Alergie na vejce
Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin, na které však někteří lidé mohou mít alergii. Většinou se vyskytuje alergie na slepičí vejce, ale potíže mohou vyvolat i vejce jiných zvířecích druhů. Ve vaječném bílku i ve vaječném žloutku jsou obsaženy různé proteiny, z nichž některé jsou termostabilní, jiné termolabilní. Je-li člověk alergický na termolabilní proteiny ve vejcích, snáší poměrně dobře vejce uvařená natvrdo nebo zapečená. Mnozí alergici snášejí dobře i malá množství vaječných proteinů, která jsou obsažena např. v nudlích. Při silné alergii na vaječné proteiny však může mít konzumace vajec závažné následky, v nejhorším případě může nastat i anafylaktický šok. V takových případech je nutné se vejcím i potravinám obsahujícím vejce striktně vyhýbat.
Alergie na ryby
Rybí alergeny jsou obzvláště termostabilní, tzn. vařením, pečením ani dušením je nelze zneškodnit. Některé ryby mají mimořádně vysoký alergenní potenciál. Svou roli hraje i to, zda dobře funguje trávení v žaludku, neboť nejvýznamnější rybí alergeny jsou za normálních okolností snadno stravitelné. Léčba překyselení žaludku, gastritidy a žaludečních vředů může tento ochranný účinek žaludečního trávení zrušit. Při léčbě uvedených žaludečních potíží by se pacient měl vzdát ryb i jiných silných alergenů a místo toho dodržovat šetřící žaludeční dietu.
V případě silné alergie na ryby může vyvolat závažné obtíže (až anafylaktický šok!) již nepatrné množství ryb. Alergie na sladkovodní ryby se vyskytuje méně často než alergie na mořské ryby. Někteří alergici se však musí vyhýbat nejen všem rybám, ale i měkkýšům a korýšům. Pokud se při výkrmu kuřat používá rybí moučka, může lidem trpícím alergií na ryby způsobovat potíže i konzumace masa či vajec z těchto chovů. V neposlední řadě mohou i rybí výpary vznikající při vaření vyvolávat alergické potíže v dýchacích cestách.
Alergie na korýše a měkkýše
Při alergii na korýše by postižený člověk měl ze své stravy vyloučit mořské plody, jako jsou raci, krevety, langusty, humři a krabi. Alergické potíže se obvykle dostaví bezprostředně po jejich konzumaci. Pozor na různé asijské kořenicí směsi, popř. pasty, neboť ty často obsahují korýše. Alergické reakce na korýše či měkkýše, jako jsou např. mušle, ústřice, chobotnice nebo hlemýždi, se často vyskytují jako zkřížená reakce při existující alergii na prachové roztoče nebo na hmyzí bodnutí (viz také článek Zkřížené potravinové alergie). Často bývají postiženi lidé, kteří se dostávají do kontaktu s krmnými směsmi pro ryby, ať už v práci nebo ve volném čase (rybaření, akvaristika, rybníkářství apod.). Od té doby, co byl na jednotném trhu EU povolen ke konzumaci hmyz jako zdroj bílkovin, dostal se hmyz do centra zájmu zároveň jako zdroj potravinových alergenů.
Alergie na celer
Alergické reakce na celer se často vyskytují jako zkřížená reakce při existující alergii na pyly (viz také článek Zkřížené potravinové alergie), ať už se jedná o pyly stromů nebo bylin. Kromě toho je známa souvislost i s alergií na latex. Opatrnost je na místě u různých hotových jídel, polévkových koření i jiných kořenicích směsí, neboť celer se do nich často přidává jako aromatická přísada.
Podle předpisu EU o označování potravin musí být na obalech potravin deklarovány přísady, které obsahují celer a semínka (sezamová, hořčičná). Tato povinnost se vztahuje i na všechny potravinářské produkty, při jejichž výrobě byly celer, sezamová či hořčičná semínka použity.
Alergie na sóju
Sója je oblíbeným zdrojem bílkovin zvláště u vegetariánů a u veganů. V sójových bobech jsou však obsaženy různé alergeny. Lidé s alergií na termolabilní alergeny snášejí zpracované nebo tepelně upravené sójové výrobky. Problémy nastávají v případě alergie na termostabilní proteiny, které jsou obsaženy v sójových bobech. Vzniklé potíže pak mohou být někdy i velmi závažné. Alergie na sóju se často projeví již v kojeneckém či dětském věku. Alergické reakce na sóju se vyskytují přibližně u čtvrtiny lidí, kteří mají alergii na mléko. Tito lidé pak samozřejmě nemohou kravské mléko nahrazovat sójovým mlékem.
Alergické reakce na sóju se často vyskytují jako zkřížená reakce při existující alergii na arašídy (viz také článek Zkřížené potravinové alergie). Při silné alergii na sóju je potřeba obzvláště pečlivě číst etikety na obalech potravin, neboť sója je velmi často obsažena v různých výrobcích potravinářského průmyslu. Opatrnost je proto na místě u různých sladkostí a dezertů, chlebů (a pečiva obecně), masných a uzenářských výrobků, polévek, omáček, majonéz, kečupu, náhražek mléka, kořenicích a polévkových směsí, sójové omáčky, worcesterové omáčky apod.