Většina diet v nemocničním dietním systému včetně základní diety při riziku malnutrice (viz článek Základní diety v nemocicích) neobsahuje doporučované množství vlákniny dle Světové zdravotnické organizace s výjimkou základní diety ve zdraví. U pacientů v riziku malnutrice se sníženou kapacitou příjmu potravy ústy umožňuje mírné snížení obsahu vlákniny navýšit přívod energie a základních živin.
Pokud klinický stav pacienta vyžaduje výraznější snížení obsahu vlákniny, podává se dieta s omezením zbytků (s vyloučením hrubé vlákniny). Tato dieta neobsahuje potraviny s nerozemletou hrubou vlákninou, se zrníčky, semínky, kůrkami. Dieta je určena pro pacienty se specifickými poruchami trávicího traktu, jako jsou stenózy nebo píštěle, dále pro pacienty v akutní fázi idiopatických střevních zánětů nebo divertikulitidy, pro pacienty s opakující se ztížené průchodnosti střeva nebo některé pacienty s postradiačním (po ozařování) poškozením střeva. Také je vhodná pro pacienty v rámci přípravy před kolonoskopií. Z hlediska obsahu vlákniny se nejedná o nutričně plnohodnotnou dietu.
Související odkazy
- Věstník MZ ČR, částka 10/2020: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (odkaz vede na PDF soubor na webu mzd.gov.cz, 850 kB)