Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Dieta u nádorových onemocnění
  • Aktuální: Zhoubné nádory a diabetes

Zhoubné nádory a diabetes

Kategorie: Dieta u nádorových onemocnění – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Diabetes (cukrovka) 1. typu je spojen s minimálním rizikem vzniku nádorů. V jedné studii byli sledováni diabetici 1. typu po dobu 20 let a nebyl zjištěn žádný zvýšený výskyt nádorů. Nedávno bylo prokázáno mírné zvýšení rizika nádorů slinivky břišní. U diabetiček 1. typu je popisována diabetická fibrózní mastopatie (zatvrdliny v prsou), jež často vede k opakovaným vyšetřováním prsou u diabetiček, riziko karcinomu (nádoru) však není pravděpodobně příliš vysoké.

Ilustrační obrázek Zhoubné nádory a diabetes

Novější práce uvádějí, že riziko karcinomu prsu je u diabetiček 1,6× vyšší, po adjustaci (přizpůsobení) na hmotnost je riziko jen asi 1,4× vyšší. Tento vztah se týká spíše diabetiček 2. typu. S diabetem 1. typu je často spojena autoimunitní thyreoiditida (zánět štítné žlázy), u níž je výskyt karcinomu pravděpodobně častější. Zajímavé je zjištění, že riziko nádorů u potomků diabetiček 1. typu sledovaných do rané dospělosti je 2,25× vyšší oproti kontrolám. Toto riziko není přítomné u jiných autoimunitních chorob.

Diabetes 2. typu vede k častějšímu výskytu několika tumorů. Riziko vzniku karcinomu ledvin je u diabetu téměř 2× vyšší. Riziko vzniku nádorů pankreatu (slinivky břišní) je prakticky dvojnásobné v prvních letech po vzniku diabetu, později mírně klesá na cca 1,4násobek. Asi 10–20 % pacientů s karcinomem pankreatu dostane naopak později diabetes. Příčiny tohoto nálezu nejsou jasné, ale nejde jen o destrukci (porušení) pankreatu tumorem.

Novější Stricklerova studie ukázala, že u diabetiků 2. typu je častější výskyt karcinomu tlustého střeva, prsu, endometria (děložní sliznice), pankreatu a jater. Relativní riziko je celkem 1,5× vyšší a diabetes vysvětluje asi 10 % výskytu nádorů. V poslední době bylo dále prokázáno i vyšší riziko karcinomu močového měchýře pro diabetiky 2. typu. U diabetiků 2. typu je naopak snížené riziko karcinomu prostaty.

Častější výskyt tumorů u diabetiků ukazuje i naše studie u cca 200 000 pacientů ze tří okresů, ve které bylo provedeno sledování výskytu kolorektálního karcinomu a dalších nádorů. Na tomto souboru bylo námi vypočtené riziko vyšší: tumoru pankreatu u diabetiků 6,6×, nádoru ledviny 3,9×, karcinomu děložního těla 2,2×, karcinomu prsu téměř dvakrát a nádorů kolon (tlustého střev) 3–4×.

V japonské studii bylo prokázáno dvakrát vyšší riziko vzniku karcinomu jater u diabetiků 2. typu po adjustaci (přizpůsobení) na příjem alkoholu a kouření. Uvedené riziko je přítomno pouze u pacientů s chronickou hepatitidou (žloutenkou) a cirhózou, u ostatních forem karcinomu jater není riziko zvýšené.

Z dietních faktorů se mohou u nádorů tlustého střeva uplatňovat dva mechanismy. V prediabetickém období se geneticky založený diabetik 2. typu v našich podmínkách chová jako typický pacient s obezitou: přijímá větší kvantum energie s větším obsahem tuku, jí relativně málo ovoce a zeleniny, jí škodlivé, například smažené potraviny. Po vzniku diabetu je přeškolen na diabetickou dietu, při níž obvykle začne, ač to není vždy správné, jíst až 6× denně. Stále jí poměrně hodně bílkovin, současně přijímá větší množství ovoce a zeleniny. Nadále bohužel platí, že když se diabetika zeptáte, která potravina je pro něho zdravá, často odpoví, že šunka. Jednou z příčin stoupajícího výskytu kolorektálního karcinomu ve vyspělých zemích je určitě i omezení příjmu vlákniny a převaha stravy živočišného původu nad rostlinnou. Fraser v kalifornské populaci asi 35 000 osob zjistil vliv vegetariánství na snížení výskytu kolorektálního karcinomu. Riziko u nevegetariánů bylo 1,88× vyšší, podobně u karcinomu prostaty, kde bylo riziko 1,54× vyšší.

Lze konstatovat, že dietní vlivy skutečně mohou být u diabetiků hlavním působícím kancerogenně (vyvolávajícím rakovinu) faktorem. Pro tuto hypotézu svědčí, že diabetici dostávají kolorektální karcinom (zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku) ve vyšším věku, ale paradoxně častěji. Příčina tedy může být spíše v dietě či v hyperglykemii než v primárním genetickém vztahu k diabetu. I možné větší riziko více distálního (okrajového) postižení (např. nádory střeva, konečníku) může svědčit spíše pro souvislost se složením stravy a dietními faktory.

Z uvedených fakt vyplývají zásadní skutečnosti:

1. Diabetiky 2. typu je třeba pokládat za osoby v riziku kolorektálního karcinomu. Je tedy plně na místě věnovat pozornost preventivnímu vyšetřování stolice na okultní krvácení, věnovat pozornost sideropenii (nedostatek železa) a mikrocytární anémii (chudokrevnosti). Je třeba nezanedbávat jakoukoli abdominální (břišní) symptomatologii, která může být někdy omylem přičítána diabetické enteropatii (onemocnění střeva), resp. viscerální neuropatii (porucha funkce některého systému, nejčastěji kardiovaskulárního, trávicí soustavy a močopohlavního) nebo ketoacidóze (komplikace související s nedostatkem inzulinu).

2. U diabetiků je třeba pomýšlet i na riziko karcinomu jater a pankreatu.

3. U obézních diabetiků 2. typu je třeba zvažovat i riziko nádorů souvisejících s obezitou – u žen gynekologických nádorů, u mužů karcinomu jícnu a žaludku.

4. Je třeba, aby diabetici dodržovali důsledně preventivní dietní opatření, ke kterým patří:

  1. prevence vzestupu hmotnosti, event. redukce hmotnosti (5–10 % pod životní maximum),
  2. omezení smažených jídel,
  3. omezení živočišného tuku a většího množství olejů,
  4. pravidelný příjem ovoce, zeleniny a rybích produktů,
  5. pravidelná fyzická aktivita.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Dieta u nádorových onemocnění

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Cukrovka 1. typu: co to je a jak se léčí?

    Cukrovka 1. typu: co to je a jak se léčí?

    Diabetes (cukrovka)

    Cukrovka 1. typu je závažné onemocnění, při kterém si pacient po celý svůj život musí píchat injekčně inzulin. Může vzniknout v jakémkoli věku – u novorozence i devadesátiletého. Nejčastěji vzniká v dospívání a u mladých dospělých.

  • Ilustrační obrázek Cukrovka 2. typu: co to je a jak se léčí?

    Cukrovka 2. typu: co to je a jak se léčí?

    Diabetes (cukrovka)

    Diabetes 2. typu je v současnosti jedním z nejzávažnějších onemocnění hromadného výskytu. Diabetiků v celém světě významně přibývá. Dnes dosahuje výskyt diabetu v České republice kolem 10 % a přibližně každý třetí občan ČR pravděpodobně cukrovkou 2. typu během svého života onemocní. Významná je proto prevence diabetu 2. typu (viz samostatný článek).

  • Ilustrační obrázek Zhoubné nádory a obezita

    Zhoubné nádory a obezita

    Dieta u nádorových onemocnění

    V současné době se za jeden z nejvýznamnějších rizikových faktorů u nádorových onemocnění považuje nadváha a nedostatek pohybu, který může být příčinou i důsledkem obezity.

  • Ilustrační obrázek Dietní prevence vzniku nádorů

    Dietní prevence vzniku nádorů

    Dieta u nádorových onemocnění

    Strava se velmi často uplatňuje v rozvoji nádorových onemocnění. Průkaz, že dieta vyvolala nádor u konkrétního jedince, je však prakticky nemožný.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace