Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dietoterapie: úvod
  • Aktuální: Dieta při antikoagulační (protisrážlivé) léčbě

Dieta při antikoagulační (protisrážlivé) léčbě

Dietoterapie: úvod
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Některé potraviny (např. některé oleje) mohou působit prokoagulačně (prosrážlivě). V praxi jsou významnější interakce (vzájemná reakce) s podáváním warfarinu, jehož účinek zvyšuje především alkohol. Pokud pacient pije 1–2 alkoholické nápoje denně (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,05 dcl destilátu), není interakce významná.

Příjem vitaminu K by měl být co nejpravidelnější a neměl by být zbytečně vysoký. Denní doporučená dávka je 80–200 ug denně. Přibližné množství vitaminu K v jednotlivých typech potravin je uvedeno v tab. 1. Vyšší dávky, pokud je pacient zvyklý je v dietě přijímat, by měly být velmi vyrovnané. Příjem nad 700 ug je zcela nevhodný.

Kyselina listová obsahuje vysoké a velmi kolísavé dávky vitaminu K. Optimální je přijímat místo listové zeleniny kořenovou zeleninu nebo ovoce. Vyšší množství vitaminu K obsahují také maliny, ostružiny, sušené švestky a kiwi. Nepravidelné množství vitaminu K může obsahovat drůbeží a hovězí maso, je vhodné je nahradit je například vepřovým. Z tuků obsahuje vyšší kvantum sójový a olivový olej, proto je vhodnější užívat stabilně řepkový či slunečnicový olej. Jeden vaječný žloutek obsahuje kolem 50 µg vitaminu K, příjem vajec by měl být velmi pravidelný. Vyšší příjem bylinných čajů či zeleného čaje je rovněž nevhodný.

Tabulka 1: Přibližné množství vitaminu K (v µg) ve 100 g potravin

Potravina (100 g) Množství vitamínu K (v µg)
brokolice 200
zelí 200–300
kysané zelí až 1500
kapusta až 800
květák až 300
brambory do 10
salát hlávkový 200
zeleninové natě až 600
játra 80–100
kuřecí a hovězí maso do 200
vepřové maso do 50
mléčné výrobky do 50
ovoce do 30
houby do 10
luštěniny do 30


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Redukční diety

Příklady redukčních diet

Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich zá...

Vitaminy

Vitaminy – pokrytí denní potřeby

Denní potřeba jednotlivých vitaminů většinou nebývá důsledně pokryta každý den, ani to není nezby...

Dieta u onemocnění kostí a...

Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI