Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Zhoubné nádory (rakovina)
  • Rakovina tlustého střeva a konečníku
  • Aktuální: Rakovina tlustého střeva a konečníku: rizikové faktory a příznaky

Rakovina tlustého střeva a konečníku: rizikové faktory a příznaky

Rakovina tlustého střeva a konečníku
Autor: gesundheit.gv.at

Rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) může vzniknout, když se buňky střevní sliznice začnou nekontrolovaně dělit. Zpočátku se tvoří převážně nezhoubné výrůstky, tzv. střevní polypy. Ty pomalu rostou, časem se mohou stát zhoubnými a jsou předstupněm asi 90 % případů kolorektálního karcinomu. Změna střevního polypu v karcinom může trvat přibližně 10 až 15 let. Riziko vzniku kolorektálního karcinomu může zvyšovat několik faktorů, z nichž některé lze významně ovlivnit dodržováním zásad zdravějšího životního stylu. Zhoubné nádory tlustého střeva rostou pomalu, proto jsou varovné signály často zaznamenány až v pokročilém stadiu onemocnění.

Rizikové faktory

Bylo prokázáno, že riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku zvyšují některé faktory. Jsou to zejména:

  • Střevní polypy (adenomy): Tyto nezhoubné (benigní) výrůstky s hladkým povrchem, které se občas objeví ve střevní sliznici, pomalu rostou a časem se mohou stát zhoubnými (maligními). Střevní polypy jsou ve většině případů předstupněm kolorektálního karcinomu. Protože nelze předem určit, který polyp se později vyvine ve zhoubný nádor, lékař během kolonoskopického vyšetření každý nalezený polyp odstraní.
  • Genetická predispozice: Riziko vzniku kolorektálního karcinomu se zvyšuje, pokud se toto onemocnění – nebo střevní polypy – vyskytlo u příbuzných prvního stupně (otec, matka, sourozenci).
  • Na genetickou predispozici může poukazovat i zvýšený výskyt jiných zhoubných nádorů (zejména dělohy, tenkého střeva, ledvinné pánvičky nebo močovodu) u nejbližších příbuzných, tzv. Lynchův syndrom.
  • Nadváha.
  • Kouření.
  • Nedostatek pohybu.
  • Výživa a alkohol: Rakovina tlustého střeva a konečníku se vyskytuje výrazně častěji v zemích s vysokou životní úrovní než v rozvojových zemích. Důležitou roli při vzniku tohoto zhoubného nádoru proto pravděpodobně hrají stravovací návyky. Strava s vysokým obsahem kalorií, tuků a bílkovin – zvláště pak konzumace masných výrobků – a pravidelná konzumace alkoholu zvyšují tvorbu rakovinotvorných látek, tzv. karcinogenů. Pokud je strava navíc chudá na vlákninu, zbytky potravy přetrvávají v tlustém střevě déle, karcinogeny v ní obsažené působí déle na střevní sliznici, a tím ji i více poškozují. Bližší informace o vlivu stravy na vznik zhoubných nádorů najdete v článku Výživou k prevenci zhoubných nádorů.
  • Idiopatické střevní záněty, především ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, které postihují tračník.
  • Věk: Riziko vzniku kolorektálního karcinomu se s rostoucím věkem neustále zvyšuje. Přibližně 90 % pacientů je starších 55 let [1].

Příznaky

Kolorektální karcinom se často vyvíjí celou řadu let, aniž by pacient zaznamenal jakékoli příznaky. Typické příznaky chybí zejména v počátečních stadiích onemocnění.

Na rakovinu tlustého střeva a konečníku mohou poukazovat mimo jiné následující příznaky:

  • hlen a/nebo krev na stolici nebo uvnitř stolice,
  • tmavá nebo černá stolice,
  • opakované střevní křeče a bolesti břicha,
  • zapáchající stolice,
  • nepravidelnost stolice (např. střídání průjmu a zácpy),
  • nápadně úzká stolice (někdy označovaná jako „stužkovitá“ stolice),
  • časté vyprazdňování stolice,
  • nutkání na stolici, avšak bez vyprazdňování,
  • silné nadýmání, někdy s nechtěným vyprazdňováním stolice nebo hlenu,
  • pocit plnosti,
  • ztráta chuti k jídlu,
  • nevysvětlitelný úbytek hmotnosti,
  • bledost a anemie,
  • apatičnost a únava.

Související odkazy

  1. kolorektum.cz: Epidemiologie kolorektálního karcinomu v České republice (odkaz vede na web kolorektum.cz)
  2. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Jaké jsou příčiny vzniku kolorektálního karcinomu? (odkaz vede na web linkos.cz)
  3. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Jak se kolorektální karcinom projevuje? (odkaz vede na web linkos.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Rakovina tlustého střeva a...

Rakovina tlustého střeva a konečníku: léčba

Léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku závisí jednak na typu nádoru (ten je zjištěn při histo...

Rakovina tlustého střeva a...

Rakovina tlustého střeva a konečníku: co to je?

Rakovina tlustého střeva a konečníku neboli kolorektální karcinom je zhoubný nádor, který se vyzn...

Rakovina tlustého střeva a...

Rakovina tlustého střeva a konečníku: diagnóza

Čím dříve je střevní polyp nebo kolorektální karcinom diagnostikován, tím větší je šance na úplné...

Rakovina tlustého střeva a...

Rakovina tlustého střeva a konečníku: screeningový program

Program screeningu kolorektálního karcinomu funguje v České republice již od roku 2009, ale až v...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 03.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI