Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Zhoubné nádory (rakovina)
  • Zhoubné nádory a výživa
  • Aktuální: Výživa u chemoterapie a radioterapie

Výživa u chemoterapie a radioterapie

Zhoubné nádory a výživa
Autor: gesundheit.gv.at

Chemoterapie i radioterapie mají některé vedlejší účinky, v jejichž důsledku se u onkologických pacientů mohou vyskytnout některá výživová omezení. Mezi typické obtíže se řadí nechutenství, nauzea a zvracení, potíže se žvýkáním, dysfagie, průjem, změna vnímání chuti nebo pocit plnosti. Dostatečný přísun potravy je však důležitý, aby se předešlo ztrátě hmotnosti nebo nedostatku některých živin. Pomoci mohou např. bylinky povzbuzující chuť k jídlu či sušené potraviny, při změnách vnímání chuti někdy pomáhá tonik.

Ke zmírnění dopadu vedlejších účinků chemoterapie či radioterapie byla vydána následující doporučení (tab. 1).

Tabulka 1: Výživová doporučení ke zmírnění dopadu vedlejších účinků protinádorové léčby
Obtíž Výživové doporučení
nechutenství
  • jídlo si rozdělte do menších porcí v průběhu celého dne
  • při přípravě jídla dbejte i na estetiku, aby pokrm vypadal lákavě
  • snažte se jíst každé dvě až tři hodiny, případně i v nočních hodinách
  • vyhýbejte se výrazně aromatickým jídlům (vůně je méně výrazná u studených jídel)
  • používejte bylinky a koření povzbuzující chuť k jídlu (např. bazalka, oregano, kari, zázvor)
  • pijte nealkoholické nápoje povzbuzující chuť k jídlu (např. tonik nebo nápoje s příchutí „bitter lemon“)
  • zohledněte individuální preference a chuťové vjemy
  • vytvořte si u jídla příjemnou atmosféru
potíže se žvýkáním, potíže s polykáním, záněty horní části trávicího traktu
  • jezte mixovanou až polotekutou stravu (polévky, dušená jídla)
  • koření používejte jen umírněně
  • vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem kyselin, jako je např. ocet nebo citrusové plody
  • vyhýbejte se syceným nápojům
  • dávejte přednost chlazeným a mraženým potravinám
  • vhodné jsou i šťávy, ovocné přesnídávky a další hotová jídla pro kojence (prodávají se ve skleněných lahvičkách nebo i v jiných obalech)
nauzea, zvracení
  • jídlo jezte vlažné, koření používejte jen umírněně
  • nepřipravujte si (resp. nenabízejte pacientovi) oblíbené pokrmy, neboť hrozí riziko, že si k nim vytvoří averzi – tzn. kvůli aktuálním potížím je bude odmítat i v budoucnu
  • mezi hlavními jídly zkuste konzumovat suché potraviny, jako např. suchary nebo tenké (nesladké) sušenky
  • dávejte přednost studeným jídlům (jsou méně aromatická než teplá jídla)
  • „nejezení“ ještě zhoršuje již existující nevolnost
průjem
  • jezte potraviny s nízkým obsahem vlákniny
  • vyhýbejte se nadýmavým druhům zeleniny
  • dbejte na dostatečný příjem tekutin, zvláště pak při silných průjmech
  • pijte fenyklový, kmínový nebo mátový čaj
  • jezte „protiprůjmové“ potraviny, jako je např. rýže, oloupané jablko či banán, popř. pijte borůvkový čaj
  • případně si nechte provést doplňující vyšetření, zda netrpíte intolerancí laktózy
změna vnímání chuti
  • kombinujte potraviny podle své chuti: koření a sůl používejte tak, aby vám jídlo chutnalo
  • při kovové pachuti v ústech pomáhají hořké nápoje (např. nápoje s příchutí „bitter lemon“, tonik nebo citronová šťáva)
  • chuť v ústech zlepšují žvýkačky, kyselé bonbóny a vyplachování úst čistou vodou nebo vodou s přídavkem citronové šťávy
  • při přípravě masa, ryb a drůbeže používejte marinádu s obsahem sójové omáčky, ovocné šťávy nebo vína
  • v případě averze k masu, rybám nebo uzeninám se snažte konzumovat jiné zdroje proteinů (např. mléko a mléčné výrobky, vejce)
pocit plnosti, nadýmání
  • jezte lehce stravitelná jídla
  • vyhýbejte se nadýmavým potravinám (např. luštěniny, čerstvé pečivo, celozrnné pečivo)
  • používejte bylinky podporující trávení (např. bazalka, saturejka, kopr, tymián, anýz, kmín)
  • jezte pomalu, sousta důkladně rozkousejte
  • před jídlem nebo po jídle pijte (vyhýbejte se však syceným nápojům)
  • jídlo si rozdělte do menších porcí v průběhu celého dne
  • berte v úvahu, že pražené výrobky (např. káva) a kyselé potraviny působí dráždivě

Zdroj: Svaz rakouských dietologů a Německé společnosti pro výživu (upraveno)

Související odkazy

  1. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa onkologicky nemocného (odkaz vede na web linkos.cz)
  2. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Doporučení nutriční skupiny ČOS (odkaz vede na web linkos.cz)
  3. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Mýty a pověry ve výživě (odkaz vede na web linkos.cz)
  4. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa v průběhu chemoterapie (odkaz vede na web linkos.cz)
  5. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Databáze publikací pro pacienty a jejich blízké (publikace věnované výživě v době nemoci a léčby onkologického onemocnění; odkaz vede na web linkos.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

O výživě obecně

Zásady správné výživy

Sestavovat si správně svůj jídelníček není obtížné. Je potřeba respektovat tři jednoduchá pravidl...

Demence: péče o blízkého

Péče o pacienta s demencí – zdravotní obtíže, které mohou ovlivnit stravování

U nemocného s demencí mohou různé zdravotní obtíže ovlivnit chuť k jídlu. Tyto problémy lze ale k...

O výživě obecně

Výživové tipy

Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějš...

Zubní a ústní hygiena

Správnou výživou ke zdravým zubům

Říká se, že sladkosti k dětskému věku prostě patří. Praktické zkušenosti však ukazují, že dítě, k...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 03.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI