Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Brusinky

Brusinky

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Brusinky mají trpce kyselou až mírně nahořklou chuť, která vynikne ve sladkých pochutinách, jako je džem či kompot. Brusinky se tradičně podávají k pokrmům ze zvěřiny. Velmi osvěžující je brusinková šťáva. Divoce rostoucí brusinku je třeba odlišovat od vyšlechtěné klikvy. Brusinky nasbírané v přírodě je vždy potřeba dobře umýt, neboť mohou být znečištěné vajíčky cizopasníků. Čerstvé brusinky lze v naší přírodě najít začátkem podzimu.

Ilustrační obrázek k článku „Brusinky“

Botanická charakteristika

Brusinka se řadí do rodu brusnice (Vaccinium), který patří do čeledi vřesovcovitých (Ericaceae). Divoce rostoucí brusinka je poléhavý keřík, který může dosahovat výšky až 40 cm. Předtím, než brusinky začnou zrát, jsou jejich plody bílé.

Divoce rostoucí brusinka (Vaccinium vitis-idaea) se zřetelně odlišuje od vyšlechtěné klikvy velkoplodé (Vaccinium macrocarpon), která je někdy nepřesně označována jako „americká brusinka“ či „kanadská brusinka“. Klikva sice rovněž patří do rodu brusnice (Vaccinium), ale řadí se do samostatného podrodu Oxycoccus. Ačkoli to tedy není skutečná brusinka, klikva je často mylně označována za „vyšlechtěnou brusinku“.

Živiny, vitaminy a minerály

Brusinky obsahují zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a karotenoidy (prekurzory vitaminu A). Kromě toho jsou zdrojem některých minerálů, jako je zejména draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah ovocných kyselin a tříslovin dodává brusinkám jejich typickou natrpkle kyselou až mírně nahořklou chuť.

Látky obsažené v brusinkách Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v brusinkách Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 35 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,5 Vitamin A (µg) 4
Bílkoviny (g) 0,3 Vitamin B1 (mg) 0,02
Sacharidy (g) 6,2 Vitamin B2 (mg) 0,02
Vláknina (g) 2,9 Vitamin B3 (mg) 0,1
Draslík (mg) 77 Vitamin B6 (mg) 0,01
Vápník (mg) 14 Vitamin C (mg) 12
Hořčík (mg) 6 Vitamin E (mg) 1

Využití v kuchyni

Kvůli trpce kyselé chuti se brusinky jen málokdy konzumují syrové. Nejčastěji se v kombinaci s cukrem zpracovávají do džemů, kompotů, želé nebo šťáv. Jejich aroma se výborně hodí k pokrmům ze zvěřiny nebo drůbeže, zavařené brusinky jsou již klasickou ozdobou svíčkové omáčky. Brusinky se ideálně hodí k některým sýrům, jako je např. camembert.

Brusinky nasbírané v přírodě mohou být znečištěna vajíčky měchožila bublinatého neboli „liščí tasemnice“ (Echinococcus multilocularis), proto je bezpodmínečně nutné je před konzumací důkladně umýt.

Skladování

Brusinky obsahují kyselinu benzoovou, která má konzervační vlastnosti, proto je lze velmi dobře skladovat.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Borůvky“

    Borůvky

    Sezónní ovoce a zelenina

    Borůvkám jen málokdo dokáže odolat. Tyto sytě modré lesní kuličky mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Sběr lesních borůvek je poměrně časově náročný a výsledky nevalné, avšak dobrou zprávou je, že vyšlechtěné odrůdy borůvek si můžete pěstovat i na vlastní zahradě! Lesní borůvky lze skladovat jen několik dní, vyšlechtěné odrůdy vydrží o něco déle. Borůvky obsahují flavonoidy a fenolové kyseliny, které mají zdraví prospěšné účinky. Hlavní sezóna borůvek trvá od července do září.

  • Ilustrační obrázek k článku „Pastinák“

    Pastinák

    Sezónní ovoce a zelenina

    Dlouho zapomenutá kořenová zelenina slaví v posledních letech v kuchyni své znovuzrození. Její sladkou chuť a jemnou vůni ocení každý labužník. Pastinák chutná podobně jako mrkev či celer – nasládle až ořechově. Pastinák lze konzumovat syrový nebo vařený. Listy lze použít do polévky nebo jako koření.

  • Ilustrační obrázek k článku „Sladká kukuřice“

    Cukrová kukuřice

    Sezónní ovoce a zelenina

    Cukrová kukuřice má intenzivně žlutou barvu a lehce nasládlou chuť – snad proto je oblíbená nejen u dětí, ale i u dospělých. Tato odrůda kukuřice se v létě často podává jako zeleninová příloha při grilování, ale během celého roku ji lze používat ke zjemnění salátů, dušených pokrmů a mnoha dalších jídel. Klasy cukrové kukuřice jsou menší než klasy krmné kukuřice. Cukrová kukuřice má výrazně vyšší obsah cukru, díky čemuž si její chuť lidé mnohem více oblíbili. Kromě toho jsou její zrna jemnější než zrna krmné odrůdy. Cukrová kukuřice od místních pěstitelů je k dostání od července do září.

  • Ilustrační obrázek k článku „Rukola“

    Rukola

    Sezónní ovoce a zelenina

    Rukola na dlouhou dobu upadla v zapomnění. Dnes však slaví renesanci a je oblíbenou dekorativní a zároveň chutnou součástí letních salátů a lehkých pokrmů z těstovin. Používá se rovněž v italském pestu – bylinkové pastě do těstovin. Rukola se výborně hodí k masu, k rybám a k zeleninovým pokrmům. Rozlišují se dva různé druhy: salátová rukola a divoká rukola. Mírně štiplavou chuť dodávají rukole hořčičné oleje (glukosinoláty), které patří mezi sekundární metabolity rostlin.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace