Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Postprandiální glykemie

Postprandiální glykemie

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Příliš vysoká hladina glukózy v krvi po jídle (tzv. postprandiální glykemie) je jednoznačně významný faktor zvyšující riziko aterosklerózy u diabetiků i nediabetiků. Postprandiální glykemii lze cíleně snižovat konzumací potravin s nižším glykemickým indexem, vhodnou léčbou diabetu (dobře zvoleným inzulinem či antidiabetiky, která dokážou postprandiální glykemii ovlivnit, např. glinidy).

Rozhodující je však konkrétně dosažená glykemie (hladina cukru v krvi). Důležitá je celková nálož sacharidů, není tedy jisté, že potravina s nižším glykemickým indexem (GI) vyvolá vždy menší vzestup postprandiální glykemie. Řada autorů zpochybňuje i význam GI, nelze jim však upřít význam edukační – pacient si vybírá vhodnější potraviny. Postprandiální glykemii ovlivňuje mnoho individuálních faktorů, např. rychlost vyprazdňování žaludku, kousání stravy i funkce střeva. Glykemické indexy potravin vztažené ke glukóze jsou uvedeny v tab. 1.

Tabulka 1: Glykemický index potravin vztažený ke glukóze

Potravina GI
Burské oříšky  14
Jogurt nízkotučný 14
Hrách vařený 22
Třešně 22
Fruktóza 23
Grapefruit 25
Čočka  26
Fazole červené vařené 27
Mléko plnotučné 27
Jablka sušená 29
Černé fazole vařené 30
Čočka vařená 30
Fazole vařené 31
Meruňky sušené 31
Sojové mléko 31
Hrášek vařený 33
Jogurt nízkotučný s cukrem 33
Hruška 38
Jablko 38
Švestky 39
Jablečný džus neslazený 40
Špagety vařené 41
Broskev 42
Müsli pražené 43
Puding 43
Čočková polévka 44
Pomeranč bez slupky 44
Makaróny vařené 45
Ananasový džus 46
Hroznové víno  46
Laktóza 46
Pomerančový džus bez cukru 46
Grapefruitový džus bez cukru 48
Hrášek zelený vařený 48
Čokoláda 49
Mrkev vařená 49
Ovesné vločky vařené s vodou 49
Ovesná kaše vařená 49
Těstoviny se sýrem vařené 50
Zmrzlina vanilková mléčná 50
Fazole červené – konzerva 52
Kiwi 52
Bramborové chipsy 54
Banán 55
Ovocný kompot 55
Sladká kukuřice sterilovaná 55
Müsli přírodní 56
Rýže bílá dlouhozrnná 56
Meruňka 57
Pita chléb celozrnný pšeničný 57
Pizza (sýr a rajčata) 60
Zmrzlina krémová 61
Brambory nové vařené 62
Brambory staré vařené 63
Coca-cola 63
Fazolová polévka 64
Hrozinky 64
Žitný chléb 65
Ananas 66
Hrachová polévka 66
Rohlík 67
Celozrnný pšeničný chléb 69
Bílý chléb 70
Bramborová kaše 70
Kukuřičné chipsy 72
Meloun vodní 72
Rýže  72
Hranolky 75
Cornflakes 84
Brambory staré pečené 85
Bezlepkový chléb 90
Bageta 95
Glukóza 100
Kandované ovoce 103
Maltodextrin 105


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě

Vláknina

Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a...

Co je co ve výživě

Tabulky nutričních hodnot

Tabulky nutričních hodnot jsou dnes snadno dostupné, ať již v papírové verzi nebo v počítačové v...

Co je co ve výživě

Výměnné jednotky

V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomt...

O výživě obecně

Glykemický index a glykemická nálož

Při trávení a metabolické přeměně sacharidů, které přijímáme v potravě, vzniká monosacharid glukó...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI