Když jsou hraniční hodnoty nižší, může taková deklarace odpadnout, což vede ke znejistění spotřebitelů („tato potravina může obsahovat alergeny“). V průmyslu se používají stejné výrobní způsoby pro různé potraviny, takže může docházet ke kontaminacím. Proto vznikla shoda na deklarování.
Nařízení EU o informování spotřebitelů
Jakmile vstoupilo v platnost Nařízení 1169/2011/EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (účinnost od 12. prosince 2011), došlo v tomto ohledu pro postižené osoby ke zlepšení: nejdůležitější alergeny (14 látek, resp. skupin látek) musí být v seznamu přísad např. vyznačeno zvláštním druhem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost je od 13. prosince 2014 závazná pro balené i nebalené zboží (otevřené, volně ložené zboží).
Povinnost deklarace u potravin
Povinně se musí uvádět následující spouštěče alergií a intolerancí:
- obiloviny s obsahem lepku (tzn. pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo hybridní odrůdy) a výrobky z nich,
- korýši a výrobky z nich,
- vejce a výrobky z nich,
- ryby a výrobky z nich mimo rybí želatiny,
- podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich,
- sójové boby a výrobky z nich,
- mléko a výrobky z něj (včetně laktózy),
- skořápkové plody (tzn. lískové, vlašské, kešu, pekanové, para, makadamové a queenslandské ořechy, pistácie a mandle) a výrobky z nich,
- celer a výrobky z něj,
- hořčice a výrobky z ní,
- sezamová semínka a výrobky z nich,
- oxid siřičitý a siřičitany (od deseti miligramů na kilogram nebo litr, uváděno v SO2),
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
- měkkýši jako hlemýždi, mušle, chobotnice a výrobky z nich.
Přesný seznam označovaných látek nebo výrobků spouštějících alergie nebo intolerance najdete na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce [1].
Kontaminace a zkřížený kontakt
Podíly alergenů, které se samovolně mohou dostat do potravin v důsledku takzvaného „zkříženého kontaktu“ („cross contact“), se v označování přísad nezohledňují. Podle povinné odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku a náležité a svědomité péče jsou výrobci povinni poskytnout odpovídající upozornění, nemohou-li vyloučit ve svém provozu kontaminaci alergeny. Poměrně nepřesná prohlášení (např. „může obsahovat stopy ořechů“) však samozřejmě nejsou pro spotřebitele uspokojivá.
Související odkazy
- Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami – označování alergenních složek (odkaz vede na web Státní zemědělské a potravinářské inspekce)