Botanická charakteristika
Lesní borůvka se řadí do rodu brusnice (Vaccinium) a její správný botanický název je brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Rod brusnice patří do čeledi vřesovcovitých (Ericaceae). Kromě divoce rostoucích lesních borůvek se můžeme v Česku setkat i s tzv. kanadskými borůvkami, které byly vyšlechtěny k pěstování na zahradě a jejich správný název je brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum).
Lesní borůvky rostou na polokeřích, které dosahují výšky až 50 cm, a plody mají přibližně velikost hrášku. Plody kanadských borůvek jsou přibližně dvakrát větší: mohou dorůst až do velikosti třešně. Borůvky obsahují barviva antokyany, které jim dodávají typicky tmavomodrou až černomodrou barvu. Vyšlechtěné borůvky mají o něco silnější slupku než jejich lesní příbuzné. Lesní borůvky jsou uvnitř zbarveny tmavě – na rozdíl od kanadských borůvek, pod jejichž slupkou se nachází bezbarvá dužina i bezbarvá šťáva. Ve srovnání s malinami či ostružinami obsahují borůvky jen velmi malá zrníčka, která při rozkousání plodu téměř nikomu nevadí. Zatímco lesním borůvkám se daří výhradně v lese, v rašeliništích, popř. na vřesovištích či pasekách, kanadské borůvky lze pěstovat na zahradě a keře dosahují výšky až dvou metrů. Z vyšlechtěné odrůdy borůvek je také výrazně větší úroda.
Živiny, vitaminy a minerály
Borůvky obsahují mnoho minerálů, jako je např. železo, vápník a draslík. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na trávení. Tříslovina obsažená v borůvkách se využívá v přírodním léčitelství: sušené borůvky se doporučují při průjmových onemocněních. Kromě toho jsou borůvky bohaté na polyfenoly (jako jsou zejména flavonoidy a fenolové kyseliny), které působí jako antioxidanty.
Borůvky chutnají sladce až mírně nakysle, a díky tříslovinám mohou chutnat i lehce nahořkle. Aroma lesních borůvek je mnohem výraznější než vůně vyšlechtěných zahradních borůvek.
Látky obsažené v borůvkách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v borůvkách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 37 | Železo (mg) | 0,9 |
Tuky (g) | 0,6 | Vitamin A (µg) | 5,7 |
Bílkoviny (g) | 0,7 | Vitamin B1 (mg) | 0,02 |
Sacharidy (g) | 6,1 | Vitamin B2 (mg) | 0,02 |
Vláknina (g) | 4,9 | Vitamin B3 (mg) | 0,4 |
Draslík (mg) | 78 | Vitamin B6 (mg) | 0,06 |
Vápník (mg) | 10 | Vitamin C (mg) | 22 |
Hořčík (mg) | 2 | Vitamin E (mg) | 2,7 |
Využití v kuchyni
Borůvky se konzumují většinou syrové, například v ovocném salátu. Velmi dobře je lze kombinovat s mlékem a mléčnými výrobky, jako je jogurt či tvaroh, a připravovat z nich koktejly, zákusky, dezerty nebo jiné lehké svačinky. Borůvky se rovněž hodí jako přísada nebo obloha na koláče, dorty a muffiny. Kromě toho z nich lze vyrábět džemy nebo kompoty, které již na první pohled zaujmou svou obzvláště intenzivní barvou.
Skladování
Borůvky lze skladovat pouze několik dní, nejlépe v chladničce. Kanadské borůvky díky silnější slupce vydrží o něco déle. Pokud mezi borůvkami objevíte otlačené nebo dokonce plesnivé plody, okamžitě je vytřiďte, jinak se od nich zkazí i ty ostatní. Borůvky umývejte až bezprostředně před konzumací!
Pokud se borůvkami potřebujete zásobit na delší dobu, můžete je zmrazit. Předtím je opatrně umyjte a nechejte dobře okapat. Chcete-li co nejlépe zachovat jejich kulatý tvar a zároveň zabránit tomu, aby se borůvky v mrazničce slepily do hrud, předmrazte jednotlivé plody na tácku a teprve potom je uložte do sáčku.