Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Výživa v prevenci nemocí
  • Aktuální: Výživa v prevenci nemocí: antioxidanty

Výživa v prevenci nemocí: antioxidanty

Výživa v prevenci nemocí
Autor: gesundheit.gv.at

Organismus je neustále vystaven působení volných radikálů, které pro tělo představují zátěž. Volné radikály způsobují oxidační stres, který se může podílet na vzniku některých onemocnění.

Skutečnost, že tělo přichází do neustálého styku s volnými radikály, je přirozený proces. Volné radikály se vyskytují nejen v ovzduší a v potravinovém řetězci, ale vznikají i v těle samotném (například při imunitních reakcích nebo při zánětech). Důležité však je, aby v těle existovala rovnováha mezi tzv. prooxidačními a antioxidačními procesy. Nerovnováha ve prospěch prooxidantů (tedy pokud antioxidanty nezvládají neutralizovat příliš velké množství volných radikálů) může vést k poškození buněk a genetického materiálu. K oxidačnímu stresu mimo jiné přispívá nadměrná zátěž (ať už tělesná nebo duševní), toxiny vyskytující se v okolním prostředí, cigaretový kouř a alkohol.

Ochrana proti oxidačnímu stresu

Ochranu proti oxidačnímu stresu poskytují látky označované jako antioxidanty, které zachycují a „zhášejí“ volné radikály, tzn. eliminují jejich škodlivý potenciál. Mezi antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v potravinách, patří především: 

  • vitamin C,
  • vitamin E,
  • karotenoidy,
  • flavonoidy a jiné sekundární metabolity rostlin.

Antioxidanty představují tzv. neenzymatickou ochranu proti oxidačnímu stresu. Kromě toho existuje i enzymatická ochrana, při níž tělo odbourává volné radikály pomocí určitých enzymů [1]. Pro správné fungování enzymatické ochrany jsou důležité některé stopové prvky – zvláště pak selen, zinek, měď a mangan.

V čem jsou antioxidanty obsaženy?

Na antioxidanty jsou bohaté zejména potraviny rostlinného původu, jako je zejména ovoce a zelenina, dále celozrnné výrobky, luštěniny, kvalitní rostlinné oleje a ořechy. Doporučuje se zejména ovoce a zelenina semaforových barev, jako je špenát nebo hrozny (zelená), rajčata či různé typy bobulového ovoce (červená: ostružiny, borůvky, jahody, maliny či rybíz), a v neposlední řadě také mrkev a jablka (žlutá/oranžová). Minerální látky, které jsou rovněž důležité (zvláště pro enzymatickou ochranu), se nacházejí především v celozrnných výrobcích, rybách, mase a vejcích.

Poznámka: Vysokou míru ochrany poskytuje především směs antioxidantů v „přírodní“ kombinaci – tedy těch, které se přirozeně vyskytují v potravinách. Dlouhodobý pozitivní účinek koncentrovaných doplňků stravy nebyl dostatečně vědecky prokázán.

Bližší informace najdete v kategoriích Vitaminy, Minerální látky a Sezónní ovoce a zelenina.

Související odkazy

  1. Lenka Mikulášková: Toxické účinky a biochemické změny po inhalační expozici nanočástic (diplomová práce v oboru Speciální biologie). Brno, 2014. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 3.1 MB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Výživa v prevenci nemocí

Výživa pro imunitní systém

Náš životní styl – včetně naší stravy – má vliv na imunitní systém. To, co jíme a pijeme, může zl...

Vitaminy

Vitamin E

Vitamin E patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a je považován za antioxidant. Vitamin E je souh...

Vitaminy

Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin C neboli kyselina askorbová patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. V těle plní řadu různý...

Výživa v prevenci nemocí

Výživa v prevenci nemocí: sekundární metabolity rostlin

Sekundární metabolity rostlin se nacházejí výhradně v potravinách rostlinného původu. Ačkoli nejs...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 24.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI