Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Ústa a zuby
  • Zubní a ústní hygiena
  • Aktuální: Správnou výživou ke zdravým zubům

Správnou výživou ke zdravým zubům

Kategorie: Zubní a ústní hygiena – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Říká se, že sladkosti k dětskému věku prostě patří. Praktické zkušenosti však ukazují, že dítě, které ještě nepřišlo do kontaktu se sladkým, tuto chuť ani nevyžaduje. Jinými slovy, chuť na sladké je dána výchovou. Bakterie v ústní dutině však odbourávají cukr na kyseliny, které napadají zubní sklovinu a tím mohou vést ke vzniku zubního kazu.

Ilustrační obrázek k článku „Správnou výživou ke zdravým zubům“

Děti se ale čokolády, koláčů apod. nemusejí vzdávat úplně; úplný zákaz sladkých potravin a nápojů je beztak nereálný. Pokud jim však dospělí již od nejútlejšího věku sladkosti „nevnucují“, nebudou je později v takové míře vyžadovat.

Výživová doporučení pro udržení zdravých zubů

Následující doporučení platí jak pro dospělé, tak pro děti.

  • Jezte co možná nejméně sladkostí. Vyhýbejte se neustálému mlsání mezi hlavními jídly. Pokud už jíte sladké, jezte jej buď zároveň s hlavním jídlem, nebo těsně po něm.
  • Nejezte nic sladkého po vyčištění zubů ani krátce před spaním.
  • Dávejte si pozor na obsah cukru v jídle. Velké množství cukru je však obsaženo nejen v jídlech, ale i v některých nápojích, jako jsou zejm. soft drinky a ovocné džusy. Zvykejte své dítě na neslazené nápoje, např. na bylinkové čaje nebo vodu. Nabízejte svému dítěti i „přírodní“ potraviny (tzn. jiné než průmyslově zpracované výrobky), aby poznalo, jak skutečně chutnají. Děti by ani neměly neustále cucat láhev se sladkým pitím.
  • Na sklovinu může negativně působit i kyselá strava (např. kyseliny obsažené v citrusových plodech nebo v jablcích). Proto byste si po jídle měli vypláchnout ústa vodou a zuby si vyčistit asi až 30 minut poté.
  • Dbejte na vyváženou stravu svého dítěte, neboť ta je pro zdravé zuby i dásně zcela nezbytná. Obzvláště důležité jsou minerální látky, jako je zejména vápník – ten je obsažen např. v mléce nebo v mléčných výrobcích. Součástí zdravé stravy je však i řada dalších potravin, které obsahují látky důležité pro zdravý vývoj dítěte (viz článek Výživa v průběhu života).
  • Pro udržení zdravých zubů je důležité i důkladné rozkousání stravy. Kousání podporuje tvorbu slin, a ty do jisté míry zuby chrání. Tvrdé potraviny, jako zejm. syrová zelenina (např. mrkev) nebo ovoce, navíc posilují chrup.
  • Ke zdravé stravě se řadí i potraviny obsahující sacharidy, jako jsou např. brambory nebo těstoviny. Ty však „chutnají“ i kariogenním bakteriím (bakteriím způsobujícím zubní kaz). Proto i zde platí, že po jídle byste si měli vypláchnout ústa a vyčistit zuby.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Zubní a ústní hygiena

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Výživa v průběhu života

    Výživa v průběhu života

    O výživě obecně

    Lidské tělo prochází v průběhu života dramatickým vývojem. Na počátku stojí jedna jediná buňka, ze které se během pouhých devíti měsíců vyvine velký člověk s malým tělem. Toto tělo se pak od narození den za dnem mění. Postupně se vyvíjí, roste a sílí – až do chvíle, kdy dosáhne pomyslného vrcholu svého vývoje. I poté se dál vyvíjí, tentokrát ale trochu jiným směrem: postupně stárne, zmenšuje se a slábne.

  • Ilustrační obrázek k článku „Zubní kaz: základní informace“

    Zubní kaz: co to je?

    Onemocnění zubů

    Zubní kaz je svým způsobem „infekční“ onemocnění, které je způsobeno kyselinami z bakterií. Toto civilizační onemocnění je velmi rozšířené, v České republice postihuje velkou část populace. Ačkoli v posledních několika desetiletích je zubní kaz na ústupu, i nadále je nejčastěji se vyskytujícím onemocněním zubů.

  • Ilustrační obrázek Zuby a diety

    Zuby a diety

    Ústa a zuby: základní informace

    Pro dostatečnou kvalitu chrupu je nutný dostatečný příjem vápníku. Vápník mohou vyvazovat např. polyfosfáty pečiva, pokud jíme pečivo společně s mléčnými produkty. Kariogenní (kaz vyvolávající) jsou sladká jídla, zejména jednoduché cukry (např. med). Příjem fluoridu je v současnosti zajištěn fluorizací vody a zubních past. Největší kariogenní potenciál mají sladká jídla. Sladké potraviny je proto vhodné jíst současně s dalšími jídly. Důležitý je čistící efekt zeleniny a méně sladkého ovoce.

  • Ilustrační obrázek k článku „Péče o zuby: jak je správně čistit?“

    Péče o zuby: jak je správně čistit?

    Zubní a ústní hygiena

    Ať už jíme tvrdé, měkké, horké nebo studené potraviny, naše zuby nám každý den pomáhají v rozmělňování potravy na sousta vhodná do žaludku. Aby mohly zuby plnit tuto svou úlohu až do vysokého věku, je nezbytné o ně denně náležitě pečovat.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 19.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace