Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Zkřížené potravinové alergie

Zkřížené potravinové alergie

Kategorie: Potravinové alergie – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Zkřížené alergie na potraviny se mohou vyskytovat u všech stávajících alergií, jako např. u alergie na pyl (pylově asociovaná potravinová alergie). Imunitní systém při nich reaguje i na určité potraviny, jejichž složky jsou podobné složkám obsaženým v pylech, a proto je imunitní systém zamění. Tak může např. při stávající alergii na ambrozii (ambrozie peřenolistá, angl. ragweed) dojít po konzumaci banánu nebo melounu k alergickým projevům.

Ilustrační obrázek Zkřížené potravinové alergie

Stejně tak reagují občas osoby alergické na roztoče z domácího prachu na konzumaci krevet a měkkýšů. V tomto ohledu je důvodem existence podobných bílkovinných molekul v různých zdrojích alergenů. Často se přitom jedná o botanicky nebo zoologicky blízce příbuzné potraviny. Také při alergii na latex může dojít ke zkříženým reakcím s potravinami. U některých alergiků se může spektrum intolerancí v průběhu „alergické kariéry“ průběžně rozšiřovat.

Jaké příznaky se mohou vyskytovat u zkřížených alergií?

Příznaky se typicky vyskytují nejprve na takových místech na těle, která přímo přišla do kontaktu s alergenní potravinou, kromě jiného jde o pálení nebo znecitlivění rtů, příp. v ústech, nebo o otok jazyka (orální alergický syndrom). Při zkřížených reaktivitách je vzácně, ale přesto možné rozšíření reakcí. Potíže pak zasahují nejen hrtan, jícen, žaludek a střevo, ale i vzdálené orgány jako plíce (astma), kůži (kopřivka, záchvatovitá zrudnutí), resp. celý organismus (anafylaktický šok).

Syndromy zkřížené alergie

Nejčastější zkříženou alergií je syndrom pylu z břízy, lísky a jádrového ovoce: Břízovité a růžovité, k nimž patří i peckovité a jádrové ovoce a bobuloviny, jsou botanicky příbuzné. Jestliže je imunitní systém senzibilizovaný na břízu, může přecitlivěle reagovat i na jablka. Další možné zkřížené reakce při stávající alergii na břízu: hruška, broskev, nektarinka, třešeň, švestka, lískový a vlašský ořech, mandle, ostružina, jahoda, malina, syrová mrkev, celer a kiwi.

Další častou zkříženou alergií je syndrom celeru, mrkve, pelyňku a koření. Bližší informace najdete v článku Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny.

Alergické příznaky na zkřížené alergeny mají zpravidla slabší průběh než u základní hlavní alergie.

Časté zkřížené alergie

U mnoha alergií, které vlastně nesouvisejí s výživou, může dojít ke zkříženým reakcím s alergeny v potravinách. Obzvlášť často se křížově reaguje například na ořechy, peckové ovoce, ryby a mořské plody.

Hlavní alergie Možné zkřížené alergie
travní a obilní pyl

lískový oříšek, sója, hrách, fazole, čočka, rajče, banán, meloun, kešu oříšek, pistácie, obilné mouky a obilné výrobky (pšenice), lupinová mouka

stromové pyly (bříza, líska, olše, buk)

lískový, vlašský, para a kešu ořech, mandle, jablko, hruška, broskev, nektarinka, třešeň, švestka, kiwi, meruňka, mrkev, celer, rajče, sója, anýz, fenykl, kmín, koriandr, petržel, kopr, bazalka, oregano, chilli

bylinné pyly (např. pelyněk nebo merlík)

celer, mrkev, fenykl, artyčok, rajče, paprika, heřmánek, anýz, kmín, koriandr, kari, petržel, česnek, bazalka, oregano, pepř, muškátový ořech, skořice, zázvor, slunečnicová semínka

latex

avokádo, banán, kiwi ananas, mango, meloun cukrový, fík, papája, broskev, marakuja, celer, rajče, paprika, jedlý kaštan, pohanka

prachoví roztoči krab, garnát, kreveta, humr, scampi, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď
Poznámka: Čím déle existují pylové a jiné inhalační alergie (např. na roztoče z domácího prachu nebo zvířecí srst), tím častěji dochází ke zkříženým reakcím na podobné bílkovinné molekuly v potravinách.

Bližší informace najdete v kategorii Pylové alergie.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Potravinové alergie

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Diagnostika alergie

    Alergie: diagnóza

    Alergie: základní informace

    Diagnostika alergie slouží k identifikaci spouštěcích alergenů. Alergik by se pak měl snažit rozpoznaným alergenům vyhýbat, je-li to alespoň trochu možné. Mezi nejčastější alergeny se řadí prachoví roztoči, kočičí a psí srst, pyl a plísně. U určitých alergií, jako je např. alergie na pyl nebo na hmyzí bodnutí, existuje možnost specifické pokračovací léčby. Pacientům s prokázanou alergií může lékař vystavit průkaz alergika, kde jsou zaznamenány relevantní alergeny.

  • Ilustrační obrázek Pylové alergie: základní informace

    Pylové alergie: spouštěče a příznaky

    Pylové alergie

    Pylová alergie je nejčastější alergické onemocnění. Pyly se snadno dostávají do dýchacích cest, proto tato forma alergie patří k takzvaným inhalačním alergiím. Vdechnuté pyly vedou v důsledku alergické reakce kromě jiného k rýmě, zánětu spojivek nebo ke kašli až k astmatu.

  • Ilustrační obrázek Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

    Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

    Potravinové alergie

    Ořechy a arašídy obsahují substance, které vyvolávají alergii a občas mohou vést k velmi silným alergickým příznakům. Vlašské ořechy a arašídy nepatří botanicky do jedné rodiny. Alergici nejčastěji reagují na lískové oříšky a arašídy. Alergie na ořechy se většinou omezují na určitý druh, ale může dojít ke zkříženým reakcím s jinými ořechy, jestli dojde k záměně ořechů na základě IgE.

  • Ilustrační obrázek Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

    Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

    Potravinové alergie

    V naší potravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Časté potravinové alergie se týkají také slepičích vajec, ryb, celeru a sójových bobů. Přesná diagnostika u odborníka na alergii je obzvlášť důležitá, aby se zabránilo případným životu nebezpečným reakcím, příp. abychom se vyhnuli neodůvodněné chybě ve výživě, kterou jsme si sami způsobili. Mimořádně důležité pro postižené jedince je také označení určitých přísad a účinných látek na potravinách.

Doporučené zdroje

  • Celiakie

    Potravinové alergie

    Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

    Přejít na externí zdroj

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace