Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

Kategorie: Potravinové alergie – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

V naší potravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Časté potravinové alergie se týkají také slepičích vajec, ryb, celeru a sójových bobů. Přesná diagnostika u odborníka na alergii je obzvlášť důležitá, aby se zabránilo případným životu nebezpečným reakcím, příp. abychom se vyhnuli neodůvodněné chybě ve výživě, kterou jsme si sami způsobili. Mimořádně důležité pro postižené jedince je také označení určitých přísad a účinných látek na potravinách.

Ilustrační obrázek Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

Vejce

Vejce jsou bílkovinné produkty, které mohou způsobovat alergickou reakci. Potíže většinou způsobují slepičí vejce i vejce jiných zvířecích. Protože je ve vejcích obsažen bílek a ve žloutku různé bílkoviny, existují alergie na teplu odolné nebo na teplo citlivé alergeny. U posledně uvedených se poměrně dobře snášejí natvrdo vařená, resp. smažená vejce. Malá množství, jako např. v nudlích, jsou pro mnohé alergiky dobře stravitelná. Je-li alergie silně vyvinutá, může však dojít po konzumaci vajec k následkům vedoucím až k anafylaktickému šoku. V takových případech je nutné se vejcím a potravinám obsahujícím vejce striktně vyhýbat.

Ryby

Rybí alergeny vykazují mimořádnou stálost vůči teplu, a proto je vařením a pečením, resp. dušením nelze zneškodnit. Účinek vyvolávající alergii (alergenní potenciál) je u mnohých ryb mimořádně vysoký. Svou roli hraje i zdravé žaludeční trávení, protože nejdůležitější rybí alergeny se snadno tráví. Při léčbách překyselení žaludku, gastritidy a žaludečních vředů se tento ochranný účinek žaludečního trávení ruší. V této době by se měla všeobecně vyloučit konzumace ryb a jiných potentních alergenů a měla by se jíst pouze dietní strava.

Už malá množství ryb mohou u těžké rybí alergie vést k závažným potížím až anafylaktickému šoku. Sladkovodní ryby způsobují vzácněji alergie než mořské ryby. někteří alergici se musejí všem rybám a korýšům a měkkýšům vyhýbat. Jestliže se při krmení slepic používala rybí moučka, může při alergii na ryby vést k obtížím i slepičí maso a vejce. Dále mohou i rybí výpary vznikající při vaření vyvolat alergické obtíže dýchacích cest.

Korýši

Při alergii na korýše by se měly vyloučit mořské plody a v jejich rámci raci, krevety, langusty, humři a krabi. Alergické potíže nastupují většinou bezprostředně po konzumaci. Opatrnost je na místě u různých asijských kořenících směsí, resp. past: V nich bývají korýši často obsaženi. Alergické reakce na korýše a měkkýše jako např. mušle, ústřice, chobotnice nebo hlemýždě se často vyskytují jako zkřížená reakce při stávající alergii na roztoče z domácího prachu nebo při alergii na hmyz. Zde jsou dotčeny především osoby, které mají kupříkladu profesně nebo zájmově (rybolov, akvária, rybníky atd.) co činit s rybími krmnými směsmi. Od té doby, co byl na evropském vnitřním trhu povolen ke konzumaci hmyz jako zdroj proteinů, tematizuje se i hmyz jako zdroj potravinových alergenů.

Celer

Alergické reakce na celer se často vyskytují jako zkřížená reakce při stávající alergii na pyly. V tomto ohledu je známý syndrom celer – mrkev – pelyněk – březové pyly – koření. K častým zkříženým reakcím na celer dochází u stromových a plevelných pylů. Kromě toho je známá souvislost s alergií na latex. Opatrnost je na místě u různých polotovarů, polévkových koření a kořenících směsí, protože celer se často přidává jako aromatická složka.

Podle předpisu EU o označování potravin musí být přísady deklarovány na obalech potravin obsahujících celer a semínka (sezam, hořčice) a dále musí být označeny produkty, které z nich byly vyrobeny.

Sója

Sója je oblíbený zdroj proteinů zvláště při vegetariánském a veganském stravování. V sójových bobech jsou však obsaženy různé alergeny. U alergie na tepelně citlivé alergeny se snášejí zpracované nebo dušené sójové produkty, nikoli však u alergie na tepelně odolné bílkoviny v sójových fazolích. Potíže se mohou občas projevit velmi prudce. Alergie na sóju se vyskytují zvláště v kojeneckém a dětském věku. Mnoho alergiků na kravské mléko (asi 25 %) reaguje i na sóju. Sójové mléko proto nemůže v daném případě sloužit jako alternativa.

Jsou známé zkřížené reakce při stávající alergii na lískové oříšky. Při silně vyvinuté alergii se musí velmi pozorně dbát na obalové etikety, protože sója je velmi často obsažena ve zpracovaných produktech. Opatrnost je proto na místě u různých sladkostí a dezertů, chlebových produktů a pečiva, masných a uzenářských výrobků, polévek, omáček, majonéz, kečupu, mléčných náhražek, pomazánek, kořenících a polévkových směsí a sójové a worcesterové omáčky a u mnohých dalších produktů.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Potravinové alergie

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Diagnostika alergie

    Alergie: diagnóza

    Alergie: základní informace

    Diagnostika alergie slouží k identifikaci spouštěcích alergenů. Alergik by se pak měl snažit rozpoznaným alergenům vyhýbat, je-li to alespoň trochu možné. Mezi nejčastější alergeny se řadí prachoví roztoči, kočičí a psí srst, pyl a plísně. U určitých alergií, jako je např. alergie na pyl nebo na hmyzí bodnutí, existuje možnost specifické pokračovací léčby. Pacientům s prokázanou alergií může lékař vystavit průkaz alergika, kde jsou zaznamenány relevantní alergeny.

  • Ilustrační obrázek Dieta u potravinových alergií

    Dieta u potravinových alergií

    Výživa nemocných

    Potravinovou alergií trpí 6 % dětí do 3 let. Výskyt potravinových alergií činí i u dospělých pravděpodobně cca 3–4 %. Imunitní a alergické reakce jsou velmi komplexní děje, cizorodá látka může pronikat do organismu jakýmkoli povrchem. Střevní sliznice představuje rozsáhlý povrch o celkové ploše několika set metrů čtverečních.

  • Ilustrační obrázek Alergie na mléko

    Alergie na mléko

    Potravinové alergie

    Alergii na mléko je nutné odlišovat od laktózové intolerance: U intolerance jsou potíže zapříčiněny určitým druhem cukru (mléčný cukr, laktóza), oproti tomu u alergie určitými bílkovinami v mléce. Alergie na mléko je alergie v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo vlastně neškodná, a vznikají alergické příznaky.

  • Ilustrační obrázek Zkřížené potravinové alergie

    Zkřížené potravinové alergie

    Potravinové alergie

    Zkřížené alergie na potraviny se mohou vyskytovat u všech stávajících alergií, jako např. u alergie na pyl (pylově asociovaná potravinová alergie). Imunitní systém při nich reaguje i na určité potraviny, jejichž složky jsou podobné složkám obsaženým v pylech, a proto je imunitní systém zamění. Tak může např. při stávající alergii na ambrozii (ambrozie peřenolistá, angl. ragweed) dojít po konzumaci banánu nebo melounu k alergickým projevům.

Doporučené zdroje

  • Celiakie

    Potravinové alergie

    Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

    Přejít na externí zdroj

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace