Vláknina se vyskytuje ve dvou formách – rozpustné a nerozpustné. Obě se vyskytují výhradně v potravinách rostlinného původu. Obzvláště bohatými zdroji vlákniny jsou především ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny (a výrobky z nich) a luštěniny.
Zdravotní účinky vlákniny
Vláknina obsažená v potravinách přiměje člověka ke kvalitnějšímu rozžvýkání jídla, přispívá k pocitu nasycení, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáhá předcházet zácpě. To vše jsou důležité předpoklady pro správně fungující trávení.
Kromě toho má vláknina na lidské tělo i další pozitivní účinky: vysoký příjem vlákniny může snížit riziko obezity, vysokého krevního tlaku a ischemické choroby srdeční. Dostatečný příjem vlákniny v potravě je rovněž spojován s regulací hladiny krevních lipidů a snížením rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektálního karcinomu).
Dávejte přednost celozrnným potravinám
Co se týče příjmu vlákniny a jejího pozitivního vlivu na zdraví, obzvláště důležitá je konzumace celozrnných výrobků. Mezi možné účinky konzumace tohoto typu potravin se řadí:
- snížení hladiny celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu,
- snížení rizika vzniku silné nadváhy až obezity,
- snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu,
- snížení rizika rozvoje vysokého krevního tlaku,
- snížení rizika vzniku ischemické choroby srdeční (ICHS),
- snížení rizika vzniku zhoubných nádorů trávicího traktu, zvláště pak rakoviny tlustého střeva a konečníku.