Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

Kategorie: Potravinové alergie – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Ořechy a arašídy obsahují substance, které vyvolávají alergii a občas mohou vést k velmi silným alergickým příznakům. Vlašské ořechy a arašídy nepatří botanicky do jedné rodiny. Alergici nejčastěji reagují na lískové oříšky a arašídy. Alergie na ořechy se většinou omezují na určitý druh, ale může dojít ke zkříženým reakcím s jinými ořechy, jestli dojde k záměně ořechů na základě IgE.

Ilustrační obrázek Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

Jsou možné alergie na následující skořápkové plody:

  • lískové ořechy,
  • mandle,
  • pistácie,
  • vlašské ořechy,
  • kešu ořechy,
  • pekanové ořechy,
  • para ořechy,
  • makadamové ořechy,
  • queenslandské ořechy.

Jaké příznaky se mohou vyskytnout u alergie na ořechy a arašídy?

Alergenní potenciál (účinek vyvolávající alergii) ořechů je velmi vysoký. Potíže se mohou vyskytnout bezprostředně po konzumaci nebo s časovým odstupem. U velmi silné alergie může vyvolat alergickou reakci už dotek nebo vdechnutí částeček ořechu. Pomocí molekulární diagnózy prostřednictvím testu na alergeny s využitím mikročipů lze rozlišit nebezpečné alergie na ořechy od neškodných. Lehké syndromy se projevují v oblasti úst a jícnu, např. ve formě svrbění horního patra nebo pocitu brnění na jazyku (orální alergický syndrom). U silné alergie může dokonce dojít k dušnosti až udušení a kolapsu oběhového systému (anafylaktický šok). Alergie na vlašské ořechy jsou často důsledkem už existující pylové alergie (inhalační senzibilizace). Jestliže imunitní systém reaguje nejprve alergicky např. na hrušeň, lísku, olši nebo buk, může následně přecitlivěle reagovat i na lískové, vlašské, para a kešu ořechy a na mandle. Bližší informace najdete v článku Zkřížené potravinové alergie.

Alergie na arašídy vzniká většinou jako prvotní senzibilizace bez předchozí pylové alergie. Arašídy jsou velmi rezistentní vůči trávení a alergizují citlivé pacienty přímo přes sliznici trávicího traktu. Vyhýbat se arašídům nechrání před vývojem příslušných alergií, protože imunitní systém se v takovém případě nenaučí arašídy tolerovat.

Bližší informace o alergických potížích najdete v článku Alergie: základní informace.

Alergie na ořechy/arašídy a výživa

Podle charakteru alergie na ořechy je nutné se vyvarovat, příp. striktně eliminovat druh, který spouští alergii. To není vždy jednoduché: Ačkoli ořechy nejsou uvedeny jako přísada nebo ačkoli určitý produkt bezprostředně nesouvisí s ořechy, mohou se vyskytovat „skrytě“. Takzvaný „cross contact“ (křížový/zkřížený kontakt) může přispět ke znečištění ořechy, např. když se ve firmě na jednom stroji vyrábí různé zboží nebo když se v kuchyni (velkovývařovně) používá stejné nářadí a přístroje na přípravu různých pokrmů.

Podle povinné odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku a náležité a svědomité péče jsou výrobci povinni poskytnout odpovídající upozornění. Poměrně nepřesná prohlášení (např. „Může obsahovat stopy ořechů“) však samozřejmě nejsou pro/spotřebitele uspokojivá.

Označování alergenů

Podle Nařízení (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům musí být ořechy a z nich získávané produkty a skořápkové plody jako mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamové nebo queensland ořechy označeny a v seznamu přísad např. zvýrazněny druhem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost závazně platí od prosince 2014 pro balené a nebalené (otevřené, volně ložené) zboží.

Bližší informace najdete v článcích Povinné označování potravin obsahujících alergeny a Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku.

Diagnóza alergie u odborného lékaře nebo v alergologické ambulanci za účelem cíleného vyloučení spouštěče může v těchto případech zachránit život. Dále je prospěšné kvalifikované výživové poradenství.

Vzhledem k tomu, že v důsledku takových upozornění na potravinách jako „Může obsahovat stopy ořechů“ je výběr produktu v případě alergie velmi omezený, je vyvážená výživa sice obtížná, ale možná. Jako základ výživy by měla sloužit potravinová pyramida.

Jak probíhá léčba alergie na ořechy a arašídy?

Podle charakteristiky alergie je nutné určité ořechy vyloučit, případně až striktně eliminovat. Často se ořechy vyskytují v potravinách ve skryté formě.

Buďte opatrní u produktů, jako jsou zejména:

  • marcipán,
  • nugát,
  • chléb a různé pečivo,
  • sušenky,
  • směsi na bázi müsli a obilí,
  • upravené pokrmy z brambor,
  • různé polotovary,
  • čokoláda a kakaové produkty,
  • různé sladkosti a
  • margarín.

Také oleje z ořechů mohou vést k alergickým symptomům. Rafinované oleje se snášejí lépe než lisované zastudena. Dýňová semínka jsou při alergii na ořechy dobrou alternativou.

Pozor na složení!

Čtěte pozorně etikety a obaly. V případě nejistoty byste se měli přeptat výrobce nebo se raději potraviny vzdát ve prospěch nějakého jiného produktu. Alergeny v lískových oříšcích a arašídech nelze zneškodnit. Oproti tomu u mandlí lze pomocí oloupání snížit alergenní potenciál (sílu účinku spouštějícího alergii).

Postup v nouzové situaci

Potíže se léčí symptomaticky, tedy především opatřeními na zmenšení otoků a potlačení svědění, v případě potřeby i na stabilizaci oběhového systému, zvláště polohou vleže s výše umístěnýma nohama. Při diagnostikované těžké alergii by dotyční jedinci měli neustále nosit u sebe tzv. „pohotovostní balíček“, který by měl obsahovat:

  • adrenalinový autoinjektor (obzvlášť při předchozích těžkých reakcích),
  • antihistaminikum,
  • lék kortizonového typu,
  • sprej pro astmatiky.

Rodinní příslušníci osoby s potravinovou alergií by měli být vyškolení v používání medikace první pomoci.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Potravinové alergie

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Diagnostika alergie

    Alergie: diagnóza

    Alergie: základní informace

    Diagnostika alergie slouží k identifikaci spouštěcích alergenů. Alergik by se pak měl snažit rozpoznaným alergenům vyhýbat, je-li to alespoň trochu možné. Mezi nejčastější alergeny se řadí prachoví roztoči, kočičí a psí srst, pyl a plísně. U určitých alergií, jako je např. alergie na pyl nebo na hmyzí bodnutí, existuje možnost specifické pokračovací léčby. Pacientům s prokázanou alergií může lékař vystavit průkaz alergika, kde jsou zaznamenány relevantní alergeny.

  • Ilustrační obrázek Povinné označování potravin obsahujících alergeny

    Povinné označování potravin obsahujících alergeny

    Potravinové alergie

    Předpis o označování potravin platný v členských státech Evropské Unie skýtá osobám s potravinovými intolerancemi ochranu. Podle této vyhlášky musí být uvedeny takové přísady v potravinách, které nejčastěji spouštějí alergické a nealergické potravinové intolerance, i když se vyskytují ve velmi malých množstvích.

  • Ilustrační obrázek Alergie na mléko

    Alergie na mléko

    Potravinové alergie

    Alergii na mléko je nutné odlišovat od laktózové intolerance: U intolerance jsou potíže zapříčiněny určitým druhem cukru (mléčný cukr, laktóza), oproti tomu u alergie určitými bílkovinami v mléce. Alergie na mléko je alergie v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo vlastně neškodná, a vznikají alergické příznaky.

  • Ilustrační obrázek Zkřížené potravinové alergie

    Zkřížené potravinové alergie

    Potravinové alergie

    Zkřížené alergie na potraviny se mohou vyskytovat u všech stávajících alergií, jako např. u alergie na pyl (pylově asociovaná potravinová alergie). Imunitní systém při nich reaguje i na určité potraviny, jejichž složky jsou podobné složkám obsaženým v pylech, a proto je imunitní systém zamění. Tak může např. při stávající alergii na ambrozii (ambrozie peřenolistá, angl. ragweed) dojít po konzumaci banánu nebo melounu k alergickým projevům.

Doporučené zdroje

  • Celiakie

    Potravinové alergie

    Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

    Přejít na externí zdroj

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace