Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • O výživě obecně
  • Aktuální: Výživové tipy

Výživové tipy

O výživě obecně
Autor: gesundheit.gv.at

Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku, cukrů a soli.

Kombinování bílkovin

Při stravování je ideální kombinovat bílkoviny z různých zdrojů. Proteiny různého původu se totiž liší v zastoupení aminokyselin, z nichž jsou vytvořené, a kombinování tak zajistí, abyste neměli žádné z aminokyselin nedostatek. Je potřeba také brát v úvahu, že příjem živočišných bílkovin (maso, sýry, vejce) s sebou často nese i velké množství tuku. Dávejte proto přednost masným a mléčným výrobkům s nižším obsahem tuku. Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (např. při dně) by měli dávat pozor také na obsah purinů v potravě. 

Vhodnými kombinacemi bílkovin jsou například:

  • obiloviny s luštěninami (např. celozrnný chléb a hrachová polévka, čočka s rýží),
  • obiloviny s mléčnými výrobky (např. těstovinový nákyp se sýrem, celozrnný chléb s tvarohem nebo sýrem),
  • brambory s vejcem (např. brambory se smaženým vejcem, bramborový nákyp),
  • brambory s mléčnými výrobky (např. brambory a sýr nebo tvaroh).

Právě kombinací bílkovin živočišného a rostlinného původu lze dosáhnout vysoké biologické hodnoty proteinů.

Šetřete tuky

Tuky jsou skvělým zdrojem energie, což s sebou přináší kromě výhod také velké nevýhody. To, že jíst přemíru bůčku a sádla je nezdravé, dnes již ví prakticky každý. Tuk se nicméně nachází i v mnoha potravinách, v nichž jeho přítomnost na první pohled není zřejmá. Takzvané skryté tuky se nacházejí v uzeninách, sýrech, jiných mléčných výrobcích, sladkostech, pečivu a cukrářských výrobcích (např. croissantech, koláčích), chipsech a jiných pochutinách a v mnoha polotovarech. Je tedy rozumné dívat se na tabulku složení výrobku a jeho nutriční hodnoty porovnat s jinými výrobky stejného typu. 

Relativně málo tuku obsahuje například:

  • vařená šunka (100 g obsahuje 4 g tuku), 
  • tvaroh s 10 % tuku v sušině (100 g obsahuje 2 g tuku).

Obzvlášť velké množství tuku obsahuje například:

  • špek (100 g obsahuje asi 80 g tuku),
  • šlehačka nebo crème fraîche (100 g obsahuje 40 g tuku),
  • salám (100 g obsahuje asi 35 g tuku),
  • gorgonzola (100 g obsahuje 30 g tuku),

Jak můžete obsah tuku ve stravě snížit:

  • Zvolte způsoby přípravy, při kterých se používá málo tuku nebo vůbec žádný (např. dušení v páře).
  • Tuky a oleje vždy odměřujte podle porcí. Olej na salát dávkujte po lžicích, nenalévejte na něj olej přímo z láhve. Tak budete mít množství oleje lépe pod kontrolou.
  • Smažená jídla by se měla konzumovat jen zřídka. Po přípravě nechte z jídla tuk vsáknout na papírovou utěrku.
  • Obecně se vyhýbejte pokrmům s vysokým obsahem tuku; chipsy a jiné snacky s vysokým obsahem tuku si dopřávejte jen výjimečně.
  • Pomazánkový tuk (např. máslo nebo margarín) používejte jen střídmě.
  • Odstraňujte tuk z povrchu polévek a omáček.
  • Naučte se připravovat nízkotučné omáčky, pomazánky, dipy apod., např. s nízkotučným jogurtem či tvarohem, rozmixovanými bramborami nebo zeleninou.
  • Používejte jen malé množství kvalitních rostlinných olejů (např. olivového nebo řepkového).
  • Chuť nízkotučných jídel lze vylepšit čerstvými nebo mraženými bylinkami a kořením.
  • Věnujte pozornost údajům o složení a energetické hodnotě na obalu.

Jak omezit příjem soli

Mnoho jídel obsahuje velké množství soli – to se týká především průmyslově zpracovaných potravin (zvláště potraviny jako sýry, chléb a pečivo, masné a uzenářské výrobky, hotová jídla, snacky). 

Pravidlo, že méně znamená více, platí v případě soli platí obzvlášť silně. Příjem soli v potravě můžete snížit např. následujícími způsoby:

  • vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem soli nebo je jezte jen zřídka,
  • nejprve jídlo ochutnejte a dosolujte až v případě potřeby,
  • pro zvýraznění chuti používejte místo soli bylinky – ideální jsou čerstvé bylinky, ale použít je možné i sušené nebo mražené.
  • postupně snižujte množství používané soli a zvykněte si na novou chuť,
  • zabraňte tomu, aby si na přehnaně slanou chuť zvykly vaše děti,
  • používejte kuchyňskou sůl obohacenou jódem.

Další informace najdete například v článcích Srdečně-cévní onemocnění: jak jim předcházet správnou výživou či Srdečně-cévní onemocnění a výživa.

Jak omezit příjem cukru

Lidé, kteří jedí hodně cukru v podobě sladkostí, sladkého pečiva apod. často společně s cukrem konzumují i velké množství tuku, a tím i hodně kalorií. Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky a cukry – zejména v kombinaci s nedostatkem pohybu – může vést k přibírání na váze. Cukr spolu s různými bakteriemi a špatnou ústní hygienou může podporovat také vznik zubního kazu.

Poměrně vysoké množství cukru mohou mimo jiné obsahovat i některé průmyslově zpracované potraviny (např. různé omáčky nebo kečup) a slazené nealkoholické nápoje. Podobně jako u tuků platí, že je vhodné věnovat pozornost informacím na obalu.

Velká množství cukru obsahují například:

  • bonbóny (100 g obsahuje průměrně 97 g cukru; pro představu se jedná asi o 24 kostek cukru),
  • gumoví medvídci (100 g obsahuje průměrně 76 g cukru, tedy asi 19 kostek),
  • nugátové krémy a marmeláda (100 g obsahuje průměrně 55–60 g cukru, přibližně 14 kostek), 
  • mléčná čokoláda (100 g obsahuje průměrně 55 g cukru, tedy asi 13,5 kostek).

Snížit spotřebu cukru můžete například:

  • vyhýbáním se potravinám s vysokým obsahem cukru;
  • když si cukrujete např. pečivo, odměřujte cukr lžičkou nebo cukrujte ze sypací cukřenky (ekvivalent solničky). Tím si udržíte lepší přehled o použitém množství a můžete cukr lépe dávkovat;
  • vyhýbejte se sladkým limonádám, nealkoholickým a ovocným nápojům;
  • při pečení vyzkoušejte, zda můžete použít méně cukru, než je uvedeno v receptu – budete překvapeni, ale pravděpodobně zjistíte, že snížení množství cukru o cca. třetinu se u většiny receptů na chuti prakticky nepozná; 
  • pomalu snižujte množství používaného cukru, abyste si postupně navykli na méně sladké chuti;
  • ke slazení pokrmů (müsli, jogurt, kaše) je vhodné použít místo cukru spíše sladké ovoce.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dieta u cukrovky

Speciální diabetické diety

Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

O výživě obecně

Základy výživy jednoduše pro každého

Výživová doporučení bývají mnohdy složitá a velmi často nám něco zakazují. Většinou je to právě t...

Dieta u onemocnění kostí a...

Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI