glykemická nálož

Glykemická nálož neboli GL (zkratka pochází z anglického názvu glycaemic load) je číslo, které vyjadřuje, jak konkrétní množství (např. jedna porce) potraviny se známým glykemickým indexem (GI) ovlivní změnu hladiny glukózy v krvi (tedy průběh glykemie). Glykemickou nálož lze vypočítat jako:

GL = GI × obsah stravitelných sacharidů v porci potraviny (v gramech) / 100

Důležité je, že glykemická nálož – na rozdíl od glykemického indexu – zohledňuje množství zkonzumované potraviny (typicky jednu porci). Můžeme tak najít potraviny, které mají vysoký glykemický index a nízkou glykemickou nálož. Klasickým příkladem je meloun, neboť většinu jeho hmotnosti tvoří voda: ačkoli jeho glykemický index je vysoký (GI = 72), glykemická nálož je nízká (GL = 3,5), neboť 100 g melounu obsahuje přibližně jen 5 g sacharidů.

Obrázek: Schematické znázornění skupin potravin s různě vysokými hodnotami glykemického indexu a glykemické nálože. (Zdroj: depositphotos.com)

Viz také glykemie, glykemický index.

Související příspěvky: