Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Zvláštní výživová opatření
  • Aktuální: Dieta u fenylketonurie

Dieta u fenylketonurie

Zvláštní výživová opatření
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Fenylketonurie (FKU) je nejrozšířenější porucha metabolismu aminokyselin, konkrétně aminokyseliny fenylalaninu (FA). FA je esenciální aminokyselina, která se běžně podílí 5 % na složení bílkovin (hovězí maso 3,9 %, mléčný kasein 5,4 %, vejce 5,6 %). Nemocné dítě nedokáže FA v optimální míře rozložit.

Screening na FKU se provádí rutinně po narození. U FKU je hladina FA v krvi vyšší než 480 µmol/ l. Poškození mozku nastává při hladinách FA vyšších než 900 µmol/l. Dietním omezením přirozené bílkoviny se snižuje jeho hladina a udržuje se v bezpečném rozmezí 180–480 µmol/l. Musí se přitom zabezpečit dostatečné množství celkové bílkovny její náhradou bílkovinou bez FA. Při tom je denně potřebná i určitá dávka FA ze stravy, která závisí na věku a hmotnosti dítěte.

Při nálezu vysoké hladiny FA třetí den po porodu se u kojeného dítěte pokračuje v kojení, ale pouze pětkrát denně, a zbytek se doplňuje mléčným dokrmem bez FA. Hladina FA se kontroluje třikrát v týdnu. Když se hladina FA drží vysoko, zvyšuje se podíl umělé substituce bez FA. Po dosažení stabilizace hladiny FA v krvi se provádí její kontrola jedenkrát týdně.

U nekojených dětí se začíná mlékem bez FA, po dosažení hladiny FA v bezpečném rozmezí se přidává mléko se sníženým obsahem FA, neboť určité množství FA v dietě je pro vývoj nezbytný. Při nesprávně vedené dietě a nedostatečném hrazení FA jsou časnými projevy deficitu FA snižování váhového přírůstku, problémy s krmením a kožní projevy. Pozdní projevy spočívají v hubnutí, zpomalení rychlosti růstu, změnách kůže, vlasů, nehtů, letargii, zažívacích potížích, častých infekcích a otocích. Terminálními projevy nedostatku FA jsou křeče, mentální retardace a smrt. Naopak vysoké hladiny FA v krvi v období vývoje mozku způsobují nevratné poškození centrální nervové soustavy (CNS), proto je dodržování striktní diety nezbytné.

Principy diety

  1. Stanovení potřeby celkové bílkoviny (kojenec 2,2–2,5 g/kg tělesné hmotnosti, batole 2– 2,2 g/kg tělesné hmotnosti, předškolní věk 1,1–1,5 g/ kg tělesné hmotnosti, školní věk 0,9–1 g/kg tělesné hmotnosti).
  2. Určení tolerance FA.
  3. Definování množství přirozeného proteinu (bílkoviny) obsahujícího tolerovatelné množství FA.
  4. Výpočet potřebného proteinu k pokrytí tělesných potřeb a z něj odvozené hrazení substituovaným proteinem bez FA.
  5. Stanovení energetických potřeb a jejich hrazení neproteinovými zdroji.
  6. Stanovení doplňujícího množství vody.

Tabulka 1: Dovolené ovoce a zelenina, kdy v jedné porci není více než 50 mg FA

Ovoce: jablka, meruňky, třešně, čerstvé fíky (ne sušené), angrešt, grepy, hroznové víno, citrony, mandarinky, meloun, nektarinky, pomeranče, broskve, hrušky, ananas, švestky, hrozinky, maliny, rebarbora.
Zelenina: artyčoky, baklažán, fazole, zelí, mrkev, květák, celer, čekanka, okurka, pór, salát, houby, cibule, petržel, paprika, tykev, ředkvička, rajče.

Vyšší množství FA v ovoci a zelenině, které se musí počítat do celkového množství přijatého FA: banány, sušené meruňky, datle, sušené fíky, sušené broskve, chřest, červená řepa.

Nejčastější příčinou atopického ekzému je konzumace mléka, vajec, ryb, pšeničné bílkoviny, ořechů (lískových i vlašských), mandlí, rajčat, citrusového ovoce. K léčbě atopického ekzému se používá následující nealergenní dieta: 100 g jehněčího nebo králičího masa, 40 g kvalitního olivového oleje, 70 g rýže, 1 l vody, 300 mg vápníku, 300 mg soli. 1 litr této diety odpovídá 750 kcal a nahradí 1 litr mléka. Uvařené maso se mixuje s olejem, vařenou rýží a malým množstvím vody.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Diety u onemocnění trávicíh...

Dieta při jaterních onemocněních

Játra jsou nejdůležitějším metabolickým orgánem. Z dietních vlivů je nejvýznamnější toxické alkoh...

Dietoterapie: úvod

Dieta u vysokého krevního tlaku (hypertenze)

Esenciální hypertenze je významné onemocnění, jehož přesnou příčinu neznáme, rozhodně však má blí...

Redukční diety

Běžné redukční diety

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Dieta u cukrovky

Speciální diabetické diety

Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 24.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI