Jsou možné alergie na následující skořápkové plody:
- lískové ořechy,
- mandle,
- pistácie,
- vlašské ořechy,
- kešu ořechy,
- pekanové ořechy,
- para ořechy,
- makadamové ořechy.
Jaké příznaky se mohou vyskytnout u alergie na ořechy nebo arašídy?
Alergenní potenciál ořechů je velmi vysoký. Potíže se mohou vyskytnout bezprostředně po konzumaci nebo s časovým odstupem. U lidí trpících velmi silnou alergií na ořechy může alergickou reakci vyvolat již dotek nebo vdechnutí částeček ořechu. Laboratorní diagnostika pomocí mikročipové metody stanovení alergenů může pomoci odlišit nebezpečné alergie na ořechy od těch neškodných. Lehké příznaky se projevují v oblasti úst a jícnu, např. svěděním patra nebo pocitem brnění na jazyku (tzv. orální alergický syndrom). U lidí se silnou alergií hrozí dušnost (v krajním případě až udušení!) a oběhový kolaps (anafylaktický šok). Alergie na ořechy jsou často důsledkem již existující pylové alergie (senzibilizace na inhalační alergeny). Jestliže imunitní systém nejprve jednou zareaguje alergicky např. na hrušeň, lísku, olši nebo buk, může následně přecitlivěle zareagovat i na lískové ořechy, vlašské ořechy, para ořechy, kešu ořechy či mandle. Bližší informace najdete v článku Zkřížené potravinové alergie.
Alergie na arašídy vzniká většinou jako prvotní senzibilizace (tzn. bez předchozí pylové alergie). Arašídy jsou velmi odolné vůči trávicím procesům a citlivé pacienty alergizují přímo přes sliznici trávicího traktu. Cílené vyhýbání se arašídům (u zdravého člověka) může být kontraproduktivní, neboť imunitní systém se tak arašídy nenaučí tolerovat; naopak hrozí riziko vzniku alergie na arašídy.
Bližší informace o alergických potížích najdete v článku Alergie: co to je?
Výživa při alergii na ořechy nebo arašídy
Podle stupně závažnosti alergie na ořechy se člověk musí vyhýbat druhům ořechů, které u něj spouštějí alergické příznaky, popř. je zcela vyloučit ze stravy. To není vždy jednoduché: ani když ořechy nejsou uvedeny jako přísada nebo když potravinářský výrobek nemá přímou souvislost s ořechy, mohou v něm být přítomny „skrytě“. Ke kontaminaci potravinářského výrobku ořechy může dojít prostřednictvím tzv. „zkříženého kontaktu“ (v angličtině se používá výraz cross-contact), pokud se například v nějaké firmě vyrábějí různé produkty na témže stroji, nebo pokud se v kuchyni – ať už domácí nebo velkokapacitní – používá stejné náčiní a přístroje k přípravě různých pokrmů.
Producenti nesou za své výrobky odpovědnost a mají povinnost uvádět u nich patřičné upozornění na případný výskyt alergenů. Poměrně nepřesná prohlášení (jako například „může obsahovat stopy ořechů“) však samozřejmě nejsou pro spotřebitele uspokojivá.
Označování alergenů
Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům [1] musí být nejen arašídy a výrobky z nich odvozené, ale také produkty obsahující skořápkové plody jako mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamové ořechy, označeny a v seznamu přísad např. zvýrazněny typem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost závazně platí od prosince 2014 pro balené i nebalené (otevřené, volně ložené) zboží.
Bližší informace najdete v článcích Povinné označování potravin obsahujících alergeny a Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku.
Diagnostika alergie u odborného lékaře nebo v alergologické ambulanci, jejímž účelem je cílené vyloučení spouštěče alergie, může v těchto případech doslova zachránit život. Se sestavením vyváženého jídelníčku vám pak může pomoci například kvalifikovaný nutriční terapeut.
Nachází-li člověk trpící alergií na ořechy na velké části potravin upozornění typu „může obsahovat stopy ořechů“, je jeho výběr značně omezen. Dodržování zásad vyvážené stravy je pak sice obtížné, nikoli však nemožné. Inspirovat vás může potravinová pyramida, samozřejmě s přihlédnutím k existující alergii.
Jak probíhá léčba alergie na ořechy nebo arašídy?
Podle stupně závažnosti alergie je nutné se určitým druhům ořechů vyhýbat, popř. je zcela vyloučit ze stravy. Ořechy se však v potravinách často vyskytují „skrytě“, jak již bylo uvedeno výše.
Buďte opatrní u produktů, jako jsou zejména:
- marcipán,
- nugát,
- chléb a různé pečivo,
- sušenky,
- müsli směsi a cereální směsi,
- polotovary z brambor,
- různá hotová jídla,
- čokoláda a kakaové výrobky,
- různé sladkosti,
- margarín.
Příznaky alergie mohou vyvolat i oleje z ořechů. Alergici obecně lépe snášejí rafinované oleje než oleje lisované za studena. Vhodnou alternativou pro lidi trpící alergií na ořechy jsou dýňová semínka.
Pozor na složení!
Čtěte pozorně etikety a obaly. V případě nejistoty byste se měli přeptat výrobce nebo se raději potraviny vzdát a vybrat si nějaký jiný výrobek. Alergeny v lískových oříšcích a arašídech nelze nijak „zneškodnit“ (ani tepelnou úpravou apod.). Naopak alergenní potenciál mandlí lze snížit, pokud je oloupete.
Opatření první pomoci v případě nouze
Objeví-li se příznaky alergie, léčba je symptomatická. Především je tedy potřeba učinit vhodná opatření pro zmírnění otoků a svědění, v případě potřeby i pro stabilizaci kardiovaskulárního systému (zejména polohou vleže s vyvýšenýma nohama). Lidé trpící závažnou alergií by s sebou měli neustále nosit pohotovostní balíček, který by měl obsahovat:
- adrenalinový autoinjektor (zvláště v případě, že se již někdy v minulosti vyskytla závažná alergická reakce),
- antihistaminikum,
- lék kortizonového typu,
- inhalátor.
Příbuzní člověka trpícího potravinovou alergií by měli být proškoleni v používání pohotovostních léků.
Související odkazy
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (odkaz vede na web eur-lex.europa.eu)