Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dietoterapie: úvod
  • Aktuální: Dieta při onemocnění krve

Dieta při onemocnění krve

Dietoterapie: úvod
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Dietní vlivy u krevních chorob se týkají anémií (chudokrevnost) a interakce (vzájemné reakce) potravin a antikoagulační léčby (viz článek Dieta při antikoagulační léčbě). Pro tvorbu krvinek je nutný především dostatek železa, vitaminu B12 a folátu (kyseliny listové).

Při nedostatku vitaminu B12 (resekce žaludku, atrofická gastritida) chybí vnitřní faktor potřebný pro vstřebávání. Tuto situaci nelze řešit dietně a vitamin B12 podáváme parenterálně (např. infúzí či injekčně).

Železo v dietě

Dietní příjem železa je velmi důležitý, i když denní potřeba železa je skutečně malá (kolem 10 mg), a proto patří mezi mikronutrienty. Zásoby železa však nejsou velké, nedostatek železa snadno vzniká při ztrátě krve, nejčastěji po úrazu či při krvácení do trávicího traktu. Potřeba železa závisí přitom na věku a stavu pacienta, u žen pak na přítomnosti a vydatnosti menstruačního krvácení.

Nedostatek železa se projevuje především jako nedostatek červených krvinek (sideropenická anémie). Při těžším deficitu vznikají slizniční projevy, např. na jazyku. Nutričně (výživou) podmíněný nedostatek železa u nás neexistuje, možný je snad u těžkých alkoholiků.

Sideropenická anémie vzniká vždy z krevních ztrát, v klinické praxi nejčastěji ze ztráty do trávicího traktu nebo při gynekologickém krvácení. Zdrojem železa ve stravě jsou ze 40 % cereálie, z 25 % maso a z 15 % zelenina, u některých osob převažuje příjem železa v mase a vnitřnostech (hodně železa je např. v játrech). Dnes se vyrábějí i fortifikované cereálie, existuje však i nebezpečí nadměrného příjmu.

Nedostatkem železa jsou ohroženi kromě nemocných se ztrátou železa i nemocní s celiakií, atrofií žaludku a vegani. Vstřebávání železa zhoršuje čaj a zlepšuje vitamin C. Historicky byly nedostatkem železa ohroženy zejména mladé dívky a těhotné ženy. Dnes je dietní příjem vcelku dostatečný.

Vstřebávání železa závisí i na zdroji: 2–10 % se vstřebává ze zeleniny, 10–30 % z masa. Vstřebávání železa inhibují (zpomalují) také šťavelany a fytáty ze zeleniny. V těle je malá zásoba železa (3–5 g). 1 mg se ztrácí denně močí a ženy ztrácejí asi 20 mg měsíčně při menstruaci. To by mělo být kryto příjmem asi 0,5–3 mg/den navíc. Hlavními zdroji železa v potravě jsou maso, masné výrobky, vnitřnosti (játra, slezina), vaječný žloutek, listová zelenina.

Jak vyplývá z údajů uvedených v tab. 1 a 2, je krytí potřeby železa velmi snadné. V případě ztráty železa se uplatňuje především farmakoterapie preparáty s železem (léky). Dietní doplnění ztrát železa je pomalé, dané omezeným a pomalým vstřebáváním. Víceméně mylně se traduje vliv červeného vína na krvetvorbu, který však nebyl prokázán.

Tabulka 1: Denní potřeba železa

Věková kategorie Denní potřeba železa
Do jednoho roku 4–8 mg
Do 10 let 6–8 mg
Muži 11–18 let 11 mg
Muži nad 18 let 9 mg
Ženy 11–50 let 15 mg
Ženy nad 50 let 9 mg

Tabulka 2: Množství železa v potravinách

Potravina (100 g) Fe (v mg)
vepřová kýta 3,09
hovězí zadní 1,66
telecí kýta 4,32
játra vepřová 15,01
ledvinky vepřové 7,19
srdce vepřové 13,76
moravské uzené 4,92
salám šunkový 3,01
tlačenka slezská 4,61
paštika lahůdková 6,37
jitrnice domácí 5,03
kapr 0,55
filé 0,15
kuře 2,35
srnčí kýta 2,18
sardinky v oleji 0,86
tresčí játra 2,52
mléko egalizované 2 % (mléko s nižším obsahem tuku) 0,63
bryndza 0,87
tavený sýr 30 % 0,59
krájený sýr eidam 30 % 0,62
jogurt ovocný 0,12
celer kořen 0,54
kapusta růžičková 1,14
kopr 2,00
pažitka 8,63
špenát 2,07
broskve 1,49
jablka 0,58
pomeranče 1,09
rohlík 2,07
brambory 0,55


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Vitaminy

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označen...

Minerální látky

Železo

Železo je jedním ze stopových prvků a podílí se na mnoha procesech probíhajících v lidském těle....

Vitaminy

Vitaminy – pokrytí denní potřeby

Denní potřeba jednotlivých vitaminů většinou nebývá důsledně pokryta každý den, ani to není nezby...

Zvláštní výživová opatření

Vegetariánství, veganství apod.

Vegetariánství znamená obvykle dodržování poměrně zdraví prospěšné diety. Na rozdíl od jiných die...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 28.05.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI