Příjem vitaminu K by měl být co nejpravidelnější a neměl by být zbytečně vysoký. Denní doporučená dávka je 80–200 ug denně. Přibližné množství vitaminu K v jednotlivých typech potravin je uvedeno v tab. 1. Vyšší dávky, pokud je pacient zvyklý je v dietě přijímat, by měly být velmi vyrovnané. Příjem nad 700 ug je zcela nevhodný.
Kyselina listová obsahuje vysoké a velmi kolísavé dávky vitaminu K. Optimální je přijímat místo listové zeleniny kořenovou zeleninu nebo ovoce. Vyšší množství vitaminu K obsahují také maliny, ostružiny, sušené švestky a kiwi. Nepravidelné množství vitaminu K může obsahovat drůbeží a hovězí maso, je vhodné je nahradit je například vepřovým. Z tuků obsahuje vyšší kvantum sójový a olivový olej, proto je vhodnější užívat stabilně řepkový či slunečnicový olej. Jeden vaječný žloutek obsahuje kolem 50 µg vitaminu K, příjem vajec by měl být velmi pravidelný. Vyšší příjem bylinných čajů či zeleného čaje je rovněž nevhodný.
Tabulka 1: Přibližné množství vitaminu K (v µg) ve 100 g potravin
Potravina (100 g) | Množství vitamínu K (v µg) |
---|---|
brokolice | 200 |
zelí | 200–300 |
kysané zelí | až 1500 |
kapusta | až 800 |
květák | až 300 |
brambory | do 10 |
salát hlávkový | 200 |
zeleninové natě | až 600 |
játra | 80–100 |
kuřecí a hovězí maso | do 200 |
vepřové maso | do 50 |
mléčné výrobky | do 50 |
ovoce | do 30 |
houby | do 10 |
luštěniny | do 30 |