Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Minerální látky
  • Aktuální: Sodík a chlorid

Sodík a chlorid

Minerální látky
Autor: gesundheit.gv.at

Sodík (Na+) se nachází ve všech buňkách a tělesných tekutinách. V potravinách se velmi často vyskytuje společně s chloridem (Cl–), neboť společně tvoří kuchyňskou sůl (NaCl). Sodík i chlorid jsou pro život nezbytné, a spolu s draslíkem hrají důležitou roli v udržování vodní a elektrolytové rovnováhy v těle. Lidský organismus nutně potřebuje sodík i chlorid pro udržení různých buněčných a tělesných funkcí, jako je regulace objemu tělesných tekutin, krevního tlaku a acidobazické rovnováhy.

Sodík se navíc podílí na přenosu vzruchů v nervovém systému a aktivuje různé enzymy. Chlorid je zase důležitý pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové v buňkách žaludeční sliznice. Chlorid proto hraje významnou roli nejen při trávení, ale také při obraně proti patogenům. Obecně je však v (nejen) české populaci příjem sodíku i chloridu vyšší, než jsou doporučené hodnoty; důvodem je vysoký obsah soli ve stravě.

V čem jsou sodík a chlorid obsaženy?

Sodík se vyskytuje téměř ve všech potravinách, ať už přirozeně, nebo ve formě kuchyňské soli (kuchyňská sůl je z chemického hlediska chlorid sodný, jeho zkratka je NaCl). Kuchyňská sůl v běžně konzumované stravě je obecně hlavním zdrojem sodíku i chloridu v nejen české populaci. Vysoký obsah soli mají zejména zpracované potraviny, jako jsou některé rybí výrobky, maso a uzeniny, chléb a pečivo, sýry, hotová jídla, polévky, omáčky nebo přesnídávky. Nadměrné množství přijímané soli je však spojováno se vznikem vysokého krevního tlaku, a tím nepřímo i s kardiovaskulárními onemocněními.

Kolik sodíku a chloridu potřebujeme?

Sodík: Denní potřeba sodíku není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem pro dospělé ve věku 25–51 let je denně 1 500 mg sodíku. Tato hodnota platí i pro těhotné ženy a kojící matky.

Chlorid: Denní potřeba chloridu není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem pro dospělé ve věku 25–51 let je denně 2 300 mg chloridu. Tato hodnota platí i pro těhotné ženy a kojící matky.

Poznámka: Příjem sodíku a chloridu je v naší populaci v průměru výrazně vyšší než doporučený příjem. Proto je třeba snažit se pokud možno vyhýbat potravinám s vyšším obsahem soli a naopak vyhledávat potraviny s nízkým obsahem sodíku i chloridu. Patří mezi ně ovoce a zelenina (viz kategorie Sezónní ovoce a zelenina), dále nezpracované (nesolené) ořechy, a obecně nezpracované potraviny. Současné doporučení pro maximální denní příjem soli se pohybuje mezi pěti a šesti gramy (referenční hodnoty WHO).

Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek sodíku a chloridu

K nadbytku sodíku v krvi neboli hypernatremii se lze jen stěží „propracovat“ prostřednictvím stravy, neboť lidský organismus má vlastní regulační mechanismy, aby v tomto ohledu udržel rovnováhu. Nadměrný příjem soli (NaCl) je však spojen s vysokým krevním tlakem. Mnoho potravin obsahuje sůl ve skryté formě, proto velké množství sodíku často konzumujeme nevědomě.

Hypernatremie může vzniknout při nedostatečném příjmu vody nebo při velké ztrátě tekutin (např. prostřednictvím pocení, zvracení, průjmu apod.). Kromě toho mohou rozvoj hypernatremie podporovat některá onemocnění, jako je například srdeční selhání či chronické onemocnění ledvin. Zvýšené riziko hypernatremie mají zejména starší lidé a pacienti se špatně kontrolovanou cukrovkou. Mezi příznaky hypernatremie patří žízeň, zmatenost, nadměrná vzrušivost (tzv. hyperexcitabilita), křeče nebo kóma.

Nedostatek sodíku neboli hyponatremie se vyskytuje jen velmi vzácně. Nedostatečný příjem sodíku potravou je totiž v těle kompenzován hormonálními mechanismy, kdy organismus sníží vylučování této minerální látky močí. Hyponatremie se však může rozvinout v případě velkých ztrát tekutin, například v důsledku silného zvracení, průjmu, silného pocení, extrémní fyzické námahy nebo užívání některých léků (např. diuretik). Vysoké ztráty sodíku jsou obvykle spojeny s vysokými ztrátami chloridů. Mezi příznaky hyponatremie patří svalové křeče nebo nízký krevní tlak. Závažný nedostatek sodíku je akutní stav, který vyžaduje intenzivní lékařskou péči.

Mezi příznaky nedostatku chloridu se řadí nízký krevní tlak (hypotenze) a zrychlený srdeční tep (tachykardie).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Minerální látky

Draslík

Draslík – společně se sodíkem a chloridem – má zásadní význam při udržování vodní a elektrolytové...

Minerální látky

Minerální látky – pokrytí denní potřeby

Denní potřeba jednotlivých minerálních látek většinou nebývá důsledně pokryta každý den, ani to n...

Dietoterapie: úvod

Dieta u vysokého krevního tlaku (hypertenze)

Esenciální hypertenze je významné onemocnění, jehož přesnou příčinu neznáme, rozhodně však má blí...

Redukční diety

Běžné redukční diety

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 27.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI