Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Zhoubné nádory (rakovina)
  • Rakovina tlustého střeva a konečníku
  • Aktuální: Rakovina tlustého střeva a konečníku: prevence

Rakovina tlustého střeva a konečníku: prevence

Rakovina tlustého střeva a konečníku
Autor: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

U většiny pacientů je přesná příčina vzniku kolorektálního karcinomu neznámá. Jsou však známy rizikové faktory, které možnost vzniku onemocnění zvyšují. Vzniku kolorektálního karcinomu lze předcházet primární a sekundární prevencí.

Primární prevence

Primární prevence si klade za cíl pokles výskytu zhoubných nádorů. Jde o snižování až eliminaci rizikových faktorů, které mají prokazatelný a přímý vliv na vznik zhoubných nádorů.

Dodržování níže uvedených doporučení přispívá nejen k prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku, ale i dalších nádorových onemocnění. Tato doporučení jsou založena na závěrech rozsáhlé studie Světového fondu pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund), která byla publikována v roce 2018 pod názvem Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. The Third Expert Report [1]. Podobná doporučení vydala i Česká onkologická společnost ČLS JEP [2].

Udržujte si přiměřenou hmotnost.

Existují přesvědčivé důkazy o tom, že nadváha a obezita zvyšují riziko vzniku mnoha typů rakoviny, mj. rakoviny tlustého střeva a prsu. Vyváženou stravou a pravidelným cvičením si udržujte zdravou hmotnost, výrazně tak snížíte své riziko.

Alespoň 30 minut denně se věnujte pohybovým aktivitám.

Existují pádné důkazy o tom, že pohybové aktivity chrání před mnoha typy zhoubných nádorů, mj. před rakovinou tlustého střeva a rakovinou prsu. Pravidelný pohyb je navíc nezbytný pro udržení přiměřené hmotnosti. Počítá se jakýkoli druh fyzické aktivity – a čím více, tím lépe! Usilujte o to, aby se pohyb stal pravidelnou součástí Vašeho každodenního života.

Omezte spotřebu potravin, které obsahují velké množství tuků a sacharidů, ale málo vlákniny. Vyhýbejte se slazeným nápojům.

Tzv. „vysoce energetické“ potraviny (z angl. energy-dense foods) obsahují příliš mnoho tuků a cukrů, ale jen velmi málo živin. Tyto typy potravin – zvláště jsou-li konzumovány ve velkých porcích – zvyšují riziko obezity, a ta prokazatelně zvyšuje riziko rakoviny. Mezi „vysoce energetické“ potraviny se řadí především oblíbená jídla z fastfoodů, jako jsou hamburgery, chipsy, smažené kuřecí kousky nebo většina druhů pizzy, a také „svačinky“ typu čokolád, křupek nebo sušenek.

Mezi „vysoce energetické“ potraviny se řadí i ořechy, slunečnicová nebo sezamová semínka a rostlinné oleje; tyto potraviny jsou však významným zdrojem živin a jsou-li součástí vyvážené stravy, nezpůsobí přírůstek hmotnosti.

Jezte různé druhy zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva a luštěnin (např. čočka nebo fazole).

Bylo prokázáno, že zelenina, ovoce a jiné potraviny obsahující vlákninu (např. celozrnné pečivo nebo luštěniny) mohou chránit před mnoha typy rakoviny, zejm. před rakovinou úst, žaludku a tlustého střeva. Zároveň pomáhají předcházet nadváze a obezitě.

Měli byste konzumovat 5 porcí této skupiny potravin denně a každé Vaše jídlo by mělo obsahovat celozrnné výrobky (např. rýže natural, celozrnný chléb nebo těstoviny).

Přírůstek hmotnosti mohou způsobovat i slazené nápoje a šťávy z ovocných koncentrátů. Podobný efekt mají ovocné džusy (i ty bez přidaného cukru), proto se snažte nepít je v příliš velkém množství.

Snažte se "vysoce energetická jídla" nahradit méně kalorickými potravinami, jako je např. zelenina, ovoce nebo celozrnné výrobky. Místo slazených nápojů pijte raději vodu, neslazený čaj nebo kávu.

Omezte konzumaci červeného masa (např. hovězí, vepřové a skopové) a vyhýbejte se uzeninám.

Existují přesvědčivé důkazy o tom, že červené maso a uzeniny způsobují rakovinu tlustého střeva, ačkoli zatím nebylo přesně stanoveno množství těchto masných výrobků, které lze bezpečně konzumovat bez zvýšeného rizika.

Pokuste se omezit konzumaci červeného masa na méně než 500 g týdně (v syrovém stavu zhruba 700-750 g). Snažte se nejíst příliš mnoho uzenin (slanina, různé šunky, salámy, klobásy apod.)

Pokud pijete alkoholické nápoje, omezte jejich množství nejvýše na 2 skleničky denně (muži) nebo 1 skleničku denně (ženy).

V roce 1997 bylo poprvé potvrzeno, že alkoholické nápoje zvyšují riziko vzniku několika typů rakoviny, např. prsu a tlustého střeva. Od té doby se hromadí další důkazy o rakovinotvorných účincích alkoholu.

I mírná konzumace alkoholu může zvyšovat vaše riziko rakoviny, ačkoli některé studie naznačily, že malé dávky alkoholu mohou do jisté míry chránit před onemocněním kardiovaskulárního systému. Pokud se již rozhodnete alkohol pít, pijte jej umírněně.

Nepoužívejte potravinové doplňky s přesvědčením, že vás ochrání před rakovinou.

Výzkumy ukazují, že některé potravinové doplňky s vysokým obsahem vitamínů mohou zvyšovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Snažte se proto jíst vyváženou stravu bez vitaminových doplňků.

Pro některé skupiny lidí jsou však potravinové doplňky vhodné (v případě pochybností je vhodné poradit se s ošetřujícím lékařem).

Lidé, kteří prodělali rakovinu, by po ukončení léčby měli dodržovat doporučení pro onkologickou prevenci.

Dodržování zásad správné výživy a pravidelná tělesná aktivita pomáhají snižovat riziko návratu choroby.

Sekundární prevence

Sekundární prevence je zaměřena na záchyt zhoubných nádorů v časném, plně vyléčitelném stadiu. V případě rakoviny tlustého střeva a konečníku se jedná o kolorektální screening, který v České republice funguje již od roku 2009 [3].

Související odkazy

  1. World Cancer Research Fund: Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. The Third Expert Report (2018). (odkaz vede na web wcrf.org; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
  2. Česká onkologická společnost ČLS JEP: O nádorech tlustého střeva a konečníku – Co lze udělat pro snížení rizika onemocnění? (odkaz vede na web linkos.cz)
  3. kolorektum.cz: Program kolorektálního screeningu v České republice (odkaz vede na web kolorektum.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Rakovina tlustého střeva a...

Rakovina tlustého střeva a konečníku: screeningový program

Program screeningu kolorektálního karcinomu funguje v České republice již od roku 2009, ale až v...

Zhoubné nádory a výživa

Výživou k prevenci zhoubných nádorů

Výživa je jedním z faktorů životního stylu, které ovlivňují vznik nádorového onemocnění. V dnešní...

Rakovina tlustého střeva a...

Rakovina tlustého střeva a konečníku: rizikové faktory a příznaky

Rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) může vzniknout, když se buňky střevn...

Rakovina prsu

Rakovina prsu: prevence

Lze rakovině prsu předejít? V tomto článku se dočtete stručné shrnutí nejnovějších vědeckých pozn...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 03.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI