikový ocet.

Skladování

Nezralé plody poznáte podle zelených a bílých okrajů: takové jahody byste měli nechat na rostlině, aby dozrály. Přezrálé plody poznáte podle matné slupky. Skladování jahod je obecně obtížné. Nejlepší je nechat je zakryté a neumyté na chladném místě. Čerstvé jahody vydrží dva až tři dny v chladničce, nejlépe v zásuvce na zeleninu. Zmrazené, vařené nebo sušené jahody lze uchovávat déle. Plesnivé nebo shnilé plody je nutné vyhodit.

Jahody jsou citlivé na otlaky a snadno pouštějí šťávu. Proto by měly být sklízeny do vhodných nádob, totéž platí pro skladování; nejlepší je použít mělkou misku. Aby se při zmrazení zachoval tvar ovoce a jahody se neslepily, lze je předmrazit na tácku v mrazáku. Jahody snadno nasávají tekutinu a ztrácejí konzistenci, proto by neměly dlouho ležet ve vodě. Celé plody pouze krátce a opatrně umyjte a odstraňte z nich lístky.

Poznámka: Jahody sklízejte pokud možno za sucha, abyste je mohli déle uchovat.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Maliny“

    Maliny

    Sezónní ovoce a zelenina

    Malinu některé národy označují za „královnu bobulí“, neboť svou charakteristickou jemnou chutí si podmanila děti i dospělé. Toto označení přetrvává i přesto, že její plody ve skutečnosti vůbec bobulemi nejsou. Maliny je nejlepší sníst čerstvé, protože příliš dlouho nevydrží. Výtečně chutnají v kombinaci s mléčnými produkty, jako je jogurt, podmáslí či zmrzlina. Ačkoli maliny chutnají velmi sladce, mají relativně nízký obsah cukru. Obsahují rovněž vlákninu, která podporuje trávení.

  • Ilustrační obrázek k článku „Ostružiny“

    Ostružiny

    Sezónní ovoce a zelenina

    Lesklý povrch a sytě tmavá barva ostružin lákají děti i dospělé k mlsání již na zahradě, ale pozor na větvičky s mnoha malými trny! Ostružiny mají osvěžující sladkokyselou chuť, za svou typickou barvu vděčí obsaženým flavonoidům. Tyto látky mají řadu zdraví prospěšných účinků. Ostružiny od místních pěstitelů jsou k dostání od července až do října.

  • Ilustrační obrázek k článku „Rybíz“

    Rybíz

    Sezónní ovoce a zelenina

    Malé kulaté bobulky rybízu mají sladkokyselou chuť a jsou obzvláště šťavnaté. Jejich intenzivní barva – většinou tmavě červená – láká k mlsání přímo z keříku. Rybíz se klasicky zpracovává do šťáv a džemů. Existuje více než 50 různých odrůd, které se již na první pohled vzájemně odlišují svou barvou: kromě mnoha odstínů červené může být rybíz i bílý, žlutý nebo černý. Rybíz obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, a proto je nejen chutným, ale i zdravým občerstvením.

  • Ilustrační obrázek k článku „Angrešt“

    Angrešt

    Sezónní ovoce a zelenina

    Malý, ale skvělý! Šťavnatý angrešt má osvěžující sladkokyselou chuť a hodí se zejména ke zpracování na džem či na kompot. Ve srovnání s jiným bobulovým ovocem lze angrešt skladovat relativně snadno a dlouho. Můžete ho také zmrazit, ať už v celku nebo propasírovaný. Angrešt od místních pěstitelů je k dostání od června do konce srpna.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace