Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dieta u onemocnění kostí a zubů
  • Aktuální: Zuby a diety

Zuby a diety

Dieta u onemocnění kostí a zubů
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Pro dostatečnou kvalitu chrupu je nutný dostatečný příjem vápníku. Kariogenní jsou sladká jídla, zejména jednoduché cukry (např. med). Příjem fluoridu je v současnosti zajištěn fluoridací vody a zubních past. Největší kariogenní potenciál mají sladká jídla. Sladké potraviny je proto vhodné jíst současně s dalšími jídly. Důležitý je čisticí efekt zeleniny a méně sladkého ovoce.

Zubní kaz je nejčastější onemocnění vůbec a zároveň je onemocněním, na jehož vzniku se ve velké míře podílí složení stravy. Ve vyspělých zemích poklesl v posledních několika desetiletích výskyt zubního kazu u dětí asi třikrát, což lze připisovat právě vhodnějšímu složení stravy.

Dutina ústní je osídlena kmenem Streptococcus mutans a laktobacily. Ty mohou fermentovat (rozkládat) jakékoli sacharidy, ale nejtypičtější je fermentace sacharózy, glukózy a fruktózy. Při procesu fermentace vznikají kyseliny, které při poklesu pH pod 5,7 narušují sklovinu. Laktóza a galaktóza mají nižší potenciál vyvolávat zubní kaz. Sklovinu naopak chrání potraviny s obsahem proteinů, které kyseliny neutralizují. Také škrob má menší potenciál vyvolávat kaz, alkoholy (např. xylitol, manitol a sorbitol) tak nečiní vůbec. Více ulpívají na zubech jídla lepivá, jako je sušené či kompotované ovoce.

Prevencí zubního kazu je ústní hygiena, dostatečná hydratace zajišťující dostatek slin a přirozená odolnost skloviny, v praxi docílená časným podáním fluoridu. Parodontitida nesouvisí s přijímanou stravou tolik jako zubní kaz a kromě kvality péče o ústní dutinu ovlivňují její výskyt genetická predispozice, kouření a cukrovka.

V péči o ústní dutinu je tedy z dietologického hlediska nutné omezit příjem sladkých a lepivých jídel a sladkých nápojů mezi jídly (je vhodné pít jen vodu, čaj a mléko, tedy nekyselé nápoje). Kyselé nápoje (ovocné a sycené) se doporučuje pít pouze při jídle. Přestávky 1–2 hodiny mezi jídly umožní neutralizační efekt slin. Jako moučník je lépe zvolit spíše mléko a sýry než sladké potraviny.

Kazem jsou více ohroženy osoby s gastroezofageálním refluxem a osoby s častým zvracením, neboť oba tyto faktory významně okyselují prostředí ústní dutiny. Ještě významnějším opatřením než výše uvedené zásady se stala fluoridace pitné vody. Stav chrupu po 65. roce věku je ovlivňován i celkovým stavem výživy člověka.

Každý sacharid může vyvolat kaz, ale jak již bylo uvedeno výše, méně kariogenní je laktóza a galaktóza, naopak více kariogenní jsou sacharóza a glukóza. Více škodí často podávané dávky sacharidů, ačkoli rozhodující je celkové množství. Chrupu rovněž škodí deficit vitaminu D. Nepříznivě se na stavu skloviny podepisují kyselé nápoje, přičemž horší jsou džusy (jablečný, pomerančový) než kolové nápoje. Všechny tyto nápoje jsou nevhodné zejména před spaním. Čištění zubů těsně po požití kyselých nápojů může stírat sklovinu. Cucání nápojů brčkem vadí méně, neboť při tomto způsobu konzumace je méně rozsáhlý kontakt se sklovinou. Po vypití sladkého a kyselého nápoje je optimální sníst zeleninu nebo mléčný výrobek (např. sýr), případně použít žvýkačku.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

O výživě obecně

Sacharidy a vláknina

Z hlediska množství jsou sacharidy pro tělo nejdůležitějším zdrojem energie – měly by tvořit více...

Zubní a ústní hygiena

Péče o zuby v těhotenství

S těhotenstvím přichází změna hormonální rovnováhy, která je spojená se změnami v tkáních po celé...

Zubní a ústní hygiena

Správnou výživou ke zdravým zubům

Říká se, že sladkosti k dětskému věku prostě patří. Praktické zkušenosti však ukazují, že dítě, k...

Onemocnění zubů

Zubní kaz: co to je?

Zubní kaz je svým způsobem „infekční“ onemocnění, které způsobují kyseliny z bakterií. Toto civil...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 20.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI