Rozhodující je však konkrétně dosažená glykemie (hladina cukru v krvi). Důležitá je celková nálož sacharidů, není tedy jisté, že potravina s nižším glykemickým indexem (GI) vyvolá vždy menší vzestup postprandiální glykemie. Řada autorů zpochybňuje i význam GI, nelze jim však upřít význam edukační – pacient si vybírá vhodnější potraviny. Postprandiální glykemii ovlivňuje mnoho individuálních faktorů, např. rychlost vyprazdňování žaludku, kousání stravy i funkce střeva. Glykemické indexy potravin vztažené ke glukóze jsou uvedeny v tab. 1.
Tabulka 1: Glykemický index potravin vztažený ke glukóze
Potravina | GI |
---|---|
Burské oříšky | 14 |
Jogurt nízkotučný | 14 |
Hrách vařený | 22 |
Třešně | 22 |
Fruktóza | 23 |
Grapefruit | 25 |
Čočka | 26 |
Fazole červené vařené | 27 |
Mléko plnotučné | 27 |
Jablka sušená | 29 |
Černé fazole vařené | 30 |
Čočka vařená | 30 |
Fazole vařené | 31 |
Meruňky sušené | 31 |
Sojové mléko | 31 |
Hrášek vařený | 33 |
Jogurt nízkotučný s cukrem | 33 |
Hruška | 38 |
Jablko | 38 |
Švestky | 39 |
Jablečný džus neslazený | 40 |
Špagety vařené | 41 |
Broskev | 42 |
Müsli pražené | 43 |
Puding | 43 |
Čočková polévka | 44 |
Pomeranč bez slupky | 44 |
Makaróny vařené | 45 |
Ananasový džus | 46 |
Hroznové víno | 46 |
Laktóza | 46 |
Pomerančový džus bez cukru | 46 |
Grapefruitový džus bez cukru | 48 |
Hrášek zelený vařený | 48 |
Čokoláda | 49 |
Mrkev vařená | 49 |
Ovesné vločky vařené s vodou | 49 |
Ovesná kaše vařená | 49 |
Těstoviny se sýrem vařené | 50 |
Zmrzlina vanilková mléčná | 50 |
Fazole červené – konzerva | 52 |
Kiwi | 52 |
Bramborové chipsy | 54 |
Banán | 55 |
Ovocný kompot | 55 |
Sladká kukuřice sterilovaná | 55 |
Müsli přírodní | 56 |
Rýže bílá dlouhozrnná | 56 |
Meruňka | 57 |
Pita chléb celozrnný pšeničný | 57 |
Pizza (sýr a rajčata) | 60 |
Zmrzlina krémová | 61 |
Brambory nové vařené | 62 |
Brambory staré vařené | 63 |
Coca-cola | 63 |
Fazolová polévka | 64 |
Hrozinky | 64 |
Žitný chléb | 65 |
Ananas | 66 |
Hrachová polévka | 66 |
Rohlík | 67 |
Celozrnný pšeničný chléb | 69 |
Bílý chléb | 70 |
Bramborová kaše | 70 |
Kukuřičné chipsy | 72 |
Meloun vodní | 72 |
Rýže | 72 |
Hranolky | 75 |
Cornflakes | 84 |
Brambory staré pečené | 85 |
Bezlepkový chléb | 90 |
Bageta | 95 |
Glukóza | 100 |
Kandované ovoce | 103 |
Maltodextrin | 105 |