Dieta se sníženým obsahem tuků (< 60 g/den)
Dieta se sníženým obsahem tuků je určena pro pacienty, kteří trpí intolerancí (nesnášenlivostí) tuků nebo jinými projevy, které souvisí se vstřebáváním tuků. Míra omezení je u intolerance tuků nastavována podle obtíží pacienta, a proto často může stačit k vymizení projevů mírnější omezení množství tuků. Dieta je plnohodnotná. Typicky se jedná o následující diagnózy: cholecystitida (akutní zánět žlučníku), pankreatitida (zánět slinivky břišní) a chronická postradiační enteritida (zánět tenkého střeva po ozařování). U pacientů se syndromem krátkého střeva s napojením jejuna na tlusté střevo může dieta se sníženým obsahem tuků zlepšit vstřebávání ostatních živin. Při nekomplikované žloutence nebo jaterní cirhóze nemá omezování tuku oporu ve vědeckých důkazech.
Dieta s nízkým obsahem tuků (< 40 g/den)
Jde o dietu, která je vhodná pro pacienty s absolutní intolerancí tuku nejčastěji při onemocněních slinivky břišní, např. chronické pankreatitidě. Výraznější omezení tuků, které obsahují mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, se využívá s cílem snížit hromadění lymfy u pacientů s porušením mízních cév. V těchto případech se zařazuje maso s co nejnižším obsahem tuku, nízkotučné mléko a nízkotučné mléčné výrobky. Tato dieta však neposkytuje dostatek energie a neumožňuje dostatečné vstřebání vitaminů rozpustných v tucích, dále mohou chybět esenciální mastné kyseliny. Proto by pacient s touto dietou měl být v péči nutričního terapeuta. Stravu lze doplnit sippingem (popíjením), nejlépe bez tuku, nebo enterální výživou. Tato dieta se nepovažuje za kompletní a pokud je podávána na dobu delší než 5-7 dní, musí být doplněna umělou výživou.
V rámci obnovení výživy u akutních stavů a v pooperačním období tato dieta navazuje na velmi přísnou dietu s velmi nízkým obsahem tuků. Do jídelníčku se nezařazuje volný tuk.
Dieta s velmi nízkým obsahem tuků (< 20 g/den)
Omezení obsahu tuku v této dietě je velmi přísné. Zdrojem energie jsou převážně sacharidy, a proto je u pacientů s cukrovkou třeba věnovat pozornost kompenzaci diabetu. Do jídelníčku se nezařazuje volný tuk, maso, mléko a mléčné výrobky. Tato přísná dieta však neposkytuje dostatek energie a ani neumožňuje dostatečné vstřebání vitaminů rozpustných v tucích. Navíc mohou také chybět esenciální mastné kyseliny. Pacient s touto dietou má být v péči nutričního terapeuta. Dieta se zpravidla ordinuje jako počáteční. Protože je výrazně nekompletní, musí být při podávání delším než 3-5 dní doplněna umělou výživou. Pacienti při dobré snášenlivosti relativně rychle přecházejí na méně omezující diety. Pokud je nezbytné delší podávání této diety, je třeba hradit uvedené nedostatky živin.
Související odkazy
- Věstník MZ ČR, částka 10/2020: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (odkaz vede na PDF soubor na webu mzd.gov.cz, 850 kB)