Dieta s vysokým obsahem energie (výživná)
Výživná dieta je určena pacientům se zvýšenou potřebou energie a současně bílkovin. Upřednostňují se potraviny s vyšší energetickou hodnotou, aby i v menším objemu stravy byl dostatek potřebných živin. Jídelníček je rozdělený do 5–6 porcí denně. Jedná se o plnohodnotnou stravu, která se podává s cílem pokrýt zvýšené nároky organismu nebo doplnit tělesné zásoby.
Dieta se sníženým obsahem energie (redukční)
Dieta se sníženým obsahem energie bývá podávána pacientům s nadváhou nebo obezitou, případně pacientům s velmi nízkými nároky na přívod živin (např. po úrazu páteře), která umožní postupnou redukci nadváhy nebo zabrání nechtěnému nárůstu hmotnosti. Důležitým cílem redukční diety je poskytnout plnohodnotnou a pestrou stravu, avšak se sníženým obsahem energie. Dbá se zejména na dostatečný přívod bílkovin a přiměřenou pohybovou aktivitu k udržení tělesné kondice. Množství energie je nastaveno podle individuálních potřeb pacienta.
Zmenšené (poloviční) porce
Zmenšené porce se používají u pacientů, kteří prokazatelně nejsou schopni konzumovat celé porce. Jedná se zejména o pacienty trpící nechutenstvím, nauzeou (nevolností) nebo předčasným pocitem nasycení. Lze zmenšovat množství jednotlivých složek pokrmů, ale zpravidla je snaha nesnižovat množství bílkovin a podat např. celou porci masa nebo mléčných výrobků spolu s poloviční porcí přílohy. Záleží na individuální snášenlivosti pacienta. Je pravděpodobné, že obsah energie a bílkovin nebude pro pacienta dostatečný, proto se doporučuje vždy zvážit zařazení sippingu (popíjení), případně zvolit jiný způsob umělé výživy. Nutriční bilanci a příjem tekutin u pacientů na této dietě je nutné sledovat.
Kdy pacient nesmí přijímat nic ústy?
Vyloučení příjmu ústy (lat. per os) je v praxi zpravidla nutné před plánovanými výkony v celkové anestezii k omezení rizika vdechnutí (aspirace). Dále se používá v případech silného zvracení, neprůchodnosti trávicího traktu, při dysfagii (poruše polykání) s vysokým rizikem aspiračních komplikací a také při aktivním krvácení do horní části trávicího traktu a při akutní pankreatitidě.
Obecně platí, že pevnou stravu lze přijímat do 6 hodin před operací a čiré tekutiny do 2 hodin před výkonem. Při podezření na poruchu polykání s vdechnutím stravy je předepsáno vyšetření polykacích funkcí, které stanoví podmínky bezpečného příjmu ústy. Pokud je tato dieta podávána déle než 3 dny nebo je-li pacient v nutričním riziku, musí být nasazena enterální nebo parenterální výživa.
Související odkazy
- Věstník MZ ČR, částka 10/2020: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (odkaz vede na PDF soubor na webu mzd.gov.cz, 850 kB)