Botanická charakteristika
Brusinka se řadí do rodu brusnice (Vaccinium), který patří do čeledi vřesovcovitých (Ericaceae). Divoce rostoucí brusinka je poléhavý keřík, který může dosahovat výšky až 40 cm. Předtím, než brusinky začnou zrát, jsou jejich plody bílé.
Divoce rostoucí brusinka (Vaccinium vitis-idaea) se zřetelně odlišuje od vyšlechtěné klikvy velkoplodé (Vaccinium macrocarpon), která je někdy nepřesně označována jako „americká brusinka“ či „kanadská brusinka“. Klikva sice rovněž patří do rodu brusnice (Vaccinium), ale řadí se do samostatného podrodu Oxycoccus. Ačkoli to tedy není skutečná brusinka, klikva je často mylně označována za „vyšlechtěnou brusinku“.
Živiny, vitaminy a minerály
Brusinky obsahují zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a karotenoidy (prekurzory vitaminu A). Kromě toho jsou zdrojem některých minerálů, jako je zejména draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah ovocných kyselin a tříslovin dodává brusinkám jejich typickou natrpkle kyselou až mírně nahořklou chuť.
Látky obsažené v brusinkách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v brusinkách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 35 | Železo (mg) | 0,5 |
Tuky (g) | 0,5 | Vitamin A (µg) | 4 |
Bílkoviny (g) | 0,3 | Vitamin B1 (mg) | 0,02 |
Sacharidy (g) | 6,2 | Vitamin B2 (mg) | 0,02 |
Vláknina (g) | 2,9 | Vitamin B3 (mg) | 0,1 |
Draslík (mg) | 77 | Vitamin B6 (mg) | 0,01 |
Vápník (mg) | 14 | Vitamin C (mg) | 12 |
Hořčík (mg) | 6 | Vitamin E (mg) | 1 |
Využití v kuchyni
Kvůli trpce kyselé chuti se brusinky jen málokdy konzumují syrové. Nejčastěji se v kombinaci s cukrem zpracovávají do džemů, kompotů, želé nebo šťáv. Jejich aroma se výborně hodí k pokrmům ze zvěřiny nebo drůbeže, zavařené brusinky jsou již klasickou ozdobou svíčkové omáčky. Brusinky se ideálně hodí k některým sýrům, jako je např. camembert.
Brusinky nasbírané v přírodě mohou být znečištěny vajíčky měchožila bublinatého neboli „liščí tasemnice“ (Echinococcus multilocularis), proto je bezpodmínečně nutné je před konzumací důkladně umýt.
Skladování
Brusinky obsahují kyselinu benzoovou, která má konzervační vlastnosti, proto je lze velmi dobře skladovat.