Je-li obsah sledované přísady nižší než stanovená hraniční hodnota, nemá výrobce povinnost množství této přísady uvádět, což však často vede ke znejistění spotřebitelů (zejména prohlášení typu „tato potravina může obsahovat alergeny“). V potravinářském průmyslu se pro různé potraviny často používají stejné výrobní linky, a tím může docházet ke kontaminacím. Proto se členské státy EU dohodly na označování potravin.
Nařízení EU o informování spotřebitelů
Od 12. prosince 2011, kdy vstoupilo v platnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům [1], se lidé s potravinovou alergií nebo potravinovou intolerancí mohou orientovat snáze: nejvýznamnější alergeny (14 látek nebo skupin látek) musí být v seznamu přísad zvýrazněny typem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost závazně platí od prosince 2014 pro balené i nebalené (otevřené, volně ložené) zboží.
Povinné označování potravin
Povinně se musí uvádět následující spouštěče potravinových alergií a potravinových intolerancí:
- obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo hybridní odrůdy) a výrobky z nich,
- korýši a výrobky z nich,
- vejce a výrobky z nich,
- ryby a výrobky z nich (kromě rybí želatiny),
- arašídy (burské oříšky) a výrobky z nich,
- sójové boby a výrobky z nich,
- mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
- skořápkové plody (tj. lískové, vlašské, kešu, pekanové, para a makadamové ořechy, dále pistácie a mandle) a výrobky z nich,
- celer a výrobky z něj,
- hořčice a výrobky z ní,
- sezamová semínka a výrobky z nich,
- oxid siřičitý a siřičitany (od deseti miligramů na kilogram nebo litr, uváděno v SO2),
- vlčí bob (lupina mnoholistá, lat. Lupinus polyphyllus) a výrobky z něj,
- měkkýši (jako např. hlemýždi, mušle, chobotnice) a výrobky z nich.
Kompletní seznam alergenních látek a výrobků, které byly použity při výrobě dané potraviny a na které se vztahuje označovací povinnost, najdete na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce [2].
Kontaminace a zkřížený kontakt
Alergenní složky, které se nechtě mohou dostat do potravinářského výrobku v důsledku tzv. „zkříženého kontaktu“ (anglicky „cross contact“), se v označování přísad nezohledňují. Podle odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku jsou však výrobci povinni spotřebitele upozornit, nemohou-li ve svém provozu vyloučit kontaminaci alergeny. Poměrně nepřesná prohlášení (jako např. „může obsahovat stopy ořechů“) však samozřejmě pro spotřebitele nejsou uspokojivá a znesnadňují jim volbu vhodných potravin.
Související odkazy
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (odkaz vede na web eur-lex.europa.eu)
- Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami – označování alergenních složek (odkaz vede na web Státní zemědělské a potravinářské inspekce)