Stejně tak reagují občas osoby alergické na roztoče z domácího prachu na konzumaci krevet a měkkýšů. V tomto ohledu je důvodem existence podobných bílkovinných molekul v různých zdrojích alergenů. Často se přitom jedná o botanicky nebo zoologicky blízce příbuzné potraviny. Také při alergii na latex může dojít ke zkříženým reakcím s potravinami. U některých alergiků se může spektrum intolerancí v průběhu „alergické kariéry“ průběžně rozšiřovat.
Jaké příznaky se mohou vyskytovat u zkřížených alergií?
Příznaky se typicky vyskytují nejprve na takových místech na těle, která přímo přišla do kontaktu s alergenní potravinou, kromě jiného jde o pálení nebo znecitlivění rtů, příp. v ústech, nebo o otok jazyka (orální alergický syndrom). Při zkřížených reaktivitách je vzácně, ale přesto možné rozšíření reakcí. Potíže pak zasahují nejen hrtan, jícen, žaludek a střevo, ale i vzdálené orgány jako plíce (astma), kůži (kopřivka, záchvatovitá zrudnutí), resp. celý organismus (anafylaktický šok).
Syndromy zkřížené alergie
Nejčastější zkříženou alergií je syndrom pylu z břízy, lísky a jádrového ovoce: Břízovité a růžovité, k nimž patří i peckovité a jádrové ovoce a bobuloviny, jsou botanicky příbuzné. Jestliže je imunitní systém senzibilizovaný na břízu, může přecitlivěle reagovat i na jablka. Další možné zkřížené reakce při stávající alergii na břízu: hruška, broskev, nektarinka, třešeň, švestka, lískový a vlašský ořech, mandle, ostružina, jahoda, malina, syrová mrkev, celer a kiwi.
Další častou zkříženou alergií je syndrom celeru, mrkve, pelyňku a koření. Bližší informace najdete v článku Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny.
Alergické příznaky na zkřížené alergeny mají zpravidla slabší průběh než u základní hlavní alergie.
Časté zkřížené alergie
U mnoha alergií, které vlastně nesouvisejí s výživou, může dojít ke zkříženým reakcím s alergeny v potravinách. Obzvlášť často se křížově reaguje například na ořechy, peckové ovoce, ryby a mořské plody.
Hlavní alergie | Možné zkřížené alergie |
---|---|
travní a obilní pyl |
lískový oříšek, sója, hrách, fazole, čočka, rajče, banán, meloun, kešu oříšek, pistácie, obilné mouky a obilné výrobky (pšenice), lupinová mouka |
stromové pyly (bříza, líska, olše, buk) |
lískový, vlašský, para a kešu ořech, mandle, jablko, hruška, broskev, nektarinka, třešeň, švestka, kiwi, meruňka, mrkev, celer, rajče, sója, anýz, fenykl, kmín, koriandr, petržel, kopr, bazalka, oregano, chilli |
bylinné pyly (např. pelyněk nebo merlík) |
celer, mrkev, fenykl, artyčok, rajče, paprika, heřmánek, anýz, kmín, koriandr, kari, petržel, česnek, bazalka, oregano, pepř, muškátový ořech, skořice, zázvor, slunečnicová semínka |
latex |
avokádo, banán, kiwi ananas, mango, meloun cukrový, fík, papája, broskev, marakuja, celer, rajče, paprika, jedlý kaštan, pohanka |
prachoví roztoči | krab, garnát, kreveta, humr, scampi, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď |
Bližší informace najdete v kategorii Pylové alergie.