Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Výživa v prevenci nemocí
  • Aktuální: Výživa v prevenci nemocí: vláknina

Výživa v prevenci nemocí: vláknina

Výživa v prevenci nemocí
Autor: gesundheit.gv.at

V minulosti byla vláknina považována za zbytečný balast. Dnes však již víme, že vláknina z obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny nejen reguluje činnost trávicího systému a ovlivňuje pocit nasycení, ale má i pozitivní účinky na kardiovaskulární systém.

Vláknina se vyskytuje ve dvou formách – rozpustné a nerozpustné. Obě se vyskytují výhradně v potravinách rostlinného původu. Obzvláště bohatými zdroji vlákniny jsou především ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny (a výrobky z nich) a luštěniny.

Zdravotní účinky vlákniny

Vláknina obsažená v potravinách přiměje člověka ke kvalitnějšímu rozžvýkání jídla, přispívá k pocitu nasycení, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáhá předcházet zácpě. To vše jsou důležité předpoklady pro správně fungující trávení.

Kromě toho má vláknina na lidské tělo i další pozitivní účinky: vysoký příjem vlákniny může snížit riziko obezity, vysokého krevního tlaku a ischemické choroby srdeční. Dostatečný příjem vlákniny v potravě je rovněž spojován s regulací hladiny krevních lipidů a snížením rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektálního karcinomu).

Dávejte přednost celozrnným potravinám

Co se týče příjmu vlákniny a jejího pozitivního vlivu na zdraví, obzvláště důležitá je konzumace celozrnných výrobků. Mezi možné účinky konzumace tohoto typu potravin se řadí:

  • snížení hladiny celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu,
  • snížení rizika vzniku silné nadváhy až obezity,
  • snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu,
  • snížení rizika rozvoje vysokého krevního tlaku, 
  • snížení rizika vzniku ischemické choroby srdeční (ICHS),
  • snížení rizika vzniku zhoubných nádorů trávicího traktu, zvláště pak rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Poznámka: Aby se pozitivní účinky vlákniny plně projevily, je potřeba spolu s konzumací potravin obsahujících vlákninu dostatečně pít (alespoň 1,5 l denně), protože vláknina potřebuje pro svou optimální funkci v trávicím traktu nabobtnat!

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

O výživě obecně

Sacharidy a vláknina

Z hlediska množství jsou sacharidy pro tělo nejdůležitějším zdrojem energie – měly by tvořit více...

Diety u onemocnění trávicíh...

Dieta při zácpě

U onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (...

Dieta u nádorových onemocnění

Dietní prevence vzniku nádorů

Strava se velmi často uplatňuje v rozvoji nádorových onemocnění. Průkaz, že dieta vyvolala nádor...

Co je co ve výživě

Vláknina

Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI