V čem je vitamin B7 obsažen?
Dobrými zdroji vitaminu B7 jsou játra, sójové boby, vařená vejce, ovesné vločky, špenát, houby, čočka a ořechy.
Kolik vitaminu B7 potřebujeme?
Denní potřeba vitaminu B7 není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem vitaminu B7 pro dospělé ve věku 25–51 let je 30–60 µg denně. Tato hodnota platí i pro těhotné ženy a kojící matky.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu B7
Při předávkování biotinem dosud nebyl popsán žádný nebezpečný (toxický) účinek.
Riziko nedostatku biotinu při vyvážené stravě obvykle nehrozí. Nedostatek tohoto vitaminu se však někdy může objevit po dlouhodobější konzumaci syrových vajec. Syrová vejce totiž obsahují protein avidin, který se pevně váže na biotin – a organismus takto vázaný biotin nemůže využít. Kromě toho může být nedostatek biotinu způsoben některými vzácnými vrozenými deficity enzymů, např. geneticky podmíněným deficitem biotinidázy.
Mezi typické příznaky nedostatku biotinu patří zánětlivé reakce kůže (seboroická dermatitida), zánět spojivek (konjunktivitida), slabost, podváha (zejm. při mentální anorexii), nevolnost a deprese.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)