V níže uvedeném textu jsou v závorkách kurzívou uvedeny latinské názvy.
Slinné žlázy
V ústní dutině se nacházejí různé slinné žlázy (glandulae salivariae). Každý člověk má tři páry velkých slinných žláz (příušní, podjazykové a podčelistní, viz obr. 1) a stovky menších slinných žláz.
Obrázek 1: Umístění tří párů velkých slinných žláz: příušních, podjazykových a podčelistních. (Zdroj: depositphotos.com)
Čím déle a důkladněji žvýkáme jídlo, tím více slin v těchto žlázách vzniká, a tím účinněji je zahájeno trávení. Rozžvýkaná potrava prochází při polykání z úst skrze hltan do jícnu. Polykání je složitý proces, na kterém se podílí celá řada nervů a svalů. Bližší informace o polykání najdete v článku Hltan a hrtan.
Další informace o ústní dutině, jazyku a zubech najdete v článcích Ústní dutina a jazyk a Od mléčných zubů až k zubům moudrosti.
Jícen
Jícen (oesophagus) je pružná svalová trubice, která má délku přibližně 25 cm. Jícen nahoře navazuje na hltan, zatímco dole ústí do horní části žaludku.
Obrázek 2: Schematické znázornění polohy jícnu (vyznačen červeně) v trávicím traktu. (Zdroj: By Olek Remesz - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2599304)
Jícen se nachází vzadu za průdušnicí a levou srdeční síní a prostupuje bránicí. Z anatomického hlediska se jícen dělí na tři části:
- krční část jícnu (pars cervicalis oesophagi) – nahoře, poměrně krátký úsek,
- hrudní část jícnu (pars thoracica oesophagi) – uprostřed, nejdelší úsek,
- břišní část jícnu (pars abdominalis oesophagi) – dole, nejkratší úsek jícnu.
Zúžená místa při polykání
V jícnu se nacházejí tři přirozená zúžení (uvedeny jsou pouze latinské názvy, protože české nejsou běžně zažité):
- constrictio pharyngooesophagealis – nahoře, v místě tzv. horního jícnového svěrače;
- constrictio bronchoaortica – přibližně uprostřed, jícen je zúžen průdušnicí a obloukem aorty;
- constrictio diaphragmatica – dole, tedy v místě, kde jícen prochází bránicí, a kde se zároveň nachází tzv. dolní jícnový svěrač.
Struktura stěny jícnu
Stěnu jícnu tvoří čtyři vrstvy specializované tkáně. Zevnitř směrem ven jsou to:
- sliznice (tunica mucosa),
- podslizniční vazivo neboli submukóza (tela submucosa),
- svalová vrstva, přičemž v horní části jícnu se jedná o příčně pruhovanou svalovinu, zatímco v níže položených částech jícnu je to hladká svalovina,
- adventicie (tunica adventitia) – pokrývá jícen po téměř celé jeho délce; pouze v nejspodnější části jícnu (pod bránicí) je čtvrtou vrstvou serózní membrána neboli seróza (tunica serosa).
Jednotlivé vrstvy mají různé funkce, a proto i odlišnou vnitřní strukturu:
- Sliznice je tvořena epitelovou tkání, která obsahuje velké množství hlenových žláz. Submukóza je silná vrstva tvořená pojivovou tkání, která vzájemně spojuje sliznici se svalovinou. Sliznice a submukóza společně vytvářejí dlouhé podélné záhyby, takže na příčném řezu jícnem je vidět poměrně nepravidelný tvar jeho duté části (obr. 3).
- Svalová vrstva obsahuje dvě „podvrstvy“ svaloviny: vnitřní (vytvářející velmi těsnou spirálu kolem jícnu, takže vinutí je prakticky kruhové) a vnější (rovněž spirála, natolik rozvolněná, že vinutí je téměř podélné). Svalová vrstva jícnu zajišťuje aktivní posunování rozžvýkané potravy až do žaludku. V závislosti na konzistenci (tekutá, kašovitá či pevnější) trvá „putování“ potravy jícnem přibližně 7–10 sekund.
- Adventicie je tvořena řídkou vazivovou tkání, která spojuje jícen se sousedními strukturami.
Obrázek 3: Příčný řez jícnem. (Zdroj: A.E. Schaffer: Transverse section of human oesophagus, middle third. Wellcome Images, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons)
Uzavírací mechanismus mezi jícnem a žaludkem
U jícnu je obzvláště důležité, aby správně fungoval dolní jícnový svěrač: ten totiž uzavírá průchod mezi jícnem a žaludkem. Pokud tento proces nefunguje správně, žaludeční obsah se vrací zpět (odborníci to označují jako zpětný tok či reflux) a příznakem může být pálení žáhy.
Obrázek 4: Gastroezofageální reflux – schematický nákres. Vlevo je znázorněn stav při správně fungujícím dolním jícnovém svěrači, vpravo situace při oslabeném a nesprávně fungujícím svěrači. (Zdroj: depositphotos.com)