Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Aktuální: Dieta při onemocnění krve

Dieta při onemocnění krve

Kategorie: Výživa nemocných – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Dietní vlivy u krevních chorob se týkají anémií (chudokrevnost) a interakce (vzájemné reakce) potravin a antikoagulační léčby (viz článek Dieta při antikoagulační léčbě). Pro tvorbu krvinek je nutný především dostatek železa, vitaminu B12 a folátu (kyseliny listové).

Ilustrační obrázek Dieta při onemocnění krve

Při nedostatku vitaminu B12 (resekce žaludku, atrofická gastritida) chybí vnitřní faktor potřebný pro vstřebávání. Tuto situaci nelze řešit dietně a vitamin B12 podáváme parenterálně (např. infúzí či injekčně).

Železo v dietě

Dietní příjem železa je velmi důležitý, i když denní potřeba železa je skutečně malá (kolem 10 mg), a proto patří mezi mikronutrienty. Zásoby železa však nejsou velké, nedostatek železa snadno vzniká při ztrátě krve, nejčastěji po úrazu či při krvácení do trávicího traktu. Potřeba železa závisí přitom na věku a stavu pacienta, u žen pak na přítomnosti a vydatnosti menstruačního krvácení.

Nedostatek železa se projevuje především jako nedostatek červených krvinek (sideropenická anémie). Při těžším deficitu vznikají slizniční projevy, např. na jazyku. Nutričně (výživou) podmíněný nedostatek železa u nás neexistuje, možný je snad u těžkých alkoholiků.

Sideropenická anémie vzniká vždy z krevních ztrát, v klinické praxi nejčastěji ze ztráty do trávicího traktu nebo při gynekologickém krvácení. Zdrojem železa ve stravě jsou ze 40 % cereálie, z 25 % maso a z 15 % zelenina, u některých osob převažuje příjem železa v mase a vnitřnostech (hodně železa je např. v játrech). Dnes se vyrábějí i fortifikované cereálie, existuje však i nebezpečí nadměrného příjmu.

Nedostatkem železa jsou ohroženi kromě nemocných se ztrátou železa i nemocní s celiakií, atrofií žaludku a vegani. Vstřebávání železa zhoršuje čaj a zlepšuje vitamin C. Historicky byly nedostatkem železa ohroženy zejména mladé dívky a těhotné ženy. Dnes je dietní příjem vcelku dostatečný.

Vstřebávání železa závisí i na zdroji: 2–10 % se vstřebává ze zeleniny, 10–30 % z masa. Vstřebávání železa inhibují (zpomalují) také šťavelany a fytáty ze zeleniny. V těle je malá zásoba železa (3–5 g). 1 mg se ztrácí denně močí a ženy ztrácejí asi 20 mg měsíčně při menstruaci. To by mělo být kryto příjmem asi 0,5–3 mg/den navíc. Hlavními zdroji železa v potravě jsou maso, masné výrobky, vnitřnosti (játra, slezina), vaječný žloutek, listová zelenina.

Jak vyplývá z údajů uvedených v tab. 1 a 2, je krytí potřeby železa velmi snadné. V případě ztráty železa se uplatňuje především farmakoterapie preparáty s železem (léky). Dietní doplnění ztrát železa je pomalé, dané omezeným a pomalým vstřebáváním. Víceméně mylně se traduje vliv červeného vína na krvetvorbu, který však nebyl prokázán.

Tabulka 1: Denní potřeba železa

Věková kategorie Denní potřeba železa
Do jednoho roku 4–8 mg
Do 10 let 6–8 mg
Muži 11–18 let 11 mg
Muži nad 18 let 9 mg
Ženy 11–50 let 15 mg
Ženy nad 50 let 9 mg

Tabulka 2: Množství železa v potravinách

Potravina (100 g) Fe (v mg)
vepřová kýta 3,09
hovězí zadní 1,66
telecí kýta 4,32
játra vepřová 15,01
ledvinky vepřové 7,19
srdce vepřové 13,76
moravské uzené 4,92
salám šunkový 3,01
tlačenka slezská 4,61
paštika lahůdková 6,37
jitrnice domácí 5,03
kapr 0,55
filé 0,15
kuře 2,35
srnčí kýta 2,18
sardinky v oleji 0,86
tresčí játra 2,52
mléko egalizované 2 % (mléko s nižším obsahem tuku) 0,63
bryndza 0,87
tavený sýr 30 % 0,59
krájený sýr eidam 30 % 0,62
jogurt ovocný 0,12
celer kořen 0,54
kapusta růžičková 1,14
kopr 2,00
pažitka 8,63
špenát 2,07
broskve 1,49
jablka 0,58
pomeranče 1,09
rýže 7,02
rohlík 2,07
brambory 0,55


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Související témata: Co je co ve výživě, Dieta při obezitě, Dieta u cukrovky, Dieta u kloubních onemocnění, Dieta u nádorových onemocnění, Dieta u neurologických a duševních onemocnění, Diety u onemocnění trávicího traktu, Průjmová onemocnění v dětském věku, Redukční diety, Zvláštní výživová opatření


Více v kategorii Výživa nemocných

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

    Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Gastritida je odborný název pro zánět žaludku. Jak byste se měli stravovat při akutní gastritidě, a jak při chronické gastritidě?

  • Ilustrační obrázek Dieta při střevních zánětech

    Dieta při střevních zánětech

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. V akutních stadiích a při relapsech (znovuvzplanutí nemoci) je nutné zvažovat enterální výživu, která má kromě přívodu živin rovněž léčebný efekt.

  • Ilustrační obrázek Principy diet u dyslipidemií

    Principy diet u dyslipidemií

    Výživa nemocných

    Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišných tuků a absolutního množství tuku ve stravě.

  • Ilustrační obrázek Vegetariánství, veganství apod.

    Vegetariánství, veganství apod.

    Zvláštní výživová opatření

    Vegetariánství znamená obvykle dodržování poměrně zdraví prospěšné diety. Na rozdíl od jiných diet je typické, že rozhodnutí držet tuto dietu je obvykle velmi dlouhodobé, přestože v běžném životě mají vegetariáni nepochybně se svou dietou značné problémy.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 15.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace