Speciální diety jsou učeny pro hospitalizované pacienty se specifickými výživovými potřebami ze zdravotních důvodů. Mezi tyto důvody patří potravinové alergie a intolerance, poruchy metabolismu, poruchy polykání, narušená funkce orgánu, diagnostické testy, karenční stavy (při nich trpí nedostatkem některé z nezbytných živin, jako jsou vitaminy, minerální látky a stopové prvky) a rekonvalescence.
Jde zejména o tyto diety:
- šetřící dieta,
- diabetická dieta,
- diety s upravenou texturou stravy,
- diety při potravinových alergiích a intolerancích,
- diety odstupňované podle obsahu energie,
- diety s upraveným obsahem tuků,
- dieta se sníženým obsahem vlákniny,
- pooperační diety,
- diety s definovaným množstvím bílkovin,
- diagnostické diety*.
Související odkazy
- Věstník MZ ČR, částka 10/2020: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (odkaz vede na PDF soubor na webu mzd.gov.cz, 850 kB)