Rizikové faktory
Bylo prokázáno, že riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku zvyšují některé faktory. Jsou to zejména:
- Střevní polypy (adenomy): Tyto nezhoubné (benigní) výrůstky s hladkým povrchem, které se občas objeví ve střevní sliznici, pomalu rostou a časem se mohou stát zhoubnými (maligními). Střevní polypy jsou ve většině případů předstupněm kolorektálního karcinomu. Protože nelze předem určit, který polyp se později vyvine ve zhoubný nádor, lékař během kolonoskopického vyšetření každý nalezený polyp odstraní.
- Genetická predispozice: Riziko vzniku kolorektálního karcinomu se zvyšuje, pokud se toto onemocnění – nebo střevní polypy – vyskytlo u příbuzných prvního stupně (otec, matka, sourozenci).
- Na genetickou predispozici může poukazovat i zvýšený výskyt jiných zhoubných nádorů (zejména dělohy, tenkého střeva, ledvinné pánvičky nebo močovodu) u nejbližších příbuzných, tzv. Lynchův syndrom.
- Nadváha.
- Kouření.
- Nedostatek pohybu.
- Výživa a alkohol: Rakovina tlustého střeva a konečníku se vyskytuje výrazně častěji v zemích s vysokou životní úrovní než v rozvojových zemích. Důležitou roli při vzniku tohoto zhoubného nádoru proto pravděpodobně hrají stravovací návyky. Strava s vysokým obsahem kalorií, tuků a bílkovin – zvláště pak konzumace masných výrobků – a pravidelná konzumace alkoholu zvyšují tvorbu rakovinotvorných látek, tzv. karcinogenů. Pokud je strava navíc chudá na vlákninu, zbytky potravy přetrvávají v tlustém střevě déle, karcinogeny v ní obsažené působí déle na střevní sliznici, a tím ji i více poškozují. Bližší informace o vlivu stravy na vznik zhoubných nádorů najdete v článku Výživou k prevenci zhoubných nádorů.
- Idiopatické střevní záněty, především ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, které postihují tračník.
- Věk: Riziko vzniku kolorektálního karcinomu se s rostoucím věkem neustále zvyšuje. Přibližně 90 % pacientů je starších 55 let [1].
Příznaky
Kolorektální karcinom se často vyvíjí celou řadu let, aniž by pacient zaznamenal jakékoli příznaky. Typické příznaky chybí zejména v počátečních stadiích onemocnění.
Na rakovinu tlustého střeva a konečníku mohou poukazovat mimo jiné následující příznaky:
- hlen a/nebo krev na stolici nebo uvnitř stolice,
- tmavá nebo černá stolice,
- opakované střevní křeče a bolesti břicha,
- zapáchající stolice,
- nepravidelnost stolice (např. střídání průjmu a zácpy),
- nápadně úzká stolice (někdy označovaná jako „stužkovitá“ stolice),
- časté vyprazdňování stolice,
- nutkání na stolici, avšak bez vyprazdňování,
- silné nadýmání, někdy s nechtěným vyprazdňováním stolice nebo hlenu,
- pocit plnosti,
- ztráta chuti k jídlu,
- nevysvětlitelný úbytek hmotnosti,
- bledost a anemie,
- apatičnost a únava.
Související odkazy
- kolorektum.cz: Epidemiologie kolorektálního karcinomu v České republice (odkaz vede na web kolorektum.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Jaké jsou příčiny vzniku kolorektálního karcinomu? (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Jak se kolorektální karcinom projevuje? (odkaz vede na web linkos.cz)