Výživa má významný preventivní potenciál pro udržení nebo podporu zdraví. Optimální příjem všech živin působí proti některým rizikovým faktorům a dokáže předcházet nemocem souvisejícím se stravou.
Léta strávená ve zdraví
Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) Evropané ztrácejí mnoho let života ve zdraví v důsledku nemocí, v jejichž vzniku hraje významnou roli výživa. Mezi tyto nemoci patří zejména srdečně-cévní onemocnění, zhoubné nádory (rakovina) a diabetes mellitus (cukrovka). V závislosti na typu onemocnění hrají rozhodující roli také kouření, konzumace alkoholu, přítomnost znečišťujících látek v životním prostředí a nedostatek pohybové aktivity. Čím dál častější výskyt těchto chronických onemocnění je mnohdy spojen s rostoucím blahobytem a souvisejícími změnami životního stylu.
Civilizační onemocnění
Podle WHO hraje prevence zásadní roli v boji proti nepřenosným chronickým nemocem, proto je potřeba zaměřit se na opatření proti tzv. „smrtícímu kvartetu“ (viz poznámka níže). Rovněž Evropská komise dospěla k závěru, že nezdravý způsob stravování a nedostatek tělesné aktivity jsou hlavními příčinami nemocí, kterým lze předcházet, což vede ke zbytečným předčasným úmrtím napříč Evropou.
Vedle některých individuálních rizikových faktorů (např. genetických) patří mezi hlavní rizika vzniku nemocí souvisejících s výživou chronické přejídání a nevyvážená strava. Ve většině případů jsou civilizační onemocnění způsobena souhrou mnoha faktorů – mimo jiné špatným stravováním, faktory vnějšího prostředí a dědičností. Vývoj a průběh onemocnění, která souvisejí s výživou, však lze přinejmenším do určité míry ovlivnit. V případě již existujících onemocnění může léčba zahrnovat i nutriční terapii.
Nejznámějšími onemocněními, která jsou spojována se špatnou výživou, jsou:
- nadváha a obezita,
- dyslipidemie,
- různá kardiovaskulární onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku,
- diabetes mellitus 2. typu,
- osteoporóza.
Kromě toho mezi nemoci související s výživou patří i dna, jaterní cirhóza, zubní kaz, potravinové intolerance, potravinové alergie, některé zhoubné nádory nebo revmatoidní artritida.