Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Cukrová kukuřice

Cukrová kukuřice

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Cukrová kukuřice má intenzivně žlutou barvu a lehce nasládlou chuť – snad proto je oblíbená nejen u dětí, ale i u dospělých. Tato odrůda kukuřice se v létě často podává jako zeleninová příloha při grilování, ale během celého roku ji lze používat ke zjemnění salátů, dušených pokrmů a mnoha dalších jídel. Klasy cukrové kukuřice jsou menší než klasy krmné kukuřice. Cukrová kukuřice má výrazně vyšší obsah cukru, díky čemuž si její chuť lidé mnohem více oblíbili. Kromě toho jsou její zrna jemnější než zrna krmné odrůdy. Cukrová kukuřice od místních pěstitelů je k dostání od července do září.

Botanická charakteristika

Kukuřice cukrová (Zea mays convar. saccharata) patří mezi obiloviny a z botanického hlediska se řadí do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Cukrová kukuřice byla vyšlechtěna z kukuřice seté (Zea mays), která se často označuje jako „krmná kukuřice“. Cukrové kukuřici se někdy říká i „sladká kukuřice“. Cukrovou kukuřici je nejlepší sklízet v době tzv. mléčné zralosti: pokud naříznete zrno, vytéká z něj mléčně zabarvená tekutina. To, že je kukuřice zralá ke sklizni, poznáte i podle zhnědnutí jejích „vlasů“ (botanicky se jedná o čnělky, tedy součásti květů).

Poznámka: Některé exotičtější odrůdy kukuřice mohou mít i jinou barvu zrn než typickou žlutou, například červenou či černou.

Živiny, vitaminy a minerály

Cukrová kukuřice obsahuje některé vitaminy, zvláště pak vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Kromě toho je zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah hodnotných proteinů.

Látky obsažené v kukuřici Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v kukuřici Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 86 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 1,2 Vitamin A (µg) 12
Bílkoviny (g) 3 Vitamin B1 (mg) 0,15
Sacharidy (g) 15,8 Vitamin B2 (mg) 0,12
Vláknina (g) 4 Vitamin B3 (mg) 1,7
Draslík (mg) 300 Vitamin B6 (mg) 0,2
Vápník (mg) 2 Vitamin C (mg) 12
Hořčík (mg) 27 Vitamin E (mg) 0,1 
Kyselina pantothenová (µg) 890 Kyselina listová (µg) 43

Využití v kuchyni

Cukrovou kukuřici lze konzumovat syrovou i tepelně upravenou. V létě jsou oblíbenou pochoutkou grilované kukuřičné klasy. Kukuřice chutná nejlépe těsně po sklizni, neboť obsažený cukr se relativně rychle odbourává a chuť se proto rychle mění. Při vaření kukuřičných klasů vodu nesolte, jinak zrna zůstanou tvrdá. Cukrovou kukuřici lze v obchodech zakoupit i v konzervách nebo ve sklenicích.

Cukrová kukuřice se výtečně hodí k mnoha dalším druhům zeleniny. Do salátu nebo jako přílohová zelenina se osvědčily klasické kombinace s hráškem, paprikou nebo rajčaty. Výborně se hodí i k fazolím – oblíbené je například jídlo „chilli con carne“, které pochází z Mexika. Tato kombinace je nejen velmi chutná, ale navíc zvyšuje kvalitu proteinů v pokrmech.

Poznámka: Chcete-li, aby kukuřičná zrna po uvaření zůstala intenzivně žlutá, přidejte do vody, ve které klasy vaříte, trochu citronové šťávy.

Skladování

Kukuřičné klasy byste měli po nákupu uchovávat v chladu. V chladničce v zásuvce na zeleninu (nejlépe zabalené do mírně navlhčené utěrky) vydrží maximálně tři dny.

Kukuřici lze i zmrazit a tak ji uchovat až osm měsíců. Zrna před zmrazením krátce blanšírujte. Pokud jsou klasy skladovány v příliš velkém teplu, ztratí během jediného dne až polovinu své sladkosti. Ideální skladovací teplota je mezi nulou a pěti stupni Celsia.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Chřest

    Sezónní ovoce a zelenina

    Chřest si řadu lidí podmanil svou jemnou vůní a stále je považován za něco speciálního, nejen kvůli krátké době sklizně. Bílý, zelený i fialový chřest oceňují všichni labužníci. V případě bílého a zeleného chřestu se nejedná o různé odrůdy: rozdíl spočívá pouze v metodě jejich pěstování. Chřestu dodává jeho charakteristickou chuť kyselina asparagová, což je jedna z aminokyselin. Typický zápach moči po konzumaci chřestu je způsoben látkami, které vznikají odbouráváním kyseliny asparagové.

  • Červená čekanka (radicchio)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že všech listových salátů je radicchio nejhořčejší. Komu hořká chuť nevyhovuje, může ji některými triky zmírnit. Tmavé listy se vyvíjejí až poté, co se venku ochladí. Červenou čekanku lze jíst syrovou i tepelně upravenou. Radicchio od domácích pěstitelů je k dostání od září až do chladných zimních měsíců.

  • Hrozny

    Sezónní ovoce a zelenina

    Hrozny se používají většinou k výrobě vína nebo moštu. Z vinných bobulí ale můžete vykouzlit i chutné pokrmy. Barviva i fenolové kyseliny, které jsou v hroznech obsaženy, se řadí k sekundárním metabolitům rostlin a mají celou řadu zdraví prospěšných účinků. Vinná réva je popínavá rostlina a dobře se jí daří i v soukromých zahradách. Avšak pozor, může dorůst až do výšky deseti metrů! Stolní hrozny od místních pěstitelů jsou k dostání v září a v říjnu.

  • Červená řepa

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červená řepa odpovídá požadavkům moderní a zdravé výživy. Přesto se jí stále nedaří zbavit pověsti jídla se zemitou chutí, které se hodí leda pro chudé venkovany. Z červené řepy se však dají vykouzlit nejrůznější lahodné pochoutky. Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Červená řepa se obvykle konzumuje vařená (třeba v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Cookies
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 22.04.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace