Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Anatomie, fungování lidského těla
  • Trávení a vylučování
  • Aktuální: Začátek trávení: od úst po jícen

Začátek trávení: od úst po jícen

Trávení a vylučování
Autor: gesundheit.gv.at

Trávení začíná již v ústech. Zuby během žvýkání potravu rozmělní, a jazyk ji smíchá s první trávicí šťávou, což jsou sliny. Sliny jídlo nejen změkčí a učiní jej kašovitějším (čímž usnadní polykání soust), ale také do něj přidávají trávicí enzymy. Právě díky těmto vysoce aktivním látkám začíná trávení již v ústní dutině: například amyláza štěpí škrob na jednodušší cukry.

V níže uvedeném textu jsou v závorkách kurzívou uvedeny latinské názvy.

Slinné žlázy

V ústní dutině se nacházejí různé slinné žlázy (glandulae salivariae). Každý člověk má tři páry velkých slinných žláz (příušní, podjazykové a podčelistní, viz obr. 1) a stovky menších slinných žláz.

Obrázek 1: Umístění tří párů velkých slinných žláz: příušních, podjazykových a podčelistních. (Zdroj: depositphotos.com)

Čím déle a důkladněji žvýkáme jídlo, tím více slin v těchto žlázách vzniká, a tím účinněji je zahájeno trávení. Rozžvýkaná potrava prochází při polykání z úst skrze hltan do jícnu. Polykání je složitý proces, na kterém se podílí celá řada nervů a svalů. Bližší informace o polykání najdete v článku Hltan a hrtan.

Další informace o ústní dutině, jazyku a zubech najdete v článcích Ústní dutina a jazyk a Od mléčných zubů až k zubům moudrosti.

Jícen

Jícen (oesophagus) je pružná svalová trubice, která má délku přibližně 25 cm. Jícen nahoře navazuje na hltan, zatímco dole ústí do horní části žaludku.

Obrázek 2: Schematické znázornění polohy jícnu (vyznačen červeně) v trávicím traktu. (Zdroj: By Olek Remesz - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2599304)

Jícen se nachází vzadu za průdušnicí a levou srdeční síní a prostupuje bránicí. Z anatomického hlediska se jícen dělí na tři části:

  • krční část jícnu (pars cervicalis oesophagi) – nahoře, poměrně krátký úsek,
  • hrudní část jícnu (pars thoracica oesophagi) – uprostřed, nejdelší úsek,
  • břišní část jícnu (pars abdominalis oesophagi) – dole, nejkratší úsek jícnu.

Zúžená místa při polykání

V jícnu se nacházejí tři přirozená zúžení (uvedeny jsou pouze latinské názvy, protože české nejsou běžně zažité):

  • constrictio pharyngooesophagealis – nahoře, v místě tzv. horního jícnového svěrače;
  • constrictio bronchoaortica – přibližně uprostřed, jícen je zúžen průdušnicí a obloukem aorty;
  • constrictio diaphragmatica – dole, tedy v místě, kde jícen prochází bránicí, a kde se zároveň nachází tzv. dolní jícnový svěrač.

Struktura stěny jícnu

Stěnu jícnu tvoří čtyři vrstvy specializované tkáně. Zevnitř směrem ven jsou to:

  1. sliznice (tunica mucosa),
  2. podslizniční vazivo neboli submukóza (tela submucosa),
  3. svalová vrstva, přičemž v horní části jícnu se jedná o příčně pruhovanou svalovinu, zatímco v níže položených částech jícnu je to hladká svalovina,
  4. adventicie (tunica adventitia) – pokrývá jícen po téměř celé jeho délce; pouze v nejspodnější části jícnu (pod bránicí) je čtvrtou vrstvou serózní membrána neboli seróza (tunica serosa).

Jednotlivé vrstvy mají různé funkce, a proto i odlišnou vnitřní strukturu:

  • Sliznice je tvořena epitelovou tkání, která obsahuje velké množství hlenových žláz. Submukóza je silná vrstva tvořená pojivovou tkání, která vzájemně spojuje sliznici se svalovinou. Sliznice a submukóza společně vytvářejí dlouhé podélné záhyby, takže na příčném řezu jícnem je vidět poměrně nepravidelný tvar jeho duté části (obr. 3).
  • Svalová vrstva obsahuje dvě „podvrstvy“ svaloviny: vnitřní (vytvářející velmi těsnou spirálu kolem jícnu, takže vinutí je prakticky kruhové) a vnější (rovněž spirála, natolik rozvolněná, že vinutí je téměř podélné). Svalová vrstva jícnu zajišťuje aktivní posunování rozžvýkané potravy až do žaludku. V závislosti na konzistenci (tekutá, kašovitá či pevnější) trvá „putování“ potravy jícnem přibližně 7–10 sekund.
  • Adventicie je tvořena řídkou vazivovou tkání, která spojuje jícen se sousedními strukturami.

Obrázek 3: Příčný řez jícnem. (Zdroj: A.E. Schaffer: Transverse section of human oesophagus, middle third. Wellcome Images, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons)

Uzavírací mechanismus mezi jícnem a žaludkem

U jícnu je obzvláště důležité, aby správně fungoval dolní jícnový svěrač: ten totiž uzavírá průchod mezi jícnem a žaludkem. Pokud tento proces nefunguje správně, žaludeční obsah se vrací zpět (odborníci to označují jako zpětný tok či reflux) a příznakem může být pálení žáhy.

Obrázek 4: Gastroezofageální reflux – schematický nákres. Vlevo je znázorněn stav při správně fungujícím dolním jícnovém svěrači, vpravo situace při oslabeném a nesprávně fungujícím svěrači. (Zdroj: depositphotos.com)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Hlava a krk

Ústní dutina a jazyk

Ústní dutina společně se zuby a jazykem plní řadu důležitých úkolů. Tvoří začátek trávicího trakt...

Trávení a vylučování

Žaludek: struktura a funkce

Z jícnu se rozmělněná potrava dostává do žaludku. Žaludek je svalnatý dutý orgán přibližně ve tva...

Trávení a vylučování

Střeva: struktura a funkce

Střevo je svalová trubice, která dosahuje značných rozměrů. Celková délka střeva je asi sedm metr...

Hlava a krk

Hltan a hrtan

Ústní dutina i hltan slouží především k příjmu potravy, ale částečně fungují i jako dýchací cesty...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI