Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Lollo rosso, lollo bionda

Lollo rosso, lollo bionda

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nahořklému tónu i chuťově. Čistě zelená odrůda tohoto salátu se nazývá lollo bionda. Listy lollo salátů vydrží o něco déle než listy křehčích salátů. Ani tak byste však lollo saláty neměli skladovat příliš dlouho, neboť při delším skladování se z nich vytrácejí vitaminy. Ačkoli lollo saláty vypadají podobně jako hlávkový salát, netvoří pevnou hlávku, nýbrž volnou růžici jednotlivých listů.

Ilustrační obrázek k článku „Lollo rosso“

Botanická charakteristika

Saláty lollo rosso i lollo bionda (někdy též lollo bianco) patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a vyznačují se výrazně zkadeřenými listy; odtud pochází i označení „kadeřavý salát“. Saláty, které lze sehnat v našich obchodech, lze zhruba rozdělit na saláty typu „locika“ (stejnojmenný botanický rod má latinský název Lactuca) a saláty typu „čekanka“ (latinský název rodu je Cichorium). Lollo rosso i lollo bionda se řadí mezi „lociky“, společně s hlávkovým salátem, salátem Batavia, dubáčkem, ledovým salátem a římským salátem. Ačkoli lollo saláty vypadají podobně jako hlávkový salát, netvoří pevnou hlávku, nýbrž volnou růžici jednotlivých listů, a lze je tak sklízet list po listu (listy totiž stále dorůstají). Do obchodů jsou často dodávány i v celku. Růžice může dorůst až do průměru 30 centimetrů.

Hořké látky laktucin a laktukopikrin dodávají lollo salátům natrpkle hořkou až ořechovou chuť, přičemž světle zelený lollo bionda chutná o něco jemněji. Lollo rosso je zabarven do červenofialova díky obsaženým antokyanům (flavonoidům), zatímco u lollo bionda převažuje zelený chlorofyl.

Lollo rosso i lollo bionda od místních pěstitelů jsou k dostání od května do října.

Živiny, vitaminy a minerály

V porovnání s lollo bionda obsahuje lollo rosso (díky červenofialovým barvivům) více karotenoidů, což jsou prekurzory vitaminu A. Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny se i v lollo salátech ukládají dusičnany, které se mohou v organismu přeměnit na nitrosaminy. Čím méně světla se k rostlině dostane, tím více dusičnanů se v ní ukládá. Při konzumaci v normálním množství však dávka dusičnanů nepředstavuje zdravotní riziko. Pokud zároveň se salátem konzumujete vitamin C (například ve formě dresinku s citronovou šťávou), můžete přeměně na nitrosaminy zabránit.

Látky obsažené v lollo rosso Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v lollo rosso Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 20 Vitamin E(mg) 0,6
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 190
Bílkoviny (g) 1,3 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 2,8 Vitamin B2 (mg) 0,03
Vláknina (g) 1,8 Vitamin B3 (mg) 0,7
Draslík (mg) 303 Vitamin B6 (mg) 0,1
Vápník (mg) 104 Vitamin C (mg) 13,5
Hořčík (mg) 17 Biotin (µg) 1
Železo (mg)  2,1 Kyselina pantothenová (µg) 200

Využití v kuchyni

Kadeřavé listy lze využít v nesčetných variacích do salátů, a to v kombinaci s jinými druhy zeleniny, jako jsou například rajčata, okurky, kukuřice apod. Lollo rosso je díky své barvě navíc často využíván i jako dekorativní prvek. Lollo saláty lze rovněž tepelně upravovat a podávat jako přílohovou zeleninu k masu, rybám nebo vegetariánským pokrmům.

Poznámka: Marinádu, dresink apod. přidávejte k lollo salátu až těsně před konzumací, neboť jeho listy rychle ztrácejí vodu a vadnou.

Skladování

Při nákupu dbejte na to, aby listy působily svěže a nebyly povadlé, nikde by neměla být vidět nahnilá místa. Čerstvost salátu lze poznat i na řezném místě: to by v žádném případě nemělo být zbarvené do hněda. Listy lollo salátů mají pevnější strukturu, proto vydrží o něco déle než jemnější druhy salátů. Salát můžete zabalit do vlhké utěrky a uložit do zásuvky na zeleninu v chladničce; neměli byste jej tam však skladovat déle než tři dny, jinak se ztratí velká část vitaminů.

Poznámka: Při skladování chraňte saláty před sluncem a teplem.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Hlávkový salát“

    Hlávkový salát

    Sezónní ovoce a zelenina

    Velké zelené listy s osvěžující chutí naplňují ideální představu salátu. Jen málokdo však ví, že hlávkový salát lze i tepelně upravovat. Botanický název hlávkového salátu je „locika setá“. Typickou chuť dodávají hlávkovému salátu kyseliny, které jsou v něm obsaženy, jako je např. kyselina citronová. Za jeho lehkou nahořklost pak odpovídají jiné obsažené látky, konkrétně laktucin a laktukopikrin.

  • Ilustrační obrázek k článku „Červená čekanka“

    Červená čekanka (radicchio)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že všech listových salátů je radicchio nejhořčejší. Komu hořká chuť nevyhovuje, může ji některými triky zmírnit. Tmavé listy se vyvíjejí až poté, co se venku ochladí. Červenou čekanku lze jíst syrovou i tepelně upravenou. Radicchio od domácích pěstitelů je k dostání od září až do chladných zimních měsíců.

  • Ilustrační obrázek k článku „Ledový salát“

    Ledový salát

    Sezónní ovoce a zelenina

    Ledový salát má robustní listy a osvěžující chuť, díky čemuž se stal oblíbeným listovým salátem a je základem mnoha křupavých salátů. Ve srovnání s jinými druhy salátů může být skladován po dlouhou dobu, a přitom stále zůstává křupavý. Ledový salát v celku lze uchovávat v chladničce v zásuvce na zeleninu až dva týdny. Odrůdou ledového salátu je salát Batavia, který má mírně zvlněné a o něco měkčí listy než ledový salát.

  • Ilustrační obrázek k článku „Štěrbák (endivie)“

    Štěrbák (endivie)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kadeřavý štěrbák se svými zpeřenými listy je nejen velmi dekorativní listová zelenina, ale je oblíben i jako salát s lehce nahořklou chutí. Tento zimní druh salátu lze jíst i tepelně upravený. Štěrbák je příbuzný se salátovou čekankou a červenou čekankou. Obsažené hořké látky a polysacharid inulin působí pozitivně na trávení.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace