Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Borůvky

Borůvky

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Borůvkám jen málokdo dokáže odolat. Tyto sytě modré lesní kuličky mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Sběr lesních borůvek je poměrně časově náročný a výsledky nevalné, avšak dobrou zprávou je, že vyšlechtěné odrůdy borůvek si můžete pěstovat i na vlastní zahradě! Lesní borůvky lze skladovat jen několik dní, vyšlechtěné odrůdy vydrží o něco déle. Borůvky obsahují flavonoidy a fenolové kyseliny, které mají zdraví prospěšné účinky. Hlavní sezóna borůvek trvá od července do září.

Ilustrační obrázek k článku „Borůvky“

Botanická charakteristika

Lesní borůvka se řadí do rodu brusnice (Vaccinium) a její správný botanický název je brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Rod brusnice patří do čeledi vřesovcovitých (Ericaceae). Kromě divoce rostoucích lesních borůvek se můžeme v Česku setkat i s tzv. kanadskými borůvkami, které byly vyšlechtěny k pěstování na zahradě a jejich správný název je brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum).

Lesní borůvky rostou na polokeřích, které dosahují výšky až 50 cm, a plody mají přibližně velikost hrášku. Plody kanadských borůvek jsou přibližně dvakrát větší: mohou dorůst až do velikosti třešně. Borůvky obsahují barviva antokyany, které jim dodávají typicky tmavomodrou až černomodrou barvu. Vyšlechtěné borůvky mají o něco silnější slupku než jejich lesní příbuzné. Lesní borůvky jsou uvnitř zbarveny tmavě – na rozdíl od kanadských borůvek, pod jejichž slupkou se nachází bezbarvá dužina i bezbarvá šťáva. Ve srovnání s malinami či ostružinami obsahují borůvky jen velmi malá zrníčka, která při rozkousání plodu téměř nikomu nevadí. Zatímco lesním borůvkám se daří výhradně v lese, v rašeliništích, popř. na vřesovištích či pasekách, kanadské borůvky lze pěstovat na zahradě a keře dosahují výšky až dvou metrů. Z vyšlechtěné odrůdy borůvek je také výrazně větší úroda.

Poznámka: Borůvkový keř je původem rašeliništní rostlina. Půda, ve které lidé pěstují borůvky na zahradách, by proto měla být udržována neustále vlhká, nakypřená a kyselá (pH 3,5 až 4,5). Neměla by se používat hnojiva obsahující vápník (takovým hnojivem je např. kompost), nýbrž speciální hnojiva se zvýšeným obsahem dusíku (v obchodech se prodávají např. jako hnojiva pro rododendrony, azalky a borůvky).

Živiny, vitaminy a minerály

Borůvky obsahují mnoho minerálů, jako je např. železo, vápník a draslík. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na trávení. Tříslovina obsažená v borůvkách se využívá v přírodním léčitelství: sušené borůvky se doporučují při průjmových onemocněních. Kromě toho jsou borůvky bohaté na polyfenoly (jako jsou zejména flavonoidy a fenolové kyseliny), které působí jako antioxidanty.

Borůvky chutnají sladce až mírně nakysle, a díky tříslovinám mohou chutnat i lehce nahořkle. Aroma lesních borůvek je mnohem výraznější než vůně vyšlechtěných zahradních borůvek.

Látky obsažené v borůvkách Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v borůvkách Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 37 Železo (mg) 0,9
Tuky (g) 0,6 Vitamin A (µg) 5,7
Bílkoviny (g) 0,7 Vitamin B1 (mg) 0,02
Sacharidy (g) 6,1 Vitamin B2 (mg) 0,02
Vláknina (g) 4,9 Vitamin B3 (mg) 0,4
Draslík (mg) 78 Vitamin B6 (mg) 0,06
Vápník (mg) 10 Vitamin C (mg) 22
Hořčík (mg) 2 Vitamin E (mg) 2,7

Využití v kuchyni

Borůvky se konzumují většinou syrové, například v ovocném salátu. Velmi dobře je lze kombinovat s mlékem a mléčnými výrobky, jako je jogurt či tvaroh, a připravovat z nich koktejly, zákusky, dezerty nebo jiné lehké svačinky. Borůvky se rovněž hodí jako přísada nebo obloha na koláče, dorty a muffiny. Kromě toho z nich lze vyrábět džemy nebo kompoty, které již na první pohled zaujmou svou obzvláště intenzivní barvou.

Skladování

Borůvky lze skladovat pouze několik dní, nejlépe v chladničce. Kanadské borůvky díky silnější slupce vydrží o něco déle. Pokud mezi borůvkami objevíte otlačené nebo dokonce plesnivé plody, okamžitě je vytřiďte, jinak se od nich zkazí i ty ostatní. Borůvky umývejte až bezprostředně před konzumací!

Pokud se borůvkami potřebujete zásobit na delší dobu, můžete je zmrazit. Předtím je opatrně umyjte a nechejte dobře okapat. Chcete-li co nejlépe zachovat jejich kulatý tvar a zároveň zabránit tomu, aby se borůvky v mrazničce slepily do hrud, předmrazte jednotlivé plody na tácku a teprve potom je uložte do sáčku.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Brusinky“

    Brusinky

    Sezónní ovoce a zelenina

    Brusinky mají trpce kyselou až mírně nahořklou chuť, která vynikne ve sladkých pochutinách, jako je džem či kompot. Brusinky se tradičně podávají k pokrmům ze zvěřiny. Velmi osvěžující je brusinková šťáva. Divoce rostoucí brusinku je třeba odlišovat od vyšlechtěné klikvy. Brusinky nasbírané v přírodě je vždy potřeba dobře umýt, neboť mohou být znečištěné vajíčky cizopasníků. Čerstvé brusinky lze v naší přírodě najít začátkem podzimu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Ostružiny“

    Ostružiny

    Sezónní ovoce a zelenina

    Lesklý povrch a sytě tmavá barva ostružin lákají děti i dospělé k mlsání již na zahradě, ale pozor na větvičky s mnoha malými trny! Ostružiny mají osvěžující sladkokyselou chuť, za svou typickou barvu vděčí obsaženým flavonoidům. Tyto látky mají řadu zdraví prospěšných účinků. Ostružiny od místních pěstitelů jsou k dostání od července až do října.

  • Ilustrační obrázek k článku „Červená řepa“

    Červená řepa

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červená řepa odpovídá požadavkům moderní a zdravé výživy. Přesto se jí stále nedaří zbavit pověsti jídla se zemitou chutí, které se hodí leda pro chudé venkovany. Z červené řepy se však dají vykouzlit nejrůznější lahodné pochoutky. Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Červená řepa se obvykle konzumuje vařená (třeba v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Jahody“

    Jahody

    Sezónní ovoce a zelenina

    Jahoda je v Česku jedním z nejoblíbenějších zahradních plodů. V botanickém smyslu ve skutečnosti není bobulí. Její nezaměnitelná vůně se hodí zejména ke sladkostem. Tuto „královnu zahrad“ však kuchaři stále častěji přidávají ke slaným pokrmům. Jahody mají vysoký obsah kyseliny listové a důležitých minerálů. Jsou také bohaté na polyfenoly, které se řadí mezi antioxidanty. Jahody se poměrně rychle kazí, proto by se neměly skladovat příliš dlouho (maximálně dva až tři dny).

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace