Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Zvláštní výživová opatření
  • Aktuální: Nutriční týmy

Nutriční týmy

Kategorie: Zvláštní výživová opatření – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Nutriční (výživový) terapeut a lékař orientovaný na výživu (nemocniční dietolog) by měli být zaměstnáni v každé nemocnici.

Ilustrační obrázek Nutriční týmy

Nutriční týmy složené z lékařů-nutricionistů, dietních sester a specializovaných zdravotních sester ve větších nemocnicích jsou optimální k zajištění nutričního sledování pacientů i jejich léčebné výživy.

Lékaři i dietní sestry navštěvují formou nutričních konzilií pacienty různých oborů (chirurgických, interních, onkologických a dalších) a stanovením individuální diety mohou významně zlepšit nutriční stav pacienta, a tím ovlivnit průběh základního onemocnění.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Zvláštní výživová opatření

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Další členové zdravotnického týmu

    Další členové zdravotnického týmu

    Nemocnice

    Přehled zdravotnických pracovníků, se kterými se budete během vašeho pobytu v nemocnici setkávat nejčastěji, najdete v článku Kdo se o vás stará. Na nemocničních odděleních však často pracují i další specialisté, někdy se setkáte i se studenty či stážisty.

  • Ilustrační obrázek Příjem do nemocnice

    Příjem do nemocnice

    Nemocnice

    Ve většině případů je pacient přijímán na základě doporučení registrujícího lékaře nebo ambulantního specialisty. Nastanou samozřejmě situace, kdy jste nuceni přijet do nemocnice akutně, bez doporučení lékaře.

  • Ilustrační obrázek Strava v nemocnici

    Strava v nemocnici

    Nemocnice

    Správná a vyvážená výživa je velmi důležitá pro dobrou tělesnou kondici a odolnost organismu. Pouze pacient s dobrým stavem výživy se dokáže rychle uzdravovat, snadněji se mu hojí rány a je více odolný vůči možným komplikacím (infekce, proleženiny).

  • Ilustrační obrázek Edukační program dietní redukční léčby

    Edukační program dietní redukční léčby

    Redukční diety

    Obézní pacienty je třeba v dietě komplexně edukovat (vychovávat). Co se rozumí pod pojmy základní edukace, specializovaná edukace a reedukace?

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace