Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

Potravinové alergie
Autor: gesundheit.gv.at

Ořechy a arašídy obsahují látky, které mají alergenní potenciál a někdy mohou vyvolat velmi závažnou alergickou reakci. Z botanického hlediska nepatří ořechy do stejné čeledi jako arašídy. Lidé trpící alergií na ořechy vykazují nejčastěji alergické reakce na lískové oříšky a arašídy. Alergie na ořechy se většinou omezují na konkrétní druh ořechů, avšak může se objevit zkřížená alergie na jiné ořechy.

Jsou možné alergie na následující skořápkové plody:

  • lískové ořechy,
  • mandle,
  • pistácie,
  • vlašské ořechy,
  • kešu ořechy,
  • pekanové ořechy,
  • para ořechy,
  • makadamové ořechy.

Jaké příznaky se mohou vyskytnout u alergie na ořechy nebo arašídy?

Alergenní potenciál ořechů je velmi vysoký. Potíže se mohou vyskytnout bezprostředně po konzumaci nebo s časovým odstupem. U lidí trpících velmi silnou alergií na ořechy může alergickou reakci vyvolat již dotek nebo vdechnutí částeček ořechu. Laboratorní diagnostika pomocí mikročipové metody stanovení alergenů může pomoci odlišit nebezpečné alergie na ořechy od těch neškodných. Lehké příznaky se projevují v oblasti úst a jícnu, např. svěděním patra nebo pocitem brnění na jazyku (tzv. orální alergický syndrom). U lidí se silnou alergií hrozí dušnost (v krajním případě až udušení!) a oběhový kolaps (anafylaktický šok). Alergie na ořechy jsou často důsledkem již existující pylové alergie (senzibilizace na inhalační alergeny). Jestliže imunitní systém nejprve jednou zareaguje alergicky např. na hrušeň, lísku, olši nebo buk, může následně přecitlivěle zareagovat i na lískové ořechy, vlašské ořechy, para ořechy, kešu ořechy či mandle. Bližší informace najdete v článku Zkřížené potravinové alergie.

Alergie na arašídy vzniká většinou jako prvotní senzibilizace (tzn. bez předchozí pylové alergie). Arašídy jsou velmi odolné vůči trávicím procesům a citlivé pacienty alergizují přímo přes sliznici trávicího traktu. Cílené vyhýbání se arašídům (u zdravého člověka) může být kontraproduktivní, neboť imunitní systém se tak arašídy nenaučí tolerovat; naopak hrozí riziko vzniku alergie na arašídy.

Bližší informace o alergických potížích najdete v článku Alergie: co to je?

Výživa při alergii na ořechy nebo arašídy

Podle stupně závažnosti alergie na ořechy se člověk musí vyhýbat druhům ořechů, které u něj spouštějí alergické příznaky, popř. je zcela vyloučit ze stravy. To není vždy jednoduché: ani když ořechy nejsou uvedeny jako přísada nebo když potravinářský výrobek nemá přímou souvislost s ořechy, mohou v něm být přítomny „skrytě“. Ke kontaminaci potravinářského výrobku ořechy může dojít prostřednictvím tzv. „zkříženého kontaktu“ (v angličtině se používá výraz cross-contact), pokud se například v nějaké firmě vyrábějí různé produkty na témže stroji, nebo pokud se v kuchyni – ať už domácí nebo velkokapacitní – používá stejné náčiní a přístroje k přípravě různých pokrmů.

Producenti nesou za své výrobky odpovědnost a mají povinnost uvádět u nich patřičné upozornění na případný výskyt alergenů. Poměrně nepřesná prohlášení (jako například „může obsahovat stopy ořechů“) však samozřejmě nejsou pro spotřebitele uspokojivá.

Označování alergenů

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům [1] musí být nejen arašídy a výrobky z nich odvozené, ale také produkty obsahující skořápkové plody jako mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamové ořechy, označeny a v seznamu přísad např. zvýrazněny typem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost závazně platí od prosince 2014 pro balené i nebalené (otevřené, volně ložené) zboží.

Bližší informace najdete v článcích Povinné označování potravin obsahujících alergeny a Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku.

Diagnostika alergie u odborného lékaře nebo v alergologické ambulanci, jejímž účelem je cílené vyloučení spouštěče alergie, může v těchto případech doslova zachránit život. Se sestavením vyváženého jídelníčku vám pak může pomoci například kvalifikovaný nutriční terapeut.

Nachází-li člověk trpící alergií na ořechy na velké části potravin upozornění typu „může obsahovat stopy ořechů“, je jeho výběr značně omezen. Dodržování zásad vyvážené stravy je pak sice obtížné, nikoli však nemožné. Inspirovat vás může potravinová pyramida, samozřejmě s přihlédnutím k existující alergii.

Jak probíhá léčba alergie na ořechy nebo arašídy?

Podle stupně závažnosti alergie je nutné se určitým druhům ořechů vyhýbat, popř. je zcela vyloučit ze stravy. Ořechy se však v potravinách často vyskytují „skrytě“, jak již bylo uvedeno výše.

Buďte opatrní u produktů, jako jsou zejména:

  • marcipán,
  • nugát,
  • chléb a různé pečivo,
  • sušenky,
  • müsli směsi a cereální směsi,
  • polotovary z brambor,
  • různá hotová jídla,
  • čokoláda a kakaové výrobky,
  • různé sladkosti,
  • margarín.

Příznaky alergie mohou vyvolat i oleje z ořechů. Alergici obecně lépe snášejí rafinované oleje než oleje lisované za studena. Vhodnou alternativou pro lidi trpící alergií na ořechy jsou dýňová semínka.

Pozor na složení!

Čtěte pozorně etikety a obaly. V případě nejistoty byste se měli přeptat výrobce nebo se raději potraviny vzdát a vybrat si nějaký jiný výrobek. Alergeny v lískových oříšcích a arašídech nelze nijak „zneškodnit“ (ani tepelnou úpravou apod.). Naopak alergenní potenciál mandlí lze snížit, pokud je oloupete.

Opatření první pomoci v případě nouze

Objeví-li se příznaky alergie, léčba je symptomatická. Především je tedy potřeba učinit vhodná opatření pro zmírnění otoků a svědění, v případě potřeby i pro stabilizaci kardiovaskulárního systému (zejména polohou vleže s vyvýšenýma nohama). Lidé trpící závažnou alergií by s sebou měli neustále nosit pohotovostní balíček, který by měl obsahovat:

  • adrenalinový autoinjektor (zvláště v případě, že se již někdy v minulosti vyskytla závažná alergická reakce),
  • antihistaminikum,
  • lék kortizonového typu,
  • inhalátor.

Příbuzní člověka trpícího potravinovou alergií by měli být proškoleni v používání pohotovostních léků.

Související odkazy

  1. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (odkaz vede na web eur-lex.europa.eu)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Alergie: základní informace

Alergie: diagnóza

Diagnostika alergie slouží k identifikaci spouštěcích alergenů. Alergik by se pak měl snažit rozp...

Potravinové alergie

Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

V lidské stravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Mezi poměrně časté potravinové...

Potravinové alergie

Povinné označování potravin obsahujících alergeny

V členských státech Evropské unie platí předpis o označování potravin, jehož účelem je ochrana li...

Potravinové alergie

Zkřížené potravinové alergie

Zkřížené potravinové alergie se mohou vyskytovat u lidí, jimž byla diagnostikována jiná alergie,...

Související doporučené zdroje

Potravinové alergie

Diagnostika celiakie

Pokud má lékař u pacienta podezření na celiakii, odešle ho na několik testů. Teprve po nich lékař stanoví konečnou diagnózu.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Relativně novým onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku je neceliakální glutenová senzitivita....

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Mýty o celiakii

Může se z celiakie vyrůst? Hubne se při celiakii? O celiakii se traduje řada mýtů a polopravd. Článek na portálu celiak.cz některé z nich uvádí v článku na pravou míru.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Celiakie

Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI