Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • O výživě obecně
  • Aktuální: Glykemický index a glykemická nálož

Glykemický index a glykemická nálož

O výživě obecně
Autor: gesundheit.gv.at

Při trávení a metabolické přeměně sacharidů, které přijímáme v potravě, vzniká monosacharid glukóza, což způsobuje zvýšení hladiny glukózy v krvi (tzv. glykemie). V této souvislosti se často používají pojmy glykemický index a glykemická nálož. Obojí poukazuje na míru zvýšení hladiny glukózy v krvi vlivem jednotlivých potravin, které obsahují sacharidy. Glykemický index či glykemická nálož mohou sloužit jako vodítko pro výběr vhodných potravin, zvláště pak pro diabetiky. Obecně platná výživová doporučení pro glykemický index ani pro glykemickou nálož však neexistují.

Glykemická odezva – tedy to, jak rychle a především jak výrazně vzroste hladina glukózy v krvi po jídle – nezávisí pouze na typu zkonzumovaných sacharidů. Hladinu glukózy v krvi po jídle (tzv. postprandiální glykemii) ovlivňuje mnoho dalších faktorů. Záleží například na množství a složení potraviny jako celku (obsah tuků a bílkovin), stupni jejího zpracování, způsobu přípravy (ohřev, vaření, smažení atd.), rozmělněnosti (ovlivněné žvýkáním, mletím, krájením apod.) a některých dalších faktorech, jako je třeba obsah některých vitaminů, které hrají roli při trávení sacharidů. Glykemický index a glykemická nálož jsou zjednodušenými ukazateli s omezenou výpovědní hodnotou, které tyto spletité vztahy nijak neodrážejí.

Co je glykemický index?

Glykemický index (GI) je ukazatel, který popisuje zvýšení hladiny glukózy v krvi (glykemie) po konzumaci potravin obsahujících sacharidy. Jako standard pro srovnání se používá zvýšení glykemie po konzumaci čisté glukózy. Ta se dostává do krve nejrychleji, způsobí tedy největší „vlnu“ (schematicky znázorněno na obr. 1). Rychlost GI pro glukózu je proto nastavena na hodnotu 100. K této hodnotě se pak vztahují hodnoty zvýšení glykemie způsobené 50 g sacharidů obsažených v dané potravině. Například GI 50 znamená, že zvýšení hladiny glukózy v krvi vyvolané konzumací potraviny s obsahem 50 g sacharidů je o polovinu menší než v případě 50 g glukózy [1, 2]. Nicméně hodnota GI se vždy vztahuje na 50 g sacharidů obsažených v dané potravině a nezohledňuje složení celého jídla.

Obrázek 1: Schematické znázornění měnící se glykemie (hladiny glukózy v krvi) v průběhu času po konzumaci potraviny s vysokým glykemickým indexem (znázorněno červeně) a nízkým glykemickým indexem (znázorněno modře). Potravina s vyšší hodnotou glykemického indexu (GI) způsobí větší výkyv glykemie než potravina s nižší hodnotou GI. (Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain)

Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI > 70) se řadí např. bílý chléb, instantní rýže, pečené brambory nebo smažené bramborové lupínky (chipsy), hranolky nebo kukuřičné lupínky (cornflakes).

Mezi potraviny se středně vysokým glykemickým indexem (GI = 55 až 70) se řadí např. luštěniny, meruňky, některé druhy exotického ovoce (ananas, banány) či müsli tyčinky.

Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI < 55) se řadí např. celozrnné pečivo, müsli, těstoviny z tvrdozrnné pšenice, luštěniny a některé druhy ovoce (např. jablka, hrušky nebo švestky).

Obrázek 2: Schematické znázornění skupin potravin s nízkým (vlevo), středně vysokým (uprostřed) a vysokým (vpravo) glykemickým indexem. (Zdroj: depositphotos.com)

Tip: Tabulku s konkrétními hodnotami glykemického indexu pro jednotlivé potraviny najdete např. v článku Postprandiální glykemie nebo na webu STOBklubu [3].

Co je glykemická nálož?

Glykemická nálož (GL) je číslo, které vyjadřuje, jak konkrétní množství (např. jedna porce) potraviny se známým glykemickým indexem (GI) ovlivní změnu hladiny glukózy v krvi (tedy průběh glykemie). Glykemickou nálož lze vypočítat jako:

GL = GI × obsah stravitelných sacharidů v porci potraviny (v gramech) / 100

Důležité je, že glykemická nálož – na rozdíl od glykemického indexu – zohledňuje množství zkonzumované potraviny (typicky jednu porci). Existují tak potraviny, které sice mají vysoký glykemický index, ale jen nízkou glykemickou nálož. Klasickým příkladem je meloun, neboť většinu jeho hmotnosti tvoří voda: ačkoli jeho glykemický index je vysoký (GI = 72), glykemická nálož je nízká (GL = 3,5), neboť 100 g melounu obsahuje přibližně jen 5 g sacharidů. Jiné potraviny mohou mít samozřejmě zcela jiné hodnoty glykemického indexu a glykemické nálože (obr. 3).

Obrázek 3: Schematické znázornění skupin potravin s různě vysokými hodnotami glykemického indexu a glykemické nálože. (Zdroj: depositphotos.com)

Výživová doporučení ohledně glykemického indexu ani glykemické nálože neexistují

Je možné, že strava s vysokým glykemickým indexem a/nebo glykemickou náloží zvyšuje riziko vzniku některých chronických onemocnění, u nichž právě strava hraje důležitou roli (např. obezita, cukrovka, ischemická choroba srdeční nebo některé zhoubné nádory). Vědecké důkazy pro toto propojení však chybí, proto pro běžnou populaci neexistují žádná oficiální doporučení ohledně glykemického indexu ani glykemické nálože. Tyto hodnoty mohou sloužit pouze jako vodítko.

Obecně lze shrnout, že po konzumaci potravin s obsahem různých sacharidů roste glykemie různou rychlostí. Pro lidské zdraví je vhodnější, aby hladina glukózy v krvi byla co možná nejstabilnější, tedy bez velkých výkyvů.

Související odkazy

  1. Rudolf Chlup, Karolina Peterson, Pavla Kudlová, Jiří Nečas: Glykemický index potravin 2019. Praktické lékárenství 2019, 15(3): 172–177. (odkaz vede na PDF soubor na webu praktickelekarenstvi.cz, 405 kB)
  2. Informační centrum bezpečnosti potravin: Glykemický index a glykemická nálož (odkaz vede na web bezpecnostpotravin.cz)
  3. STOBklub, podpora lidí s nadváhou a obezitou z.s.: Glykemický index – tabulky (odkaz vede na web stob.cz)
  4. Markéta Školoutová: Glykemický index potravin a jeho aplikace a omezení (bakalářská práce v oboru Výživa člověka). Brno, 2007. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 430 kB)
  5. proLékaře.cz: Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem (odkaz vede na web prolekare.cz)
  6. STOBklub, podpora lidí s nadváhou a obezitou z.s.: Glykemický index a redukce hmotnosti (odkaz vede na web stob.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

O výživě obecně

Sacharidy a vláknina

Z hlediska množství jsou sacharidy pro tělo nejdůležitějším zdrojem energie – měly by tvořit více...

Co je co ve výživě

Glykemický index (GI)

PŘÍLIŠ ODBORNÝ ČLÁNEK, NENÍ ZDALEKA PODLE METODIKY "EASY-TO-READ" – NAHRAZEN ČTENÁŘSKY PŘÍVĚTIVĚJ...

Obezita v souvislostech

Obezita a cukrovka

S obezitou častěji souvisí i určitá onemocnění, které se v učených knihách ukrývají pod pojmem me...

Co je co ve výživě

Postprandiální glykemie

Příliš vysoká hladina glukózy v krvi po jídle (tzv. postprandiální glykemie) je jednoznačně význa...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 01.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI