Jsou možné alergie na následující skořápkové plody:
- lískové ořechy,
- mandle,
- pistácie,
- vlašské ořechy,
- kešu ořechy,
- pekanové ořechy,
- para ořechy,
- makadamové ořechy,
- queenslandské ořechy.
Jaké příznaky se mohou vyskytnout u alergie na ořechy a arašídy?
Alergenní potenciál (účinek vyvolávající alergii) ořechů je velmi vysoký. Potíže se mohou vyskytnout bezprostředně po konzumaci nebo s časovým odstupem. U velmi silné alergie může vyvolat alergickou reakci už dotek nebo vdechnutí částeček ořechu. Pomocí molekulární diagnózy prostřednictvím testu na alergeny s využitím mikročipů lze rozlišit nebezpečné alergie na ořechy od neškodných. Lehké syndromy se projevují v oblasti úst a jícnu, např. ve formě svrbění horního patra nebo pocitu brnění na jazyku (orální alergický syndrom). U silné alergie může dokonce dojít k dušnosti až udušení a kolapsu oběhového systému (anafylaktický šok). Alergie na vlašské ořechy jsou často důsledkem už existující pylové alergie (inhalační senzibilizace). Jestliže imunitní systém reaguje nejprve alergicky např. na hrušeň, lísku, olši nebo buk, může následně přecitlivěle reagovat i na lískové, vlašské, para a kešu ořechy a na mandle. Bližší informace najdete v článku Zkřížené potravinové alergie.
Alergie na arašídy vzniká většinou jako prvotní senzibilizace bez předchozí pylové alergie. Arašídy jsou velmi rezistentní vůči trávení a alergizují citlivé pacienty přímo přes sliznici trávicího traktu. Vyhýbat se arašídům nechrání před vývojem příslušných alergií, protože imunitní systém se v takovém případě nenaučí arašídy tolerovat.
Bližší informace o alergických potížích najdete v článku Alergie: základní informace.
Alergie na ořechy/arašídy a výživa
Podle charakteru alergie na ořechy je nutné se vyvarovat, příp. striktně eliminovat druh, který spouští alergii. To není vždy jednoduché: Ačkoli ořechy nejsou uvedeny jako přísada nebo ačkoli určitý produkt bezprostředně nesouvisí s ořechy, mohou se vyskytovat „skrytě“. Takzvaný „cross contact“ (křížový/zkřížený kontakt) může přispět ke znečištění ořechy, např. když se ve firmě na jednom stroji vyrábí různé zboží nebo když se v kuchyni (velkovývařovně) používá stejné nářadí a přístroje na přípravu různých pokrmů.
Podle povinné odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku a náležité a svědomité péče jsou výrobci povinni poskytnout odpovídající upozornění. Poměrně nepřesná prohlášení (např. „Může obsahovat stopy ořechů“) však samozřejmě nejsou pro/spotřebitele uspokojivá.
Označování alergenů
Podle Nařízení (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům musí být ořechy a z nich získávané produkty a skořápkové plody jako mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamové nebo queensland ořechy označeny a v seznamu přísad např. zvýrazněny druhem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost závazně platí od prosince 2014 pro balené a nebalené (otevřené, volně ložené) zboží.
Bližší informace najdete v článcích Povinné označování potravin obsahujících alergeny a Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku.
Diagnóza alergie u odborného lékaře nebo v alergologické ambulanci za účelem cíleného vyloučení spouštěče může v těchto případech zachránit život. Dále je prospěšné kvalifikované výživové poradenství.
Vzhledem k tomu, že v důsledku takových upozornění na potravinách jako „Může obsahovat stopy ořechů“ je výběr produktu v případě alergie velmi omezený, je vyvážená výživa sice obtížná, ale možná. Jako základ výživy by měla sloužit potravinová pyramida.
Jak probíhá léčba alergie na ořechy a arašídy?
Podle charakteristiky alergie je nutné určité ořechy vyloučit, případně až striktně eliminovat. Často se ořechy vyskytují v potravinách ve skryté formě.
Buďte opatrní u produktů, jako jsou zejména:
- marcipán,
- nugát,
- chléb a různé pečivo,
- sušenky,
- směsi na bázi müsli a obilí,
- upravené pokrmy z brambor,
- různé polotovary,
- čokoláda a kakaové produkty,
- různé sladkosti a
- margarín.
Také oleje z ořechů mohou vést k alergickým symptomům. Rafinované oleje se snášejí lépe než lisované zastudena. Dýňová semínka jsou při alergii na ořechy dobrou alternativou.
Pozor na složení!
Čtěte pozorně etikety a obaly. V případě nejistoty byste se měli přeptat výrobce nebo se raději potraviny vzdát ve prospěch nějakého jiného produktu. Alergeny v lískových oříšcích a arašídech nelze zneškodnit. Oproti tomu u mandlí lze pomocí oloupání snížit alergenní potenciál (sílu účinku spouštějícího alergii).
Postup v nouzové situaci
Potíže se léčí symptomaticky, tedy především opatřeními na zmenšení otoků a potlačení svědění, v případě potřeby i na stabilizaci oběhového systému, zvláště polohou vleže s výše umístěnýma nohama. Při diagnostikované těžké alergii by dotyční jedinci měli neustále nosit u sebe tzv. „pohotovostní balíček“, který by měl obsahovat:
- adrenalinový autoinjektor (obzvlášť při předchozích těžkých reakcích),
- antihistaminikum,
- lék kortizonového typu,
- sprej pro astmatiky.
Rodinní příslušníci osoby s potravinovou alergií by měli být vyškolení v používání medikace první pomoci.