Z podobného důvodu se u lidí s alergií na prachové roztoče může objevit alergická reakce poté, co snědí krevetu nebo nějakého měkkýše (mušle, hlemýžď apod.). I v tomto případě jsou zdroje alergenů na první pohled výrazně odlišné, avšak obsahují strukturně podobné molekuly proteinů. Obecně se u zkřížených potravinových alergií často jedná o botanicky nebo zoologicky blízce příbuzné potraviny. Projevy zkřížené reaktivity s potravinovými alergeny se však mohou vyskytnout i u osob alergických na latex. U některých alergiků se může spektrum intolerancí během jejich „alergické kariéry“ průběžně rozšiřovat.
Jaké příznaky se mohou vyskytnout u zkřížených alergií?
Příznaky se typicky vyskytují nejprve na těch místech na těle, která přímo přišla do kontaktu s alergenní potravinou: nejčastěji se jedná o pálení nebo znecitlivění rtů nebo sliznice v ústní dutině, případně o otok jazyka (orální alergický syndrom). Šíření alergické reakce dále do těla je u zkřížených alergií poměrně vzácné, vyskytnout se však může. Potíže pak zasahují nejen hrtan, jícen, žaludek a střevo, ale i vzdálené orgány, jako např. plíce (astma), kůži (kopřivka, záchvatovitá zarudnutí), v nejhorším případě i celý organismus (anafylaktický šok).
Nejčastěji se vyskytující zkřížené alergie
Mezi nejčastěji se vyskytující zkřížené alergie se řadí pylová alergie (konkrétně na pyl břízy a lísky) a současně alergie na jádroviny (jablko, hruška apod.), peckoviny (třešně, višně, švestky, broskve, meruňky apod.) a lískové ořechy. Je tomu tak proto, že břízovité (lat. Betulaceae) a růžovité (lat. Rosaceae) rostliny jsou vzájemně botanicky příbuzné: lískové ořechy patří mezi břízovité, ostatní výše vyjmenované druhy ovoce mezi růžovité. Pokud je tedy imunitní systém senzibilizován na břízu, může přehnaně reagovat i na jablka. Při alergii na břízu tak připadají v úvahu zkřížené alergie na hrušky, broskve, nektarinky, třešně, švestky, lískové a vlašské ořechy, mandle, ostružiny, jahody, maliny, syrovou mrkev, celer a kiwi.
Další zkříženou alergií, která se vyskytuje poměrně často, je alergie na některé pozdní letní pyly (zvláště pelyněk, obecně čeleď hvězdnicovitých, lat. Asteraceae) a současně na kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) a některé druhy koření (kmín, fenykl, koriandr, anýz, tymián, pepř a některé další). Bližší informace se dočtete v článku Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny.
Alergické příznaky na zkřížené alergeny mají zpravidla slabší průběh než příznaky „hlavní“ alergie.
Další časté zkřížené alergie
Ke zkříženým reakcím s alergeny v potravinách může dojít i u mnoha dalších alergií, které s výživou nijak nesouvisejí. Obzvláště časté jsou zkřížené alergie u ořechů, peckovin, ryb a mořských plodů.
Hlavní alergie | Možné zkřížené alergie |
---|---|
pyly trav a obilovin |
lískový ořech, sója, hrách, fazole, čočka, rajče, banán, meloun, kešu ořech, pistácie, obilné mouky a obilné výrobky (pšenice), lupinová mouka (tj. mouka z bobů lupiny úzkolisté neboli vlčího bobu) |
stromové pyly (bříza, líska, olše, buk) |
lískový, vlašský, para a kešu ořech, mandle, jablko, hruška, broskev, nektarinka, třešeň, švestka, kiwi, meruňka, mrkev, celer, rajče, sója, anýz, fenykl, kmín, koriandr, petržel, kopr, bazalka, oregano, chilli |
bylinné pyly (např. pelyněk nebo merlík) |
celer, mrkev, fenykl, artyčok, rajče, paprika, heřmánek, anýz, kmín, koriandr, kari, petržel, česnek, bazalka, oregano, pepř, muškátový oříšek, skořice, zázvor, slunečnicová semínka |
latex |
avokádo, banán, kiwi, ananas, mango, cukrový meloun, fík, papája, broskev, marakuja, celer, rajče, paprika, jedlý kaštan, pohanka |
prachoví roztoči | krab, garnát, kreveta, humr, langusta (humr severský, scampi), rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď |
Související odkazy
- Zkřížené alergie mohou alergikům působit potíže i mimo pylovou sezonu (odkaz vede na web pylovasluzba.cz)