Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Povinné označování potravin obsahujících alergeny

Povinné označování potravin obsahujících alergeny

Kategorie: Potravinové alergie – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Předpis o označování potravin platný v členských státech Evropské Unie skýtá osobám s potravinovými intolerancemi ochranu. Podle této vyhlášky musí být uvedeny takové přísady v potravinách, které nejčastěji spouštějí alergické a nealergické potravinové intolerance, i když se vyskytují ve velmi malých množstvích.

Ilustrační obrázek Povinné označování potravin obsahujících alergeny

Když jsou hraniční hodnoty nižší, může taková deklarace odpadnout, což vede ke znejistění spotřebitelů („tato potravina může obsahovat alergeny“). V průmyslu se používají stejné výrobní způsoby pro různé potraviny, takže může docházet ke kontaminacím. Proto vznikla shoda na deklarování.

Nařízení EU o informování spotřebitelů

Jakmile vstoupilo v platnost Nařízení 1169/2011/EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (účinnost od 12. prosince 2011), došlo v tomto ohledu pro postižené osoby ke zlepšení: nejdůležitější alergeny (14 látek, resp. skupin látek) musí být v seznamu přísad např. vyznačeno zvláštním druhem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost je od 13. prosince 2014 závazná pro balené i nebalené zboží (otevřené, volně ložené zboží).

Povinnost deklarace u potravin

Povinně se musí uvádět následující spouštěče alergií a intolerancí:

  • obiloviny s obsahem lepku (tzn. pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo hybridní odrůdy) a výrobky z nich,
  • korýši a výrobky z nich,
  • vejce a výrobky z nich,
  • ryby a výrobky z nich mimo rybí želatiny,
  • podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich,
  • sójové boby a výrobky z nich,
  • mléko a výrobky z něj (včetně laktózy),
  • skořápkové plody (tzn. lískové, vlašské, kešu, pekanové, para, makadamové a queenslandské ořechy, pistácie a mandle) a výrobky z nich,
  • celer a výrobky z něj,
  • hořčice a výrobky z ní,
  • sezamová semínka a výrobky z nich,
  • oxid siřičitý a siřičitany (od deseti miligramů na kilogram nebo litr, uváděno v SO2),
  • vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  • měkkýši jako hlemýždi, mušle, chobotnice a výrobky z nich.

Přesný seznam označovaných látek nebo výrobků spouštějících alergie nebo intolerance najdete na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce [1].

Nová právní úprava zpřísnila požadavky na označování nebalených potravin, při jejichž nákupu měli spotřebitelé s potravinovou alergií nebo intolerancí dříve velmi omezené možnosti výběru vhodných potravin. Od 13. 12. 2014 však musí být informace o alergenních látkách zpřístupněny rovněž u nebalených potravin a potravin zabalených bez přítomnosti spotřebitele pro účely bezprostředního prodeje. Informace o alergenních látkách musí být v těchto případech uvedeny v blízkosti místa nabídky nebalené potraviny nebo na obalu potraviny zabalené bez přítomnosti spotřebitele.
Rovněž v restauracích, jídelnách, rychlém občerstvení a ostatních zařízeních společného stravování musí být spotřebiteli zpřístupněny informace o alergenních látkách použitých při přípravě pokrmů, např. uvedením výčtu alergenů v nabídce pokrmů nebo na vyžádání spotřebitele u obsluhy, případně jiným vhodným způsobem.

Kontaminace a zkřížený kontakt

Podíly alergenů, které se samovolně mohou dostat do potravin v důsledku takzvaného „zkříženého kontaktu“ („cross contact“), se v označování přísad nezohledňují. Podle povinné odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku a náležité a svědomité péče jsou výrobci povinni poskytnout odpovídající upozornění, nemohou-li vyloučit ve svém provozu kontaminaci alergeny. Poměrně nepřesná prohlášení (např. „může obsahovat stopy ořechů“) však samozřejmě nejsou pro spotřebitele uspokojivá.

Související odkazy

  1. Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami – označování alergenních složek (odkaz vede na web Státní zemědělské a potravinářské inspekce)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Potravinové alergie

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Nesnášenlivost lepku (celiakie)

    Nesnášenlivost lepku (celiakie)

    Potravinové alergie

    Nesnášenlivost lepku je smíšená forma alergie a autoimunitního onemocnění. Jestliže se nesnášenlivost lepku objeví v dětském věku, mluví se o celiakii. V dospělém věku se také používá pojem vrozená celiakální sprue. Imunitní reakce střeva vede ke chronickému zánětu a následně k poškození střevní sliznice, zvláště ve dvanáctníku. Existují genetické zátěže, které jsou odpovědné za riziko onemocnění, individuální charakteristiku klinického obrazu a dobu výskytu.

  • Ilustrační obrázek Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

    Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

    Potravinové alergie

    Ořechy a arašídy obsahují substance, které vyvolávají alergii a občas mohou vést k velmi silným alergickým příznakům. Vlašské ořechy a arašídy nepatří botanicky do jedné rodiny. Alergici nejčastěji reagují na lískové oříšky a arašídy. Alergie na ořechy se většinou omezují na určitý druh, ale může dojít ke zkříženým reakcím s jinými ořechy, jestli dojde k záměně ořechů na základě IgE.

  • Ilustrační obrázek Alergie na mléko

    Alergie na mléko

    Potravinové alergie

    Alergii na mléko je nutné odlišovat od laktózové intolerance: U intolerance jsou potíže zapříčiněny určitým druhem cukru (mléčný cukr, laktóza), oproti tomu u alergie určitými bílkovinami v mléce. Alergie na mléko je alergie v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo vlastně neškodná, a vznikají alergické příznaky.

  • Ilustrační obrázek Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

    Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

    Potravinové alergie

    V naší potravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Časté potravinové alergie se týkají také slepičích vajec, ryb, celeru a sójových bobů. Přesná diagnostika u odborníka na alergii je obzvlášť důležitá, aby se zabránilo případným životu nebezpečným reakcím, příp. abychom se vyhnuli neodůvodněné chybě ve výživě, kterou jsme si sami způsobili. Mimořádně důležité pro postižené jedince je také označení určitých přísad a účinných látek na potravinách.

Doporučené zdroje

  • Celiakie

    Potravinové alergie

    Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

    Přejít na externí zdroj

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace